vitézi játékok

Április 29-e és 30-a között a Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhelyen rendezik meg V. Vitézi Játékokat. Az eseményről Békéscsabán, a Kolbászmúzeumban tartottak tájékoztatót a sajtó képviselőinek.

A rendezvényen bemutatják, hogy a vitézi korban milyen volt az élet Magyarországon. Milyenek voltak a korabeli mesterségek, illetve, hogy milyen is volt egy bajvívás a honfoglalás korában. A rendezvény céljáról Medgyesi Pál, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese beszélt stábunknak.

A rendezvényre Békéscsaba testvérvárosait is meghívják. Láthatunk majd lovagi tornát, valamint több, mint száz korhű kosztümbe öltözött vitéz és úrhölgy felvonulását Békéscsaba belvárosában, amikor a jelmezes sokadalom a bevásárlóközponttól, egy-két megálló beiktatásával elsétál a városházához, ahol a város első emberétől engedélyt kérnek a Vitézi Játékok megtartásához. A korábbi évek tapasztalata alapján a szervezők mindig próbálnak valamit újítani, valamivel egy kicsit jobbá tenni a rendezvényt.

Vitézek töltötték meg a belváros utcáit Békéscsabán, invitálva a járókelőket a IV. Békéscsabai vitézi Játékokra. A felvonulás résztvevői korhű, középkori ruházatban és fegyverzetben meneteltek a Gabonamúzeumig.

A IV. Békéscsabai Vitézi Játékok nemzetközi hagyományőrző fesztivál egy felvonulással vette kezdetét az elmúlt vasárnap. A menet élén a zászlóvivők olykor megálltak és dobpergéssel kápráztatták el a közönséget.

A városháza elé érve Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is köszöntötte a vitézeket.

A Gabonamúzeum területére érve előadások sokasága vette kezdetét. A hatalmas teret vitézek, népművészek és trubadúrok népesítették be, itt pedig a látogatók közül szinte mindenki megtalálta a neki tetsző tevékenységet.

Április 30-a és május 1-e között a Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhelyen rendezik meg IV. Vitézi Játékokat. Az eseményről Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban tartottak tájékoztatót a sajtó képviselőinek.

A fesztivál megrendezésének célja a középkori hagyományok népszerűsítése és megőrzése a Szent László emlékév kapcsán. A rendezvényen bemutatják, hogy akkoriban milyen is volt az élet Magyarországon. Mit jelentett például a gyerekjátékokkal foglakozni, illetve, hogy milyen is volt egy bajvívás a honfoglalás korában.