hagyomány

Az idei évben sem maradhatott el Békéscsabán a már hagyománynak számító újévköszöntő állófogadás, ahol részt vettek többek közt a város-, az intézmények-, a hatósági szervek-, a vállalatok vezetői, a városatyák, valamint a sajtó képviselői is.

A vállalkozások fontos szerepet játszanak egy város életében. Munkát biztosítanak a lakosságnak, adóbefizetéseikkel hozzájárulnak a város fejlődéséhez és a település motorjaként működtetik a mindennapokat. Békéscsabán is már hagyomány az új esztendő kezdetén, hogy egy állófogadás keretében cseréljenek eszmét a város- és a cégek vezetői.

A város helyi adóbevétele 4 milliárd forint, melynek nagy része a helyi vállalkozásoknak köszönhető. Ez az összeg biztosítja a település üzemeltetési-, kulturális-, sport- és szociális kiadásait. A vállalatok vezetői, szinte kivétel nélkül pozitívan könyvelték el a 2017-es esztendőt, sőt a 2018-as évre is pozitív előrejelzéseik vannak.

Vándorkiállítás nyílt Mezőkovácsházán a Mezőkovácsházi Járási Hivatalban. A kiállítás témája a Mezőhegyesi Ménesbirtok múltja és hagyománya volt.

A Mezőkovácsházi Járási Hivatal célja az, hogy az ügyintézés mellett különböző formákban bemutassák a térség hagyományait és érdekességeit. Ezt jól példázza az, hogy ez a kiállítás már a 13. a hivatalban, mely statisztikai szempontból nézve mindenképpen ideális helyszín erre, hiszen éves szinten a hivatalnokok több mint 40 ezer ügyben járnak el a dél-békési városban.  A hivatal vezetője kérdésünkre elmondta, hogy kiváló tapasztalataik vannak az eddigi tárlatokkal kapcsolatban, ugyanis az ügyfelek érdeklődőek és szívesen nézegetik a kiállított tárgyakat ügyintézéseik alkalmával. A mostani tárlat témája a Mezőhegyesi Ménesbirtok volt, mely nagyon gazdag történelemmel és tradíciókkal bír. Maga a Ménesbirtok az 1700 -as évek végén jött létre először katonai célokkal. A kiegyezés után a birtok már polgári feladatokat is kapott és a lónemesítés egyik legfontosabb helyszíne lett egész Európában.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a már hagyománynak számító Kondorosi Lovasnapot, a település sportpályáján.

 

Az esemény egyik kiemelt része volt a délutáni órákban a Polgármesteri és közéleti fogathajtó-verseny. Ribárszki Péter, Kondoros Város polgármestere is részt vett a megmérettetésen, aki a rendezvény múltjáról is beszélt stábunknak.

 

Ribárszki Péter

polgármester

Kondoros Város

 

„Kondoroson hagyománya van már a Széchényi István Lótenyésztési Egyesület által szervezett fogathajtó versenynek. Máté majd kiírod ezt a részt, köszi. Mindenféleképpen egy elfogadott esemény a településen, melyet várnak a Kondorosiak és a Kondorosra érkezők.”

 

A polgármesteri fogathajtó versenynek is nagy hagyománya van Kondoroson. A város vezetője elmondta, hogy a környező települések első emberei minden évben várják a meghívást.

 

Ribárszki Péter

polgármester

Már 28. alkalommal rendezték meg a Békéscsabai Népművészeti Táborokat. Idén 320-an regisztráltak a táborba, akik 12 szakma közül válogathattak.

A Húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egy egyházi és családi ünnep egyaránt, melyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik.

A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás és az újjászületés. Szinte minden népcsoportnál rengeteg szokás kötődik az ünnephez. Húsvét vasárnaphoz nem sok ilyen kapcsolódik, viszont a 18. század végén és a 19. század elején ekkor rendeztek húsvéti bálokat. A lányok és szüleik nem maradtak sokáig, mivel a fiúk már hajnalban érkeztek locsolkodni. Az első locsolót egy szál jácint virággal jutalmazták.

Sok jó fotós kis helyen is elfér! Erről ad tanúbizonyságot a Lencsési Közösségi házban kiállított Aradi fotóklub bemutatója. Már hagyománynak mondható, mert idén 10. alkalommal került sor a nemzetközi kapcsolatépítésre.

A Lencsési Közösségi Házban tevékenykedő Márvány Fotóműhely minden év júniusában kap teret bemutatni munkásságát Aradon. Ennek viszonzásául az intézmény szeptemberben nyit tárlatot az Aradi Fotóklub fényképeiből. A tárlat megnyitóján Mészáros Mihály színművész gitározott, méghozzá egy klasszikus, szívderítő dallamot.

A nézők között feltűnt Bazsó Imre a Márvány Fotóműhely tiszteletbeli elnöke, aki azóta már egészségi állapota miatt visszavonult a fényképész körökből. Az intézményben működő idősek klubjából is többen ellátogattak a megnyitóra.

„Szokott lenni zene is, úgyhogy nagyon kellemes ide járni, a képek is nagyon szépek. És nem csak ez az egy kiállítás szokott lenni, hanem sorozatban. Úgyhogy gondoskodnak róla, hogy mindig legyen program.”

Immáron 18. alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál. Az ország egyik legnépszerűbb gasztrokulturális rendezvényén idén is kiváló programokkal várják az érdeklődőket és versenyzőket. A fesztivál helyszíne idén is a Városi Sportcsarnok és területe.

Fapadok, asztallapok, kábelek és a szakemberek, akik mindezeket összeállítják. A készülődés kellős közepén látogattunk ki a Városi Sportcsarnokhoz, ahol holnapi napon, immár 18. alkalommal nyitja meg kapuit a Csabai Kolbászfesztivál. Négy napon át, közel 15 ezer négyzetméteren várják a látogatókat. Idén is nagy volt az érdeklődés, csak szombaton több mint félezer csapat gyúrja össze tudását.

Oldalak