nemzetiségi fesztivál

Békés megyében élő nemzetiségek találkoztak az elmúlt hét végén Békéscsabán. A nemzetiségi fesztivál ebben az évben is a „Békében Békésben” címet viselte.

 

A Csabai Szlovákok Szervezete idén is megrendezte a "Békében Békésben" című nemzetiségi fesztivált Békéscsabán.  Az evangélikus Nagytemplom mögötti téren mesterség bemutatók, népi játszóház és kulturális programok várták az érdeklődőket.

 

Hollerné Racskó Erzsébet

elnök

Országos Szlovák Önkormányzat

 

„Ugye 70 évvel ezelőtt a magyar-csehszlovák csere során a békéscsabai szlovák közösség gyengült meg a leginkább, olyan értelemben, hogy innen ment el a legtöbb ember, legtöbb ember innen települt át Szlovákiába, mint egy 7000-7500-ra tehető a szlovákok számra. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a szlovákok többsége itt maradt…. A nyomait nagyon sok minden viseli itt Békéscsabán.”

 

A Csabai Szlovákok Szervezete és a Szlovák Kultúra Háza idén is megrendezte az immár hagyományosnak számító nemzetiségi fesztivált.

A kétnapos program megnyitóján Hanó Miklós alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki Békéscsabát a nemzetiségek városának nevezte. Hozzátette, örömmel tapasztalja, hogy a városban milyen jól tudnak együtt élni a különböző nemzetiségek, kiknek tevékenységei nagyban hozzájárulnak Békéscsaba fejlődéséhez.

A szabadtéri programon a megye több pontjáról, valamint a határon túlról érkezett hagyományőrző csoportok mutatták be zenés, táncos műsoraikat. Az Evangélikus Nagytemplom mögötti területen hangulatos vásár fogadta az érdeklődőket, akik megismerkedhettek a népi kézművesség értékeivel, A vásár forgatagában megfáradt és megéhezett vendégek hagyományos népi ételeket fogyaszthattak. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, számukra játszóteret rendeztek be kosárhintával, ügyességi játékokkal.

Szerkesztő: Balázs Anett