hagyomány

A hagyomány, az érték és a közösség jelszavak köré építette idén is a Békés Megyei Önkormányzat a Megyenapot. Az eseményen programok sokaságával, Békés megye legnagyobb kézműves vásárával és termelői piacával várták az érdeklődőket.

Harmadik alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Megyenapot.  A Békés megyei összetartozás napjának nevezte a rendezvényt Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke. Úgy véli, hogy a hagyományokat be kell mutatni, tovább kell adni. A tradíciók értékeket jelentenek, az értékek pedig közösséget kovácsolnak.

A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa, Sipos Andrea elmondta, szakmailag segítik a települési értéktárakat, amelyek közül most 30 mutatkozott be. Hozzátette: az érték egy szellemi kincs, nem egy fiókban porosodó valami.

A rendezvény díszvendége volt a romániai Arad és Bihar megye, melynek képviselői számos érdekességgel készültek.

A Megyenapról készült bővebb összeállításunkat későbbi magazinműsorunkban láthatják.

Az aratóünnepek és maga a kenyér ünnepe azt a mezőgazdasági hagyománykört idézi meg számunkra, melynek tradíciója egészen a középkorig vezethető vissza. Erre a hagyományra emlékeztek meg Békéscsabán, a Deák utcai Idősek Klubjában.

Idén is megtartotta hagyományőrző rendezvényét a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ. Az Új kenyér ünnepét több, mint tíz éve rendezik meg az augusztus huszadikai nemzeti ünnephez kapcsolódva. Ilyenkor a központ számos intézményéből érkeznek vendégek, ellátottak: elsősorban idősek klubjaiból és bentlakásos otthonokból.

A közel száz főt számláló rendezvényen beszédet mondott Bátori Zsuzsanna, a szociális központ igazgatója és Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. Az új kenyér megszentelése és megáldása után pedig egy huszárbemutatót tekinthettek meg a résztvevők. A rendezvény zárásaként a Tűz-kör Dobkör dobosai idézték meg a régmúlt időket. Megkérdeztük a vendégeket, hogy érezték magukat a programon.

Az idei évben sem maradhatott el Békéscsabán a már hagyománynak számító újévköszöntő állófogadás, ahol részt vettek többek közt a város-, az intézmények-, a hatósági szervek-, a vállalatok vezetői, a városatyák, valamint a sajtó képviselői is.

A vállalkozások fontos szerepet játszanak egy város életében. Munkát biztosítanak a lakosságnak, adóbefizetéseikkel hozzájárulnak a város fejlődéséhez és a település motorjaként működtetik a mindennapokat. Békéscsabán is már hagyomány az új esztendő kezdetén, hogy egy állófogadás keretében cseréljenek eszmét a város- és a cégek vezetői.

A város helyi adóbevétele 4 milliárd forint, melynek nagy része a helyi vállalkozásoknak köszönhető. Ez az összeg biztosítja a település üzemeltetési-, kulturális-, sport- és szociális kiadásait. A vállalatok vezetői, szinte kivétel nélkül pozitívan könyvelték el a 2017-es esztendőt, sőt a 2018-as évre is pozitív előrejelzéseik vannak.

Vándorkiállítás nyílt Mezőkovácsházán a Mezőkovácsházi Járási Hivatalban. A kiállítás témája a Mezőhegyesi Ménesbirtok múltja és hagyománya volt.

A Mezőkovácsházi Járási Hivatal célja az, hogy az ügyintézés mellett különböző formákban bemutassák a térség hagyományait és érdekességeit. Ezt jól példázza az, hogy ez a kiállítás már a 13. a hivatalban, mely statisztikai szempontból nézve mindenképpen ideális helyszín erre, hiszen éves szinten a hivatalnokok több mint 40 ezer ügyben járnak el a dél-békési városban.  A hivatal vezetője kérdésünkre elmondta, hogy kiváló tapasztalataik vannak az eddigi tárlatokkal kapcsolatban, ugyanis az ügyfelek érdeklődőek és szívesen nézegetik a kiállított tárgyakat ügyintézéseik alkalmával. A mostani tárlat témája a Mezőhegyesi Ménesbirtok volt, mely nagyon gazdag történelemmel és tradíciókkal bír. Maga a Ménesbirtok az 1700 -as évek végén jött létre először katonai célokkal. A kiegyezés után a birtok már polgári feladatokat is kapott és a lónemesítés egyik legfontosabb helyszíne lett egész Európában.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a már hagyománynak számító Kondorosi Lovasnapot, a település sportpályáján.

 

Az esemény egyik kiemelt része volt a délutáni órákban a Polgármesteri és közéleti fogathajtó-verseny. Ribárszki Péter, Kondoros Város polgármestere is részt vett a megmérettetésen, aki a rendezvény múltjáról is beszélt stábunknak.

 

Ribárszki Péter

polgármester

Kondoros Város

 

„Kondoroson hagyománya van már a Széchényi István Lótenyésztési Egyesület által szervezett fogathajtó versenynek. Máté majd kiírod ezt a részt, köszi. Mindenféleképpen egy elfogadott esemény a településen, melyet várnak a Kondorosiak és a Kondorosra érkezők.”

 

A polgármesteri fogathajtó versenynek is nagy hagyománya van Kondoroson. A város vezetője elmondta, hogy a környező települések első emberei minden évben várják a meghívást.

 

Ribárszki Péter

polgármester

Már 28. alkalommal rendezték meg a Békéscsabai Népművészeti Táborokat. Idén 320-an regisztráltak a táborba, akik 12 szakma közül válogathattak.

A Húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egy egyházi és családi ünnep egyaránt, melyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik.

A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás és az újjászületés. Szinte minden népcsoportnál rengeteg szokás kötődik az ünnephez. Húsvét vasárnaphoz nem sok ilyen kapcsolódik, viszont a 18. század végén és a 19. század elején ekkor rendeztek húsvéti bálokat. A lányok és szüleik nem maradtak sokáig, mivel a fiúk már hajnalban érkeztek locsolkodni. Az első locsolót egy szál jácint virággal jutalmazták.

Sok jó fotós kis helyen is elfér! Erről ad tanúbizonyságot a Lencsési Közösségi házban kiállított Aradi fotóklub bemutatója. Már hagyománynak mondható, mert idén 10. alkalommal került sor a nemzetközi kapcsolatépítésre.

A Lencsési Közösségi Házban tevékenykedő Márvány Fotóműhely minden év júniusában kap teret bemutatni munkásságát Aradon. Ennek viszonzásául az intézmény szeptemberben nyit tárlatot az Aradi Fotóklub fényképeiből. A tárlat megnyitóján Mészáros Mihály színművész gitározott, méghozzá egy klasszikus, szívderítő dallamot.

A nézők között feltűnt Bazsó Imre a Márvány Fotóműhely tiszteletbeli elnöke, aki azóta már egészségi állapota miatt visszavonult a fényképész körökből. Az intézményben működő idősek klubjából is többen ellátogattak a megnyitóra.

„Szokott lenni zene is, úgyhogy nagyon kellemes ide járni, a képek is nagyon szépek. És nem csak ez az egy kiállítás szokott lenni, hanem sorozatban. Úgyhogy gondoskodnak róla, hogy mindig legyen program.”

Oldalak