Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

fejlesztés

Kerékpárút létesítése a városközpont és Fényes városrész között, áthaladva a Békéscsaba legnagyobb lakótelepén, a Lencsésin. Ez a célja annak a száz százalékban támogatott projektnek, melyet nemrégiben birtokba vehettek a kerékpárosok.

A jelen konstrukció a városi, városkörnyéki és településközi közlekedési rendszereket szerves egésznek tekinti, és lehetőséget kínál a közlekedési feltételek egymást erősítő, a fenntartható fejlődést és fenntartható közlekedést szolgáló fejlesztésére. A lakókat és az arra járó gyalogosokat illetve kerékpárosokat arról kérdeztük, hogy mennyire vannak megelégedve az útvonal korszerűsítésével.

A projekt leírásában fontos szerepet kapott az elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút, a buszperonokhoz az akadálymentes járdakapcsolat kialakítása. A tervezett útvonal városközpont, Szabadság tér- Bánszki utca-Dózsa György út a Bartók Béla úti csomópontból- Fényes városrész főutcája, a Fényesi utca.

Folytatódik a CsabaPark fejlesztése a ,,Zöld város kialakítása” projekt részeként. A beruházás révén fákat telepítenek, megújítják a parkerdő területét, gumiborítású futópályát alakítanak ki, valamint tematikus élményparkkal és sétautakkal is gazdagodik a terület.

Mintegy 740 millió forintos forrásból újul meg a CsabaPark és környezete a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program  ,,Zöld város kialakítása” című projekt részeként. A pályázat célja olyan tájépítészeti beruházás megvalósítása és zöld-infrastruktúra fejlesztés, amelyben a projekthez kapcsolódó létesítmények javítják a települések általános környezeti állapotát és növelik a település turisztikai szerepét is.

A harmadik ütem - egyben a mostani beruházás - a CsabaPark további elemekkel való bővítését, a parkerdő területének megújítását, valamint az eddigi fejlesztések egységgé formálását tűzte ki fő céljául. A fejlesztés egyik legjelentősebb eleme, a volt Trófea szálló felújítása, ahol a Csaba Park vezetősége kap majd helyet.

Békéscsabán, a Lencsési Óvodában hónapokkal ezelőtt kézműves foglalkozásokat építettek be a gyerekek mindennapjaiba annak érdekében, hogy fejlesszék a kéz-koordinációkat, illetve, hogy a kicsik megismerkedjenek a kézművesség alapjaival.

Manapság kevés helyen része a nevelésnek az óvodákban a népi művészetek bemutatása. Ez nincs így a békécsabai Lencsési Óvodában, ahova stábunk is ellátogatott, így megfigyelhettük, milyen foglalkozásokon vehetnek részt az odajáró gyerekek. A programhoz a tárgyi feltételeket a Békés Megyei Népművészeti egyesület pályázata biztosítja. A foglalkozások egyik célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a népi motívumvilággal.

A foglalkozások másik célja természetesen az, hogy a gyermekek kézi koordinációja fejlődjön. Megtapasztalhattuk, hogy a fiatalok nagyon élvezik a kézműves foglalkozásokat és az óvónők felé visszaérkező jelzésekből az is kiderült, hogy a szülők is örülnek a programnak.

Átadták a megújult Kossuth utcai Idősek Klubját Békéscsabán. A Mezőmegyeri intézmény fejlesztése egy körülbelül 65 millió forintos összegből valósulhatott meg. Ennek köszönhetően a már meglévő létesítmény felújítása mellett egy másik épületrész megépítésére is sor került.

A Kossuth utcai idősek klubjának ünnepélyes átadásával befejeződött a Terület és Településfejlesztési Operatív Program azon pályázata amelyből három- a Mokry utcai, a Jázmin utcai és a Kossuth utcai- idősek klubját korszerűsítettek.

A megújult gépészeten, új radiátorokon, a korszerű kazánon és a külső-belső festésen túl, egy új épületrésszel is bővült, ami által az intézmény területe csak nem a kétszerese lett. A mezőmegyeri idős klubban végezték a legnagyobb fejlesztéseket.

A Kossuth utcai idősek klubjának a felújítása már régóta váratott magára. A projektnek köszönhetően az épület immáron bővített létszámmal fogadja látogatóit.

Befejeződött a békéscsabai MIVA Bölcsőde korszerűsítése. A projekt keretében több fejlesztés is megvalósult: napelemes rendszert építettek ki, kicserélték a nyílászárókat, új vizesblokk létesült, illetve a bölcsőde új épületrésszel is bővült.

Boldogan számolt be az épületben zajlott felújítási munkálatokról Dr. Forján Mihályné, a MIVA bölcsőde intézményvezetője az ünnepélyes projektátadó rendezvényre érkező vendégeknek. A bölcsődét bár évtizedek óta választják szívesen a fiatal családok, az elmúlt évtizedekben nem történt jelentős fejlesztés az épületben, így a működés évről-évre nehezebbé vált.

