Elek

Két és fél hónapja gyűjt az Együtt a Kisangyalokkal Egyesület különböző programokon adományokat, mellyel a céljuk az, hogy segítsenek Dicsa Noéminek, aki gerincvelő izomsorvadásban szenved. Ennek a programsorozatnak az egyik állomása volt egy Jótékonysági est Eleken melyre stábunk is ellátogatott.

Az úgynevezett SMA-1 es típúsú gerincvelő izomsorvadás egy nagyon ritka genetikai betegség mely gerincvelő idegsejtjeinek fokozatos elvesztését eredményezi. A hat éves Dicsa Noémi is ebben a betegében szenved, jelenleg is Budapesten kezelik egy kórházban. Az állapota súlyos azonban van egy gyógyszer, amely nagyban javítana az állapotán és valószínűleg ismét lábra is tudna állni tőle.  Sajnos azonban az ilyen kezelések rendkívül sokba kerülnek, ezért döntött úgy az Együtt a Kisangyalokkal alapítvány két és fél hónapja, hogy jótékonysági programokat szerveznek Noémi segítésére.

A rengeteg segítőkész támogató összefogásával sikerült a szükséges 68 millió forintot összegyűjteni.

Idén is megrendezték Eleken a „Szlovák Fesztivált”. A rendezvényen volt gasztronómiai bemutató és különböző kulturális programok is.

Több ideiglenes határátkelőt is megnyitottak a hétvégén a magyar-román határ mentén. Békés megyében egy időben 4 helyszínen, Dombegyházán, Körösnagyharsányban, Gyulán, illetve Eleken került erre sor. Az ideiglenes határátkelőket egyelőre szombati-, illetve vasárnapi napokon használhatja a lakosság.

A program célja, hogy a nehezen megközelíthető, közvetlen közúti kapcsolattal nem rendelkező magyar és román, úgynevezett zsáktelepülések közötti összeköttetés megvalósuljon és ezáltal az utazási idő lerövidüljön, mely hozzájárul az érintett települések gazdasági, társadalmi, kulturális kapcsolatainak az erősítéséhez. Eleken, az ünnepélyes megnyitón, elsőként Ottlaka polgármestere, jelképesen egy fűrészt adott át Elek polgármesterének, szimbolizálva, hogy a két település között állandó átjárhatóságra számítanak a vezetők.

Az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg a Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program című projekt. A programot 1 
milliárd 933 millió 778 ezer 830 forinttal támogatja az Európai Unió és a Magyar Állam. 

Befejeződtek a Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program kútfúrási munkálatai. Az Új Széchenyi Terv keretében, valamint az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt eddigi fejleményeiről és munkálatairól dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Alt Norbert, Gyula Város alpolgármestere és Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója számolt be szeptember 17-én, szerdán délelőtt az Elek város külterületén létrehozott új kutaknál. 

Címkék: