Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Munkácsy Mihály Emlékház

Kohán György festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Békéscsabán a Munkácsy Mihály Emlékházban. A kisteremben a művész jelenleg öt legismertebb képét tekinthetik meg az érdeklődők.

Kohán György 1910-ben született Gyulaváriban. Korán felismert tehetsége tette lehetővé, hogy apja kovácsműhelyéből a Képzőművészeti Főiskolára kerüljön, ahol Glatz Oszkár növendéke volt. A harmincas évek kezdetén egy kiállítással mutatkozott be Budapesten, a Nyugat képtárlaton.

Kohán György rövid időre kikerült Párizsba, ahol találkozott a kubizmus legnagyobb alakjaival, de ő ennek ellenére mindenáron alföldi festő akart lenni. Így Hódmezővásárhelyen telepedett le és az alföldi festészet megújításán dolgozott.  Pogány Ödön Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria volt főigazgatója szerint Kohán György a 20. század egyik legnagyobb festője. Drámai színezetű és motívumokkal tarkított kompozíciókat készített, a modern stílusirányzatok hatása beépült művészetébe.

A Munkácsy Mihály Emlékház szervezésében tekinthették meg az érdeklődők Plesovszki Klára keramikus vintage műhelyét Békéscsabán. A látogatás során az érdeklődők betekintést nyerhettek a kerámiakészítés rejtelmeibe.

Plesovszki Klára keramikus Orosházán járt általános iskolába. Hetedik osztályos korában vezették be az iskolában a kerámia fakultációt, melyre két évig járt. Egy kirándulás alkalmával a hódmezővásárhelyi majolika gyárban jártak, ahol azonnal beleszerelmesedett a kerámiafestésbe, mely szenvedélyévé is vált. A mostani műhelylátogatás során az érdeklődők bepillantást nyerhettek a kerámiakészítés rejtelmeibe.

A keramikus az elkészült alkotásokra igyekszik a mai trendeknek megfelelő motívumokat és színeket festeni, akár egy tojásra, szívecskére vagy éppen tányérra.

A művészhez legközelebb a botanikai motívumok állnak. Leginkább virágokat és növényeket szeret festeni, de igyekszik a vásárlói igényeknek is eleget tenni.

Szakmai napot tartottak a Békéscsabai Munkácsy Mihály Emlékházban múzeumi és könyvtári dolgozóknak. A találkozóra a Múzeumi és Könyvtári Fejlesztések projekt keretében került sor.

A Munkácsy Emlékház adott otthont az „Én így csinálom” elnevezésű szakmai napnak, ahol Békéscsaba kulturális intézményeinek dolgozói találkoztak és osztották meg egymással tapasztalataikat közösségépítő munkájukról.

Az egyik résztvevő egyesület, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete volt, akik közel negyed évszázados tapasztalattal rendelkeznek a közösségépítés területén.

A közösségek sok szempontból fontosak. Az egyes közösségek nemcsak a társadalmat formálhatják, de azokat a személyeket is, akik részt vesznek egy-egy közösség munkájában, életében.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja, Mesterek és alkotók programja részeként Szurcsik József képeiből nyílt kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Emlékházban. A megnyitón a művészeti iskolás diákok személyesen is megismerkedhettek a Munkácsy-díjas festővel.

Szurcsik József Munkácsy-díjas festőművész képeiből nyílt kiállítás Békéscsabán a Munkácsy Mihály Emlékházban, a Múzeumok Őszi Fesztiválja, Mesterek és alkotók programjának részeként.

Szurcsik József a Képzőművészeti Egyetem grafika tanszékét vezeti, folyamatosan vannak kiállításai egész Európában. A művész elfoglaltsága ellenére is rész vett a kiállítás megnyitóján, melyen művészeti iskolás tanulók jelenlétében egy kötetlen beszélgetést tartott Baji Miklós Zoltán, békéscsabai képzőművésszel.

A tárlatot november 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Munkácsy Mihály Emlékházban.

Így a nyár közepén ismét ellátogattunk egy nyári táborba, melynek Békéscsabán a Munkácsy Mihály Emlékház ad otthont. Ezúttal a Boldogságtábor mindennapjaiba tekinthettünk bele.

Idén a Munkácsy Mihály Emlékház adott otthont a Békés Megyei Múzeumok Juniálisának. A rendezvényen a megye hat múzeuma mutatkozott be, a díszvendég pedig a berettyóújfalui Bihari Múzeum volt.

Számos szakavatott előadó látogatott ismét Békéscsabára, köztük neves építészek, akiktől a kétnapos rendezvény első napján előadásokat hallhattak az érdeklődők a felújított és pusztulásra ítélt műemlékekről.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója beszédében ismertette a város műemlékeit érintő felújítási terveket, a többi közt a Munkácsy Emlékházét is.

Az előadások témái közt szerepelt, a többi közt a békéscsabai vasútállomás felújított épülete, a Tiszadobi Kastély, a Gyulai Kastély, illetve a Gyulavári kastély is.

Oldalak