Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

projekt

Ünnepélyes keretek között rakták le a dévaványai kőmagtári tábla állattartótelepének alapkövét. A projekt részeként a magyar szürkemarha és házi bivaly állományainak téli tartási helyének fejlesztése valósul majd meg.

A 2014-2020-as fejlesztési időszakban Magyarország uniós- és hazai forrásból írt ki pályázatokat, a többi között nemzeti parkok számára, természetvédelmi céllal. Egy ilyen projektre pályázott sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park is.

Jelenleg a hazai nemzeti parkok közül a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatósága kezelésében található a régi magyar háziállatfajtáink közül a magyar szürke szarvasmarha tinó állomány legnagyobb része és a fajta génmegőrzését szolgáló tehénállomány jelentős része.

A projekt részeként a magyar szürkemarha és a magyar házi bivaly állományaik téli tartási helyének fejlesztése valósul meg. Kialakításra kerül tehát egy olyan épületeggyütes, amely a hideg hónapokban megfelelő védelmet biztosít a ridegtartáshoz szokott állatoknak.

A Férfiak Klubja Független Társadalmi szervezet új projektje országszerte A Férfi Felelősség Fájának elültetése. Az akció egyik célja a férfiak térvesztésének visszanyerése.

A Férfiak Klubja elindította faültetési misszióját. A Férfi Felelősség Fáját, többnyire diófát vagy más egyéb nemes fát ültetnek el nagy és vidéki városokban egyaránt. A klub úgy véli, hogy a XXI. századra a férfi szerepe lecsökkent annyira, hogy elegendő a munka világában helyt állniuk. Tevékenységeikkel ezen szeretnének változtatni.

Az akcióhoz Békéscsaba is csatlakozott. A város iskoláiban a lexikális tudáson túl fontos, hogy a diákok olyan ismeretekre tegyenek szert, melyeket tankönyvekből nem szerezhetnek meg, így a megyeszékhely vezetősége kiáll egy olyan cél mellett, ami a gyerekek számára hasznos lehet a jövőben.

A Munka, család, egyensúly című projekt legutóbbi programja a Nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásában rejlő lehetőségek helyi bemutatása nevet viselte.

Az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai városfejlesztési nonprofit kft. munka, család, egyensúly projektjének legutóbbi programja a nők társadalmi, illetve gazdasági szerepvállalásáról szólt. Dr. Fekete Klára pszichiáter főorvos lépett először a nézők elé, aki a Női erőforrások jelentősége a mindennapi gyakorlatban címmel tartott előadást. Bár az eseményen többnyire nők vettek részt, azonban meglepetés vendégként megjelent egy férfi, egy apuka, aki saját történetét osztotta meg a közönséggel. Donkó Roland családjában ő maradt otthon gyermekükkel, nem a felesége.

Az édesapa elmondta, hogy anyagi megfontolás miatt döntöttek amellett, hogy a gyermekkel ő marad otthon. Mint mesélte számukra sikerült ennek az időszaknak a legpozitívabb oldalát megélnie.

„A tanulók képesség-kibontakoztatásának elősegítése a köznevelési intézményekben” című projekt részeként szakmai programot szerveztek az óvodákban dolgozó nevelők számára Békéscsabán.

A projekt során az óvodai zenei nevelés gyakorlatát átértékelő és gazdagító művészeti komplexitás módszereit mutatták be a Békés Megyei Könyvtárban. A tudást közvetítő regionális rendezvényen a Kölcsei Utcai és Ligeti Sori Óvoda bemutatta a Pilot program eredményeit, melyek a zenei nevelés során alkalmazható új tanulási formák kidolgozására irányultak.

A zenei nevelés tulajdonképpen egy szabályozott formában zajlik. Mivel ez mindenütt más, ezért az alapprogram megköveteli, hogy az értékek mentén meg kell reformálni magát az óvodai zenei nevelést, hiszen mint Kodály Zoltán mondta, nagyon fontos az óvodás kori zenei nevelés, mert ha ezt elmulasztjuk, később már nem lehet pótolni.

Befejeződött a békéscsabai Szegfű utcai óvoda korszerűsítése. Az erre irányuló projekt keretében számos fejlesztés valósult meg, például kicserélték a fűtőtesteket, napelemeket helyeztek el, valamint egy új épületrésszel is bővült az intézmény.

Egy régi álom válhatott valóra a negyvenéves békéscsabai Szegfű utcai óvoda teljes korszerűsítésével, amely egy 105 millió forintos pályázati forrásnak köszönhetően valósult meg. A munkálatok egy közel egy éves időtartamot öleltek át, mire az óvoda elérte a jelenlegi állapotát. Ezzel pedig az intézmény nem csak esztétikusabb lett, hanem a gyermekellátás minősége is javulni tudott.

A támogatás elsősorban egy új épületrész megvalósítására irányult, valamint az intézmény energetikai korszerűsítését is elvégezték. Lecserélték a radiátorokat, szigeteltek és több új helyiséget is átadtak. A gyerekek legnagyobb örömére új játékokkal is gazdagodott az óvoda.

Lakossági fórumot tartottak Gyomaendrődön egy árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű projektről, mely Gyomaendrőd és Mezőtúr térségében valósul meg.

Már több mint 10 éve, 2006 áprilisában történt, hogy egy hatalmas árvíz fenyegette a Hármas- Körös környéki településeket. Akkor, a vízállási rekordokkal tetőző árhullámot csak a katonaság és a lakosság közreműködésével, közös, megfeszített védekezéssel sikerült elhárítani. A mostani fejlesztés célja, hogy ez a helyzet ne forduljon elő még egyszer.

A gát menti utakat teljesen felújítják, illetve a régi- és szinte lakhatatlan gátőrházat teljesen lebontják és újat építenek helyette. Annak érdekében, hogy a lakosság megfelelően tájékozódhasson az építkezésekkel járó esetleges nehézségekről, lakossági fórumot szervezetek a helyi polgármesteri hivatalban.

Megtartották a „Tudás-ipar igényeit kiszolgáló felsőoktatási szolgáltatások megalapozása a dél-alföldi régióban” című project második konferencia rendezvényét.

Korábbi híradónkban beszámoltunk arról, hogy a project célja, hogy a vállalatok sikeresebbek legyenek, a hallgatók könnyebben munkához jussanak, ezzel is csökkentve a munkanélküliséget. Az eseményen beszámoltak tapasztalataikról többek között a Békéscsabai Pedagógiai Oktatási központ-, a BSZC Trefort Ágoston Szakképző Iskola és kollégium- és a Békéscsabai Szakképzési centrum vezetői is. Az előadó intézmények mind fontosnak tartják ezt a kezdeményezést.

- Számunkra a békéscsabai szakképzési centrumnak ez többszörösen is fontos konferencia, egy részt azért, mert a felsőoktatásban a felsőoktatást érintő szakképzési fordulatok illetve az új irányvonalak azok nem csak a felsőoktatást érintik hanem minket is, és hát egyfajta bedolgozói vagyunk mint szakközépiskola ennek a rendszernek. - mondta el Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgató

Oldalak