Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

tüzijáték

Pirotechnikai előadást tartottak Gyulán szakembereknek, ahol Leskovicsné Tóth Mária pontokba szedte, hogy mit is kell tudniuk a tűzijátékok árusításánál ahhoz, hogy a vásárlókat megfelelően informálják, a termékek balesetmentes használatáról.

A pirotechnikusok és munkatársaik oktatása zajlott elmúlt hétvégén, Gyulán. Leskovicsné Tóth Mária tartott előadást, melyben pontról-pontra ismertette, hogy idén mit kell figyelembe venni, a tűzijátékok árusítása és használata során.

Az ünnepi programok elengedhetetlen része a tűzijáték, és idén sem lesz szűkölködés belőle. A tájékoztató, melyen a szakemberek minden évben részt vesznek, hasznosnak bizonyul számukra, hiszen megismerkedhetnek az új termékekkel, valamint a szakma naprakész ismereteivel.

A legnépszerűbb és a visszaváltható tűzijátékokról, későbbi híreinkben bővebben foglalkozunk majd.

Már mindenki készül a szilveszter estére, de nem feledkezhetünk meg a kutyáinkról ezen a napon sem, akik számára kevésbé élvezetes az év utolsó estéje - a tűzijátékok miatt. Ilyenkor érdemes fokozottabban figyelni kedvenceinkre.

Szilveszter éjszakája után minden évben megemelkedik elszökött kedvenceink száma, mivel a kutyák - akik félnek a tűzijátéktól - biztonságot keresve gyakran megszöknek otthonról. Így, az év végéhez közeledve egyre fontosabbá válik az is, hogy a kutyatulajdonosok megtegyék a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy négylábú kedvenceiket biztonságban tudják az újév ünneplése közben is.

Megkérdeztünk a gazdikat is, hogy hogyan szoktak védekezni az ellen, hogy kutyáik ne ijedjenek meg a szilveszteri tűzijátéktól.

Szilveszter közeledtével ismét elkezdődik a tűzijátékok árusítása, ám bizonyos típusúakhoz egész évben hozzá lehet jutni. A kereskedők éves bevételének majdnem egészét a két ünnep közötti időszak hozza el.

Minden évben, december vége felé, a nagyobb bevásárló áruházak parkolóiban és a karácsonyi vásárok standjainál megjelennek a tűzijáték árusok. Bizonyos típusú rakétákat bármikor beszerezhetünk legálisan a boltokban, viszont a szilveszter közeledtével nő meg igazán a vásárlási vágy.  Három kategóriába sorolhatjuk a forgalmazott tűzijátékokat és fontos tudni, hogy ezekre más-más szabályok vonatkoznak, melyekről a termékek használati utasításaiban tájékozódhatnak. Petárdát vásárolni vagy használni idén sem lehet.

Fontos, hogy ne szilveszter napján tájékozódjunk a megvásárolt termék használati szabályairól, hanem amikor megvettük, már akkor olvassuk el.

Népzene, bográcsban rotyogó pörkölt, mindenütt mosolygó arcok, és persze pogácsa!- Ez volt a 9. pogácsafesztivál Kétegyházán.

„Gurult, gurult a pogácsa, ahol megállt, oda építették a következő házat az őseink”- Mondta el Kalcsó Istvánné, Kétegyháza polgármestere, a fesztivál megnyitóján. A község számára az egyik legjelentősebb megmozdulás minden évben a pogácsafesztivál. A gyermekeket többek között játszóházzal, ugráló várral várták.

- A kilencedik pogácsafesztivál az nagyon jó, mert lehet játszani, vannak zenék és sok program lesz. És nagyon jól fogjuk érezni magunkat, meg kint leszünk este, meg holnap lesz egy kis tűzijáték. - hangsúlyozta Szabó Fruzsina Napsugár

Szent István a keresztény magyar állam alapítója. A magyar és az európai történelem kiemelkedő jelentőségű alakja. Augusztus 20-án állami ünnepként az államalapítást és az ő szentté avatását is ünnepeljük.

Magyarország legjelentősebb nemzeti ünnepe. Ezen a napon emberek százai ünnepelnek a városokban falvakban egyaránt. Békéscsabán sincs ez másképp, a Jókai színház előtt és a Szent István téren színes és érdekes programokkal várják a szervezők a kilátogatókat. Az eseménysorozat, a gyerekeknek és a felnőtteknek is megfelelő szórakozást biztosít.

- Egész nap természetesen gyermek programokkal várjuk a kicsiket a családokat illetve nem is csak programokkal hanem egy olyan időtöltési lehetőséggel ami azt jelenti, hogy természetesen ugrálóvártól kezdve arcfestésig a gyermekek fényképezésétől kezdve játszóházi foglalkozásokig sok sok minden lesz. - mondta el Herczeg Tamás

Amíg az embereknek a szilveszter a szórakozásról szól, addig az állatoknak félelemmel telik el ez az éjszaka. A tűzijátékok durrogása ugyanis megrémiszti őket, olyannyira, hogy gyakran el is szöknek ilyenkor otthonról. Az állatvédők évek óta rendszeresen felhívják a lakosság figyelmét a problémára, de ennek ellenére január elején mindig kerül be új kutya hozzájuk.

Mint minden alkalommal most is hangos ugatás fogadott bennünket a békéscsabai állatmenhelyen. 240 kutyának nagy hangja van. Ennyi állat van most a telepen és számuk folyamatosan növekszik. Az állatvédők azt mondják, nem kell ahhoz szilveszteri tűzijáték, hogy újabb és újabb ebek kerüljenek be hozzájuk, de tény, hogy a számos figyelmeztetés ellenére még mindig sok kutyának lehetősége van megszökni a durrogások elől. 

Január 5-ig kell visszaváltani azokat a 3-as kategóriás tűzijátékokat, amelyeket nem használtak fel tulajdonosaik szilveszterkor. A kínálat idén is igen bőséges volt, az árusok azt mondják korosztályfüggő, hogy ki milyen terméket vett.

Római gyertya, durrancs, rakéta. Csak néhány azon pirotechnikai termékek közül amelyek megtalálhatóak ebben a gyulai boltban. 1-es és 2-es kategóriás terméket egész évben árusítanak, 3 –as csoportba sorolt tűzijátékokat viszont csak szilveszterkor forgalmazhatják.

Az egyes kategóriás termékek földközelben maradnak, nem szállnak fel, kevésbé balesetveszélyesek. A 2-es csoportba sorolt pirotechnikai eszközök azok, amelyek felrepülnek a levegőbe, hang és fényjáték kíséretében. Ezen a plakáton a teljes kínálat szerepel. Néhány terméket rózsaszín jellel láttak el, ezek a 3-as kategóriások. 

Államalapításunk ünnepén az időjárás nem volt kegyes a szervezőkkel és a közönséggel, kora délután percek alatt hatalmas vihar csapott le a városra.  A tömegnek csak percei voltak arra, hogy fedett helyre meneküljenek a szél és az eső elől.  

Az emberek az árusok pavilonjai alatt és az étterem előtti napernyők alá húzódott. Az est fénypontja a Honfoglalás című színházi előadás előkészületeit is felfüggesztették, mindenki az időjárás további alakulására várt. A felhőszakadást követően az operatív törzs tagjai a nagyszínpad előtt egyeztettek, a központi programsorozat folytatásáról a károk felmérése után döntöttek.