Szarvas Péter

15 milliárd forint fejlesztési forrás érkezhet Békéscsabára. A hír egy kormányhatározatban jelent meg, majd Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter is bejelentette sajtótájékoztatóján.

November 8-án jelent meg az a kormányhatározat, mely jóváhagyott bruttó 15 milliárd forint fejlesztési forrást Békéscsaba számára. Ebből a forrásból a város négy komplex energetikai beruházást hajt majd végre. 8,6 milliárd forintból a Magyar Villamos Művek hozzájárulásával naperőművek, energiatárolók és egy szabályozó központ épül majd. A második beruházás a közvilágítás korszerűsítését célozza. Olyan új, led-világítású lámpatesteket szerelnek fel, melyeken térfigyelő kamerák, mozgásérzékelők vagy wi-fi szolgáltatást nyújtó eszközök is elhelyezhetőek lesznek.

Ismét sok fontos ügyet tárgyalt Békéscsaba képviselőtestülete. A meghozott döntéseket értékelte ma Szarvas Péter polgármester a FIDESZ frakció és az MSZP képviselői.

36 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők melyek között leendő fejlesztésekről és elismerésekről is döntöttek. A hosszúra nyúlt közgyűlés egyik legnagyobb vitát kiváltó pontja ismét a már régóta húzódó alapítói döntés volt. A képviselők úgy határoztak, hogy a hónapok óta húzódó vita után is ugyanazt a döntést hozzák, meg amit a legutóbbi közgyűlésen, tehát ezentúl a városgazdálkodási feladatokat nem a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztálya végzi majd, hanem egy új városi cég, a Városgazdálkodási KFT. Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere még mindig nem látja biztosnak azt, hogy hosszú távon a városnak ez jó megoldás lesz.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere és Kis Tibor alpolgármester adta át a XXVI. Csabai Garabonciás Napok keretében a "Békéscsaba Ifjúságáért" kitüntetést Medgyesi István bűnmegelőzési főelőadó és Ugrai Gábor pedagógus részére.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése évente olyan elismeréseket ad át, amelyeket azok kapják, akik több éves pályafutásuk során sokat tettek az ifjúságért.

Medgyesi István fontos feladatának tartotta, hogy segítse a fiatalokat az önmegvalósításban és ezáltal megtalálják a helyüket a világban, ami sokszor nem könnyű feladat, így megesik, hogy néha a fiatalok átlépik a törvényi határokat.

Ugrai Gábor már több kitüntetést is kapott, de mégis ez a legfontosabb az életében, hiszen attól a várostól kapta, ahol él és dolgozik. Elmondása szerint ezután sem fog hátradőlni, hanem folytatja tovább a fiatalokért végzett tevékenységét.

A Békéscsaba Hazavár program nyertes pályázói nagy örömmel vették át az elhelyezkedésüket, tanulásukat vagy éppen a családalapításukat segítő városi hozzájárulást.

A programról még 2015-ben döntött a közgyűlés. A kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy a fiatalok Békéscsabán maradjanak, vagy tanulmányaik után visszatérjenek a városba és itt alapítsanak családot.

Szarvas Péter polgármester hozzátette, hogy saját tapasztalatai szerint a fiatalok szeretik a várost és büszke rá, hogy a fiatalok - miután más városban vállaltak munkát - visszavágytak Békéscsabára. Talán ezért is van az, hogy a „Békéscsaba Hazavár” program továbbra is jól működik.

A következő pályázati kiírás idén ősszel jelenik majd meg, tehát a pályakezdő, Békéscsabán letelepedni kívánó fiatalok a jövőben is számíthatnak az önkormányzat támogatására. 

Februári közgyűlését tartotta Békéscsaba képviselőtestülete. Az ülésen tárgyalták az év talán legfontosabb előterjesztését, a 2017-es költségvetést. Szarvas Péter polgármester, a Fidesz frakció és az MSZP képviselői is értékelték az idei büdzsé alakulását.

A 2017-es költségvetés hozzávetőlegesen 28 milliárd forintról szól, melyben 17 milliárd forintot a fejlesztésekre, 11 milliárdot pedig a működésre irányoztak elő. Szarvas Péter polgármester szerint ez egy "fejlesztésnehéz" költségvetés.

Oldalak