Gyomaendrőd

Lakossági fórumot tartottak Gyomaendrődön egy árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű projektről, mely Gyomaendrőd és Mezőtúr térségében valósul meg.

Már több mint 10 éve, 2006 áprilisában történt, hogy egy hatalmas árvíz fenyegette a Hármas- Körös környéki településeket. Akkor, a vízállási rekordokkal tetőző árhullámot csak a katonaság és a lakosság közreműködésével, közös, megfeszített védekezéssel sikerült elhárítani. A mostani fejlesztés célja, hogy ez a helyzet ne forduljon elő még egyszer.

A gát menti utakat teljesen felújítják, illetve a régi- és szinte lakhatatlan gátőrházat teljesen lebontják és újat építenek helyette. Annak érdekében, hogy a lakosság megfelelően tájékozódhasson az építkezésekkel járó esetleges nehézségekről, lakossági fórumot szervezetek a helyi polgármesteri hivatalban.

Első alkalommal rendezték meg a Békés Megyei Vadász-Horgásznapot Gyomaendrődőn. A rendezvényen többek között gasztronómiai programokkal, zenés-táncos bemutatókkal és koncertekkel várták a látogatókat.

Jó hangulatban telt az idén első alkalommal megrendezett Békés Megyei Horgásznap Gyomaendrődön. A rendezvényen a látogatók számos program közül válogathattak. A különböző bemutatók és zenés, táncos programok mellett egy gasztronómiai különlegességgel, a halkolbásszal is megismerkedhettek az érdeklődők a Magyar Halkolbász Lovagrend bemutatóján. Sípos Lászlótól, a lovagrend elnökétől megtudtuk, hogy az ételkülönlegességnek sokféle ízesítése lehet.

A Vadász-Horgásznap keretein belül megrendezték az idén 20 éves Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Versenyt is, melyen négy kategóriában indulhattak a csapatok. Az elkészült fogások közt különböző halételeket, halászleveket kóstolhatott a zsűri. Természetesen minden csapatnak megvolt a maga különleges receptje.

Elsőként rendezték meg a Turbó Fesztivált Gyomaendrődön. A fesztiválon a sok traktor mellett ügyességi versenyekkel BMX és tűzzsonglőr bemutatóval és számos érdekes programmal várták az idelátogatókat.

Újdonságként hatott az idén elsőként megrendezett Turbó Fesztivál Gyomaendrődön. A fesztivál napja a traktorok jegyében telt: rengeteg traktor és számos ingyenes program várta a látogatókat, akik nagy számban jelentek meg a rendezvényen.

Gyomaendrődön a fesztiváloknak már-már hagyománya van, évről évre egyre több program várja az érdeklődőket. Idén a Turbó Fesztivál öregbítette tovább a város hírnevét. Érdekes lehet a fesztivál története, hogy honnan is származott ez az ötlet.

Számos programon vehettek részt a kilátogatók. Délelőtt a kisebbek mérték össze tudásukat a gyerek pedálos traktor ügyességi versenyen, majd a közös ebéd után a felnőttek traktoros ügyességi versenye és a traktorhúzó verseny következett.

A Magyar-Kínai Gasztronómiai Napok zárásaként kínai ételkülönlegességeket szolgáltak fel a megjelenteknek Gyomaendrődön. A együttműködés egyik fontos eleme, hogy mind a két ország megismerkedjen egymás hagyományos ételeivel.

A magyar-kínai kapcsolatok erősítése, egymás gasztronómiájának, kultúrájának mélyebb megismerése a célja annak a megállapodásnak, amely a két ország között került aláírásra. A tavalyi évben a kínaiak nagyszabású gasztronómiai programok keretében nyerhettek bepillantást hazánk gasztronómiájába. A távol-keleti országban nagy sikert arattak a magyar ételek, több ezer kínai kóstolhatott meg autentikus magyar fogásokat, például gulyást, a Gundel palacsintát, vagy éppen halászlevet.

A Magyar-Kínai Gasztronómiai Napok zárásaként autentikus kínai fogásokat kóstolhattak meg a megjelentek, mivel a hazai kínai büfék sokszor meg sem közelítik a távol-keleti ország ételeit.

A két fél bízik abban, hogy a megállapodásnak köszönhetően gazdasági lehetőségeik is bővülnek majd.

Gyomaendrődön tartott fórumot az Agrárgazdasági Kamara. A megjelenteket Dankó Béla országgyűlési képviselő köszöntötte, majd a kamara elnöke tartott előadást.

Sokan gyűltek össze Gyomaendrődön a Szent Antal Népházban az Agrárgazdasági Kamara fórumára. Az köszöntő elhangzása előtt Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, hogy a magyar agrárium helyzete az utóbbi években folyamatosan javul-köszönhetően a támogatások jó elosztásának és a gazdálkodóbarát törvények elfogadásnak.

Ugyanez a véleménye Györffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének is. Elmondása szerint ez a tendencia folytatódni fog annak ellenére, hogy az Európai Unió jelenlegi agrárfejlesztési ciklusa hamarosan lejár.

A jelenlegi Európai Uniós közös támogatási ciklus 2020-ig tart, azonban várhatóan az új szabályozásban nem lesz radikális változtatás. A területalapon kifizetett források rendszere valószínűleg megmarad annak ellenére is, hogy a britek elhagyják az Európai Uniót.

„Vizek, halak, emberek a nagyvilágban” címmel nyílt fotókiállítás Gyomaendrődön a Szent Antal Népházban. Lehoczky István fotói híven tükrözik az élővizeink fontosságára való felhívás üzenetét. A tárlat március elejéig látható.

2016-tól ad otthont a gyomaendrődi Szent Antal Népház időszaki kiállításoknak. Legutóbb Lehoczky István természetfotós műveit tárták a nagyközönség elé „Vizek, halak, emberek a nagyvilágban” címmel.

Az elmúlt években már köztudottá vált, hogy az óceánokban óriási szemétszigetek keletkeztek. Ezzel együtt jó ideje ismert, miként veszélyeztetik a különféle tengeri fajokat - teknősöket, tengeri emlősöket, madarakat - a tengerekben, óceánokban lebegő hálómaradványok, műanyag zacskók és egyéb hulladékok. Nemrégiben az is kiderült, hogy az eddig gyakorlatilag elpusztíthatatlannak hitt műanyag, valójában meglepően gyorsan elbomlik és bomlásakor potenciálisan mérgező anyagok kerülnek a vízbe.

Gyomaendrődön több mint két évtizedes hagyomány, hogy Vízkereszt napján a lakosok összegyűlnek, hogy felidézzék a karácsony hangulatát. Idén, a Szent Antal Népházban általános iskolások tartottak előadást „Karácsonytól, Vízkeresztig” címmel.

Maga a Vízkereszt egy közel két évezredes ünnep, körülbelül egy idős a Karácsonnyal, ami nem mindig december 25-ére esett. Régebben Krisztus születését január 6-án, Vízkereszt napján ünnepelték. Ez az ünnep több jelentéstartalmat is magában hordoz, szokták epifániának is nevezni, melynek jelentése, az Úr megjelenése.

A gyomanderődi apróságok a háromkirály-járás hagyományát elevenítették fel előadásukban, melyben hangjukat sem féltek használni.

Mivel igen régi ünnepről van szó, természetes, hogy az évszázadok alatt némi változáson ment keresztül, lényegi elemében ugyan változatlan maradt, kivitelezésében viszont alkalmazkodott a mai korhoz.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban tartottak lakossági fórumot Gyomaendrődön. A fórum házigazdája Dankó Béla országgyűlési képviselő, és vendége a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Dr. Bakondi György volt.

Teltház várta Dankó Béla országgyűlési képviselőt és Dr. Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsosát Gyomaendrődön. A lakossági fórum témája a nemzeti konzultáció volt.

A kormány országjáró kampányt indított, amely segítségével személyesen is elmondja a véleményét a Soros tervről és az ezzel kapcsolatos kérdésekről a lakosságnak.

A mostani nemzeti konzultáció a Soros tervvel kapcsolatos. A kormány állítása szerint a tervben szerepel, hogy Európa fogadjon be évente egymillió menekültet, és tegyék szabaddá számukra az unióba való belépést.

A 19. Nemzeti Halfőző Versenyt rendezték meg Gyomaendrődön, az Endrődi Népligetben. A rendezvény szórakoztató programokkal, látványfőzéssel és finom halászlével várta a látogatókat.

 

Gyomaendrődön, aki szeretett volna, az vihetett is haza halászlét, ugyanakkor a főzőversenyekhez megszokottan itt is minden recept egyéni és titkos volt. 19. Nemzeti Halfőző versenyen természetesen nem maradhatott el a kóstolás és az ételek pontozása, valamint az eredményhirdetés sem.

 

Csapó László

elnök

Bónum-zug Vizéért Egyesület

 

„Mi 11 éve…a kész halászlé ételre .”

 

„Mi eddig…most is.

 

A csapatok három kategóriában nevezhettek, melyek a Dunai jellegű halászlé, a Tiszai-Körösi jellegű halászlé és az egyéb halételek voltak. Az idei évben a kiemelt kategória a Tiszai-Körösi jellegű halászlé volt.

 

Toldi Balázs

polgármester

Gyomaendrőd

 

Támogatók és a lelkes helyi olvasóközönség előtt adták át a Határ Győző Városi Könyvtár új épületét Gyomaendrődön. Az ünnepélyes átadó után így most már mind a gyomai, mind pedig az endrődi városrészben működik könyvtár.

 

A városban korábban is két könyvtár működött, ám ezeket később összevonták, mely döntés a látogatottság visszaesését okozta. A városi könyvtár új épületének átadóján Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár elmondta, példaértékű az az összefogás, ami lehetővé tette, hogy a probléma felismerése után ismét mindkét városrész lakói számára elérhető legyen a könyvtár.

 

Závogyán Magdolna

kultúráért felelős helyettes államtitkár

Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

Oldalak