fejlesztés

Átadták a Munkácsy Mihály Múzeum két épületét összekötő új kiállító- és közösségi fogadóteret. A 200 millió forintos beruházás Európai Uniós forrásból valósult meg.

200 millió forintból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból valósult meg a Munkácsy Múzeum új közösségi- és kiállítótere. A múzeumot tavaly októberben zárták be. Ekkor szakemberek a tárgyakat elraktározták, majd kiürítették az épületet. A kivitelezés hamar elkezdődött és hétről hétre leehetett látni a progressziót az épületen. A munkálatok 2018. szeptember 15-ig tartottak.

A Múzeum új terének átadására Békéscsabára érkezett Krucsainé Herter Anikó a kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, aki örül annak, hogy a beruházással ilyen kreatív módon bővítették a múzeum kiállító, közösségi terét.

Árvízvédelmi töltések korszerűsítését és terhelésük csökkentését hajtják végre a közeljövőben a Körösök mentén. A fejlesztésre azért van szükség, mert a jogszabályi változások miatt a jelenlegi védvonalak már nem felelnek meg az előírásoknak.

2014 végén megjelent egy új jogszabály, ami a korábbi mértékadó árvízvédelmi kiépítettségi szinteket megemelte. Ez azt eredményezte, hogy az árvízvédelmi töltések túlnyomó része már nem felel meg az előírásoknak, azokat fejleszteni kell. A mértékadó árvízszint felülvizsgálati eredményei egyértelműen jelzik, hogy a Tisza-völgyi árvízvédelmi rendszer tartalékai a legtöbb folyószakaszon kimerültek. Ezért ha nem állítják meg a nagyvízi meder vízszállító képességének csökkenését, úgy a biztonság jelentős csökkenésével kell számolni.

Emiatt Mezőtúr és Gyomaendrőd települések közigazgatási területén árvízvédelmi védvonal mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése valósul meg a Körösökön.

Az elkövetkezendő két évben több mint 40 kilométernyi kerékpárút épül majd Békéscsabán. A forrást ehhez két program, a Modern Városok és a Településfejlesztési Operatív Program biztosítja.

A megyeszékhelyen jelenleg 55 kilométer kerékpárút könnyíti meg a biciklivel közlekedők mindennapjai. Ez a szám 2020-ig 40 kilométerrel nő a kormány által finanszírozott Modern Városok és az Európai Unió által biztosított Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból. Az új utak mellett 10 kilométernyi kerékpárutat fel is újítnak a beruházások során.

A Kerékpárosbarát település titulust már korábban megkapta a város, amit csak megerősít a mostani útépítés és felújítás. Békéscsabán sokan járnak biciklivel, ami nem csak környezetvédelmi-, hanem egységügyi szempontokból is kiemelkedően fontos. Ahhoz pedig, hogy a kerékpárosok biztonságosan közlekedhessenek, elengedhetetlenek a megfelelő minőségű bicikli utak.

A Területi Operatív Fejlesztési Program keretében ipari parkok és ipari területek fejlesztésére nyert pályázatot Újkígyós. A 100%-os támogatási intenzitású pályázat egy 500 milliós beruházás alapjait biztosítja.

A pályázati projekt által megvalósuló beruházás keretében az iparterülethez vezető út- és a belső utak felújítását, új kerítés építését, teljes közműrendszer kiépítését, térvilágítás kialakítását és biztonságtechnikai elemek kiépítését valósítják meg.

A projekttel kapcsolatban a 2016-2020-as ciklusra vonatkozóan 8 pályázat került beadásra kb. 1,9 milliárd forint értékben.

A beruházás eredményeképpen létrejön egy korszerű iparterület Újkígyóson, a felépülő csarnokok pedig alkalmas lesznek vállalkozások befogadására. A beruházás kiviteli terveinek elkészítési határideje szeptember 30-a, a kivitelezés megvalósítása pedig a 2020. május 31-ei időpontig esedékes.

2005-ben vásárolta meg a nagy múltú Kner nyomdát az ausztriai befektető család, akik azóta rengeteget fejlesztettek és egy jól működő gazdasági nagyvállalatot hoztak létre. Az azóta eltelt 12 évben összesen 12 millió eurót fordítottak a nyomdaipari cégre.  Az új gyáregység három milliárd forintból épült, amihez a magyar állam egy milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított. Az átadó után Magyar Levente miniszterhelyettes elmondta, hogy Magyarország számára az egyik legfontosabb kereskedelmi partner Ausztria és a két ország közötti partnerkapcsolat kiváló. Véleménye szerint nagyon fontos az, hogy ez a beruházás Békéscsabán valósult meg.

A cég az új üzemmel azt is vállalta, hogy néhány éven belül 120 fővel bővíti a foglalkoztatottak számát a megtermelt érték pedig várhatóan eléri majd az ötmilliárd forintot. Szarvas Péter polgármester szerint a beruházás rendkívüli jelentőséggel bír Békéscsaba életében és jól mutatja azt, hogy a megyeszékhely egy dinamikusan fejlődő város és egyre vonzóbb a befektetők számára.

Békés megyében 13 iskola fejlesztése valósul meg a közeljövőben. A több milliárd forintos Európai Uniós fejlesztési forrásból intézmények és kollégiumok lesznek részben vagy teljesen felújítva.

 

A legnagyobb összeget a Tótkomlósi Jankó János Általános Iskola kapja, ahol teljes korszerűsítés valósul meg. Itt új tantermeket hoznak létre, közösségi tereket újítanak fel és a sportinfrastruktúrát is fejlesztik.

 

Bohácsné Nyíregyházi Zsuzsanna

igazgató

Jankó János Általános Iskola, Tótkomlós

 

„500 millió forintos beruházásról van szó, ami magában foglalja egy közösségi tér felújítását. A tornaterem teljes felújítását illetve a hozzátartozó vizesblokkok teljes felújítását. Valamint a régi épületünk tetőterében ki létszámok fejlesztésére alkalmas fejlesztőszobák illetve szaktantermek ezen kívül a mozgáskultúra fejlesztésére alkalmas tükrös terem és az iskola egy részében egy melegítőkonyha és ebédlő fog kialakulni.”

 

Közel 900 millió forintos fejlesztés valósul meg a jövőben Békéscsabán két különböző területen. A városvezetés ezúttal az idősellátás és a kerékpárutak fejlesztését célozta meg.

Közvilágítást építettek ki Gyula határában Doboz irányába. A mintegy 600 méteres szakaszon körülbelül 150-en élnek életvitelszerűen, így az ott lakók mindennapjait nagyban megkönnyíti ez a beruházás.

Békéscsaba Megyei Jogú Város és több sportegyesület összefogásával elkezdődött az Erzsébethelyi Általános Iskolában a sport infrastruktúra fejlesztés II. üteme.

A támogatásból a Dánfoki Üdülőközpont és Szabad-strand természetes fürdőhely korszerűsítése és a komplexum infrastrukturális modernizálása valósul meg.

Oldalak