iskolakezdés

Töltsük meg idén is minél több gyermek iskolatáskáját! Ismét a kárpátaljai rászoruló gyerekeknek gyűjtenek a Bonnyai testvérek azért, hogy könnyebbé tegyék számukra az iskolakezdést.

Ahogy egész évben, így az iskolakezdés közeledtével is a rászoruló gyermekeknek gyűjtenek a Bonnyai testvérek. Békés megye több üzlete és egyházközsége csatlakozott ehhez a nagyszerű kezdeményezéshez. Az adománygyűjtés célja, hogy a mélyszegénységben élő kárpátaljai gyermekeknek könnyebbé tegyék az iskolakezdést.

Az egyik békéscsabai játékbolt már a kezdetek óta részt vesz az akcióban és támogatja a Bonnyai testvérek munkáját.

Aki segíteni szeretne, az 500, 1500 és 5000 forintos támogatói jegy megvásárlásával tudja támogatni a rászoruló gyermekeket.

Az adományokat augusztus 25-ig várják Békés megye több pontján, melyekről az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon az "Adománygyűjtés a kárpátaljai gyermekek részére 2018" eseményen tájékozódhatnak.

Hamarosan megkezdődik az új tanév! Vannak olyanok akik örülnek neki, de persze olyan iskolás is akad, aki még egy kicsit meghosszabbítaná a nyári szünetet. A tanszereket viszont mindenkinek be kell szereznie még szeptember előtt és a roham még csak ezután kezdődik a boltokban.

 

 

 Az augusztus minden iskolás számára a visszaszámlálást jelenti, azonban ilyenkor nem a VAKÁCIÓ-t betűzik visszafele, hanem a napokat számolják az iskolakezdésig. Az utolsó előtti hetek általában a tanszerek vásárlásával telnek el, de vannak olyanok, akik ilyenkor még próbálják kiélvezni az utolsó napokat és még a szabadságra koncentrálnak.

 

Komócsin Gábor

 

„-Nagyon semmi különös nincsen, kondival, zenével, amivel csak tudom, családdal töltöm, mindent, tehát, semmi extra nincs.

  • -Tanszereket megvetted már?

„-Dehogy, semmi extra. Majd, azt majd utána. Ráér még nagyon.

 

Andó Tamás

 

A szanazugi mólók árnyékát fájó szívvel otthagyó diákok szeptember 1-jével ülnek be az iskolapadokba. A régi barátságok elmélyülnek, és újak köttetnek. Kezdődik a 2015/2016-os tanév!

A Lencsési Általános Iskola hétfő délután tanévnyitó ünnepséget tartott ahol visszatértek a régi diákok, és az új első osztályos tanulók is megismerkedhettek az iskolával. Az ünnepségen beszédet mondott Szarvas Péter polgármester és Ferenczi Attila tanácsnok is, bátorították az új diákokat és jó tanácsokkal látták el a régieket.

- Én azt tudom ígérni a városvezetés nevében, hogy ahogy eddig mostantól is fogunk rájuk figyelni, nyitottak vagyunk megkereshetnek. Problémákkal vagy megkereshetnek az örömök tolmácsolásával - mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba megyei jogú város polgármestere

Minden, ősztől iskolába lépő első osztályos gyermeknek és a tanítóiknak is ajándékozott a város önkormányzata egy könyvet, Békéscsabáról gyerekeknek – dióhéjban című könyvet. A könyvről Szarvas Péter beszélt.

Az iskolakezdés előtt sok szülő a szükséges felszerelések, ruhák-cipők, beszerzésén fáradozik elsősorban. Ám ahhoz, hogy a gyermek fizikailag felkészülten, a kihívásokra felvértezve kezdje az évet, egyéb dolgokra is szükség van. A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál már az utolsó simításokat végzik az új tanévkezdésre.

Gyermeknek, szülőnek, pedagógusnak egyaránt okoz némi szorongást az iskolakezdés, de egyben sok örömöt is jelent. A 2015/16-os tanév szeptember elsején kezdődik, de a tantestületeknek már a héten komoly előkészületeik vannak a tanrendek és az órarendek megfelelő kialakítására.

Címkék:

A nyár nagy kihívást jelent a családoknak. A gyerekek elhelyezése, táborok leszervezése, napközi után kutatás, nagyobb gyermekek szabadidejének szemmel tartása. Emellett óriási anyagi teher, az iskolakezdésről már nem is beszélve.

A nyár a gyermekeknek a kikapcsolódásról, a pihenésről szól. Sokáig fent lehetnek, nem kell korán lefeküdni, nincs leckeírás. A szülők pedig arra törekednek, hogy a gyermekeiknek maradandó nyári élményeket okozzanak, miközben fontos szempont az is, hogy biztonságban tudják Őket. A tanévkezdéskor az iskola által nyújtott védelem megnyugtatja a szülőket, ugyanakkor nagy anyagi terhet ró rájuk.  A tankönyvek, taneszközök, füzetek beszerzése nem csak időt, de rengeteg pénzt is igényel. Sokan ennek dacára megpróbálják ár-érték arányban a jobb minőséget választani, tudatosan vásárolni.

- Első osztályosnak 15-20.000 körül, és nagyobbaknak 5-10.000 körül, ezek az összegek, amik jellemzőek egy gyermekre. - Mondta el Vrankóné Ködmön Katalin, az Uni-papírbolt ügyvezető-helyettese

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet akciójához.

Az „Iskolakezdés együtt!” elnevezésű program célja, hogy 1000 rászoruló gyermek, egyenként 10 000 forint értékű tanszercsomaggal jelentős, kézzel fogható segítséget kapjon az iskolakezdéshez.

Futaki Zsófia, a Békés Megyei Családi, Esélyteremtési és Önkéntes Ház esélyegyenlőségi munkatársa elmondta, főként a tárgyi adományokat várják, ezen belül füzeteket, vonalzókészletet, radírt, tompa ollót, grafitceruzát, golyóstollat, melyeket a helyi irodában személyesen lehet leadni szeptember 3-a szerda délután 16 óráig.

A Csabagyöngye Kulturális Központ negyedik emeletén található Esélyteremtési Irodában az országos akció után is folyamatosan várják a további tárgyi adományokat.

Szerkesztő: Kovács Dávid

Operatőr: Incze László

 

Elkezdődött a tanév. Ez nem csupán a diákokra ró plusz feladatokat, hanem a rendőrökre is, hiszen ilyenkor megnő a forgalom az iskolák környékén. Az egyenruhások ilyenkor diákok bevonásával segítik a közlekedőket, a Zebra Zsaru program keretében, amely immáron 9 éve zajlik az országban, így Békés megyében is.

A legkisebb gyerek kezét fogta, a nagyobbnak pedig szorosan a nyomában. Így kelt át egy anyuka hétfő reggel a Berényi úton. Teljes biztonságban voltak, ugyanis a forgalmat rendőr irányította, két kisdiák segítségével. A Zebra Zsaru program 2005 óta nyújt segítséget iskolakezdéskor, hogy a közlekedők újra alkalmazkodni tudjanak a megnövekedett forgalomhoz.

Oldalak