Csabai Szlovákok Szervezete

A Csabai Szlovákok Szervezete idén is megrendezte a "Békében Békésben" című nemzetiségi fesztivált Békéscsabán.  Az evangélikus Nagytemplom mögötti téren mesterség bemutatók, népi játszóház és kulturális programok várták az érdeklődőket.

 

A Szlovák Kultúra Házában a Nógrád és Hont megyei népviseleti kiállítást lehetett megtekinteni. Az öltözködési stílus minden korban változott és folyamatosan megújult, amikor új tapasztalatokat adtak át egymásnak az egykori vásárokon, táncházakon.

A kiállítás mellett kézműves- és gasztronómiai bemutatók is várták az érdeklődőket. Megkóstolhattuk a szlovák csörögét vagy a német sauerprie-t is, ami egy disznótoros savanyú pörkölt.

Békés megye, nemzetiségi összetétel szempontjából Magyarország legszínesebb megyéje. A különböző nemzetiségi hagyományok és a nemzetiségi fesztivál is sok embert érint, ennek is köszönhető volt, hogy rengetegen látogattak el a fesztivál programjaira.

A Csabai Szlovákok Szervezete és a Szlovák Kultúra Háza idén is megrendezte az immár hagyományosnak számító nemzetiségi fesztivált.

A kétnapos program megnyitóján Hanó Miklós alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki Békéscsabát a nemzetiségek városának nevezte. Hozzátette, örömmel tapasztalja, hogy a városban milyen jól tudnak együtt élni a különböző nemzetiségek, kiknek tevékenységei nagyban hozzájárulnak Békéscsaba fejlődéséhez.

A szabadtéri programon a megye több pontjáról, valamint a határon túlról érkezett hagyományőrző csoportok mutatták be zenés, táncos műsoraikat. Az Evangélikus Nagytemplom mögötti területen hangulatos vásár fogadta az érdeklődőket, akik megismerkedhettek a népi kézművesség értékeivel, A vásár forgatagában megfáradt és megéhezett vendégek hagyományos népi ételeket fogyaszthattak. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, számukra játszóteret rendeztek be kosárhintával, ügyességi játékokkal.

Szerkesztő: Balázs Anett