Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

mezőgazdaság

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatót tartott, melyen értékelték a mezőgazdaság és agrárium 2019-es évét, beszámoltak az agrártárca rövid és hosszú távú terveiről, valamint a jövő kihívásairól.

Tájékoztatót tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezete. A kamara éves tevékenységéről, a 2019-es év termés-betakarításáról és a jövőbeni innovációról esett szó.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója Dr. Gyuricza Csaba kiemelte, jelenleg hazánkban 90-95 ezer hektáros terület öntözhető, a következő 15 évben ezt meg kell háromszorozni. A klímaváltozás érzékenyen érinti hazánkat, így a kormány is milliárdokkal segíti az öntözésfejlesztést.

A 2019-es év elején kevés csapadék hullott, ezért a termények fejlődése sem indult be a megszokott ütemben. Egészen április közepéig kellett várni a megfelelő eső mennyiségre, a többi között ezt a problémát is ismertette, Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke.

Szakmai RoadShow-t tartott a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége Békéscsabán a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók számára. A rendezvény célja, hogy azon pályaválasztás előtt álló fiataloknak, akik érdeklődnek a szakma iránt, megmutassák a mezőgazdaság és a mezőgépészet értékeit.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a MEGFOSZ még 2014-ben alakította ki a Legyél Te is Mezőgazdász programot, amely során szakiskolákat szólítottak meg és különböző megyei pályaválasztási vásárokon vettek részt. Ezt követően gondolták úgy, hogy az idei évben a továbbtanulás előtt álló általános iskolásokkal is szeretnék megismertetni a mezőgépész szakmát, ezért programsorozatukkal minden megyébe ellátogatnak.

A diákok a program során bepillantást nyerhettek a megye egyik legnagyobb mezőgazdasági gépforgalmazási cégének szerviz- és alkatrész műhelyébe, valamint közelebbről is szemügyre vehették a különböző gépeket. Ezek sokaknak már nem voltak ismeretlenek, hiszen több tanuló szülője is a mezőgazdaság területén dolgozik.

Az elmúlt napokban sok zápor, zivatar volt, mely hatást gyakorolt a mezőgazdaságra is. Az esőzés előtt már az őszi árpa és az őszi káposztarepce betakarítása is befejeződött, azonban a búza 15%-át károsította ez a nagy mennyiségű csapadék Békéscsaba körzetében.

A tavaszi árpa, tavaszi zab és a tritikálé minőségére nincs akkora hatással a csapadék, azonban a vele járó szél már igen, ugyanis ezek a gabonafélék ettől megdőlnek. Az őszi búza 85%-át már betakarították Békéscsaba körzetében, azonban az esőzés idején még a földeken maradt búzából valószínűleg nem étkezési, hanem takarmánybúza lesz. 

Címkék:

Gyulai védjegy, brand kialakítása a cél a smart city, azaz az okos város program következő állomásán, a gyulai „nyári egyetemen”. Az előadások során egy hét alatt két fő témát érintenek majd: a turizmust, gyógyturizmust és mezőgazdaságot és élelmiszeripart.

Már a végéhez közeledik a Szent István Egyetem és a gyulai önkormányzat által szervezett nyári egyetem Gyulán. A két helyszínen zajló programsorozat fókuszában a turizmus, egészségturizmus mellett a mezőgazdaság és élelmiszeripar állt, melynek képviselői előadásokat tartanak az érintett területek szakembereinek, és más civil érdeklődőknek.

- Nem csak az egyetemistákat várjuk nyilvánvalóan, sőt, elsősorban a vállalkozói szféra volt a megcélzott célcsoport. De az egyetemisták is tudnak olyan információhoz jutni, amit a későbbiekben az életükben hasznosítani tudnak. - mondta el Rab Zoltán, Gyula Város Önkormányzatának főszervezője

Tavasszal a hosszú aszály okozott problémát a mezőgazdaságban, míg nyáron a nagy mennyiségű csapadék nehezítette meg a gazdák életét. A búza aratása 2-3 héttel csúszott, így minőségromlással kellett számolni. A sok csapadék miatt megjelent a gomba is, a napraforgónál szinte mindenhol van a tányéron kisebb nagyobb mennyiségben.

Óriási szél, szakadó eső. Az idei nyár egyik legnagyobb vihara csapott le Békés megyére éppen augusztus 20-án. Az eső azonban nem csupán az ünnepi programnak ártott. Az elmúlt hónapok csapadékos időjárása a mezőgazdaságban is komoly gondot okozott. 

Urbán–Zsilák András úgy véli, ha a csapadékos idő folytatódik, akkor a föld annyira felázik, hogy az aratáshoz lánctalpas kombájnra lesz szükség. Bár a gazdák már akkor is örülnek, ha lesz mit aratni, hiszen ha az idő így marad termés kieséssel is számolniuk kell.

Tavasszal a hosszú aszály okozott problémát a mezőgazdaságban, míg nyáron a nagy mennyiségű csapadék nehezítette meg a gazdák életét.

A búza aratása 2-3 héttel csúszott. A sok csapadék miatt megjelent a gomba is, a napraforgónál szinte mindenhol van a tányéron kisebb nagyobb mennyiségben. A csapadékos időjárás azonban nem csupán a nagytermelőknek okoz fejtörést, a kisebb konyhakertekben is sok helyen tönkrement az asztalra szánt termés.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett