Csabai Szlovákok Szervezete

A Csabai Szlovákok Szervezete meghívására tartott előadást Farkas József György, India szakos újságíró, volt pozsonyi tudósító. Indiából tudósítottam című előadására a Szlovák Tájházban került sor.

Nagy érdeklődés övezte Farkas József György újságíró, tudósító előadását, amely az Indiából tudósítottam címet viselte. Az előadás érdekessége, hogy nem turisztikai szempontból, hanem egy tudósító szemszögéből mutatta be a szubkontinenst.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Csabai Szlovákok Szervezete a jövőben is tervez hasonló előadásokat szervezni, amelyek Békéscsabához, vagy a szlováksághoz köthetők.

A Csabai Szlovákok Szervezete idén is megrendezte a "Békében Békésben" című nemzetiségi fesztivált Békéscsabán.  Az evangélikus Nagytemplom mögötti téren mesterség bemutatók, népi játszóház és kulturális programok várták az érdeklődőket.

 

A Szlovák Kultúra Házában a Nógrád és Hont megyei népviseleti kiállítást lehetett megtekinteni. Az öltözködési stílus minden korban változott és folyamatosan megújult, amikor új tapasztalatokat adtak át egymásnak az egykori vásárokon, táncházakon.

A kiállítás mellett kézműves- és gasztronómiai bemutatók is várták az érdeklődőket. Megkóstolhattuk a szlovák csörögét vagy a német sauerprie-t is, ami egy disznótoros savanyú pörkölt.

Békés megye, nemzetiségi összetétel szempontjából Magyarország legszínesebb megyéje. A különböző nemzetiségi hagyományok és a nemzetiségi fesztivál is sok embert érint, ennek is köszönhető volt, hogy rengetegen látogattak el a fesztivál programjaira.

A Csabai Szlovákok Szervezete és a Szlovák Kultúra Háza idén is megrendezte az immár hagyományosnak számító nemzetiségi fesztivált.

A kétnapos program megnyitóján Hanó Miklós alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki Békéscsabát a nemzetiségek városának nevezte. Hozzátette, örömmel tapasztalja, hogy a városban milyen jól tudnak együtt élni a különböző nemzetiségek, kiknek tevékenységei nagyban hozzájárulnak Békéscsaba fejlődéséhez.

A szabadtéri programon a megye több pontjáról, valamint a határon túlról érkezett hagyományőrző csoportok mutatták be zenés, táncos műsoraikat. Az Evangélikus Nagytemplom mögötti területen hangulatos vásár fogadta az érdeklődőket, akik megismerkedhettek a népi kézművesség értékeivel, A vásár forgatagában megfáradt és megéhezett vendégek hagyományos népi ételeket fogyaszthattak. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, számukra játszóteret rendeztek be kosárhintával, ügyességi játékokkal.

Szerkesztő: Balázs Anett