Ünnepélyesen átadták a gerlai Jázmin utcai idősek klubját, melynek fejlesztése egy bruttó 25 millió forintos pályázati forrásnak köszönhetően valósult meg. Az épület kívül-belül megújult, amelyben elsősorban akadálymentesítést-, valamint energetikai korszerűsítést végeztek.

A Településfejlesztési Operatív Program részeként összesen három idősek nappali ellátását szolgáló intézmény korszerűsítése valósult meg az utóbbi időben, ebből az egyik a gerlai Jázmin utcai idősek klubja. A kívül és belül egyaránt felújított épületet nemrég ünnepélyesen is átadták.

Az átadó ünnepségen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is jelen volt, aki kiemelte: fontos, hogy mindegyik generáció számára biztosítani tudjanak olyan intézkedéseket, fejlesztéseket, amelyek az életkörülmények javítására szolgálnak.

Befejeződött a békéscsabai Szegfű utcai óvoda korszerűsítése. Az erre irányuló projekt keretében számos fejlesztés valósult meg, például kicserélték a fűtőtesteket, napelemeket helyeztek el, valamint egy új épületrésszel is bővült az intézmény.

Egy régi álom válhatott valóra a negyvenéves békéscsabai Szegfű utcai óvoda teljes korszerűsítésével, amely egy 105 millió forintos pályázati forrásnak köszönhetően valósult meg. A munkálatok egy közel egy éves időtartamot öleltek át, mire az óvoda elérte a jelenlegi állapotát. Ezzel pedig az intézmény nem csak esztétikusabb lett, hanem a gyermekellátás minősége is javulni tudott.

A támogatás elsősorban egy új épületrész megvalósítására irányult, valamint az intézmény energetikai korszerűsítését is elvégezték. Lecserélték a radiátorokat, szigeteltek és több új helyiséget is átadtak. A gyerekek legnagyobb örömére új játékokkal is gazdagodott az óvoda.

Átadták a Munkácsy Mihály Múzeum két épületét összekötő új kiállító- és közösségi fogadóteret. A 200 millió forintos beruházás Európai Uniós forrásból valósult meg.

200 millió forintból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból valósult meg a Munkácsy Múzeum új közösségi- és kiállítótere. A múzeumot tavaly októberben zárták be. Ekkor szakemberek a tárgyakat elraktározták, majd kiürítették az épületet. A kivitelezés hamar elkezdődött és hétről hétre leehetett látni a progressziót az épületen. A munkálatok 2018. szeptember 15-ig tartottak.

A Múzeum új terének átadására Békéscsabára érkezett Krucsainé Herter Anikó a kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, aki örül annak, hogy a beruházással ilyen kreatív módon bővítették a múzeum kiállító, közösségi terét.

Árvízvédelmi töltések korszerűsítését és terhelésük csökkentését hajtják végre a közeljövőben a Körösök mentén. A fejlesztésre azért van szükség, mert a jogszabályi változások miatt a jelenlegi védvonalak már nem felelnek meg az előírásoknak.

2014 végén megjelent egy új jogszabály, ami a korábbi mértékadó árvízvédelmi kiépítettségi szinteket megemelte. Ez azt eredményezte, hogy az árvízvédelmi töltések túlnyomó része már nem felel meg az előírásoknak, azokat fejleszteni kell. A mértékadó árvízszint felülvizsgálati eredményei egyértelműen jelzik, hogy a Tisza-völgyi árvízvédelmi rendszer tartalékai a legtöbb folyószakaszon kimerültek. Ezért ha nem állítják meg a nagyvízi meder vízszállító képességének csökkenését, úgy a biztonság jelentős csökkenésével kell számolni.

Emiatt Mezőtúr és Gyomaendrőd települések közigazgatási területén árvízvédelmi védvonal mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése valósul meg a Körösökön.

Az elkövetkezendő két évben több mint 40 kilométernyi kerékpárút épül majd Békéscsabán. A forrást ehhez két program, a Modern Városok és a Településfejlesztési Operatív Program biztosítja.

A megyeszékhelyen jelenleg 55 kilométer kerékpárút könnyíti meg a biciklivel közlekedők mindennapjai. Ez a szám 2020-ig 40 kilométerrel nő a kormány által finanszírozott Modern Városok és az Európai Unió által biztosított Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból. Az új utak mellett 10 kilométernyi kerékpárutat fel is újítnak a beruházások során.

A Kerékpárosbarát település titulust már korábban megkapta a város, amit csak megerősít a mostani útépítés és felújítás. Békéscsabán sokan járnak biciklivel, ami nem csak környezetvédelmi-, hanem egységügyi szempontokból is kiemelkedően fontos. Ahhoz pedig, hogy a kerékpárosok biztonságosan közlekedhessenek, elengedhetetlenek a megfelelő minőségű bicikli utak.

Oldalak