ételosztás

Már második alkalommal szervezett ételosztást Békéscsabán az Ételt az Életért Alapítvány. A szervezet célja, hogy minden embernek jusson elegendő tiszta, egészséges és tápláló étel, éljen bármilyen nehéz körülmények között.

Az Ételt az Életért Alapítvány 1999 óta működik. A humanitárius szervezet küldetése nem pusztán az üres gyomrok étellel történő megtöltése. Céljuk jóval túlmutat ezen, hiszen magában foglal egy hitvallást, egy értékrendet, melynek többek között része a környezet védelme, az együttérzés, a tolerancia, a magyar társadalom jólétének elősegítése és a világ élelmezési egyenlőtlenségeinek csökkentése is. Az Ételt az Életért Alapítvány országosan naponta több mint 3000 adag ételt oszt szét fővárosi és vidéki helyszíneken, a ”Mint egy falat kenyér” elnevezésű programjuk részeként pedig a kisebb települések lakosságát segítik meleg étellel és tartós élelmiszerekből álló csomaggal.

Közel 20 éve Kondoros egyik legnagyobb rendezvénye a Betyár Napok. A hagyományok őrzése és ápolása mellett a szervezők idén is újdonságokkal készültek az érdeklődők számára és a megszokott ételosztás sem maradt el.

Közel 20 esztendeje a kondorosi nyár egyik kiemelkedő rendezvénye a Betyár Napok, melynek célja idén is a hagyományok ápolása, a betyár világ felidézése volt. A fesztivállá nőtt rendezvényen a város igyekszik megmutatni minden helyi lakosnak és természetesen minden más településről érkezőnek, hogy Kondoros milyen hagyományokkal rendelkezik.

A szervezők idén is izgalmas kikapcsolódási lehetőségekkel várták az érdeklődőket, akik részt vehettek lovas előadásokon, a főzőversenyen, vagy akár a betyáravatáson is. Természetesen a hagyományos ételosztás sem maradhatott el, ahol 2000 adag lencsegulyással vendégelték meg a programon résztvevőket. Mint minden évben, idén is több újdonsággal találkozhattak a látogatók, melyről a program főszervezője beszélt.

Nehéz élethelyzetben lévő, elsősorban gyermekes családok számára adományozott élelmiszercsomagot Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata. A húsvéti ünnephez kapcsolódó ételosztáson 300 család kapott 3000 Ft értékű támogatást.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a szociálisan rászorult személyek és családok mindennapi gondjainak enyhítése, szociális biztonságuk érdekében különböző ellátásokat nyújt, valamint szociális és gyermekvédelmi intézményhálózatot működtet. Ezúttal 300 nehéz élethelyzetben lévő, elsősorban gyermekes családok számára adományoztak élelmiszercsomagot.

Fő szempont volt, hogy sokgyermekes családok és az alacsony egy főre eső jövedelemmel rendelkező családok részesüljenek az adományból. 

A húsvéti ételosztáson figyelembe vették azokat a családokat, akik a karácsonyi ételosztásból valami oknál fogva kiszorultak, ők most elsőbbséget élveztek.

Jellemzően a karácsonyi időszakban, illetve közvetlenül utána gondolják úgy többek is, hogy felelősségük segíteni a rászoruló embereken. Békéscsabán több cég is szervezett ételosztást az év végén.

Hosszú, tömött sorban várták a két ünnep között a gőzölgő babgulyást a sétálóutcán az emberek, ugyanis egy helyi nagy tradíciókkal bíró vállalkozás vendégelte meg a rászoruló csabaiakat meleg, kiadós étellel.

Sajnos Békéscsabán is sok embernek szüksége van az ilyen jellegű segítségre. Ahogy a gulyásleves osztása elkezdődött, a várakozók boldogan vették át a forró ételt, illetve egy narancsot és ráadásként egy kis édességet is hazavihettek. A vállalkozás nem egyedül szervezte meg az ételosztást, hanem egy helyi étterem és a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ is közreműködött benne.

Voltak olyanok, akik helyben fogyasztották el az ételt, azonban a legtöbben ételhordókban szállították otthonukba a finomságot. A cég a jó hangulat biztosítására élőzenével is kedveskedett az ételosztáson.

Ismét ételosztást szervezett Szarvas Péter polgármester és Vantara Gyula országgyűlési képviselő. Idén - a mára hungarikummá vált- gulyáslevest osztottak szét több mint 90 családnak.

Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere és Vantara Gyula országgyűlési képviselő a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ segítségével évek óta, az ünnepek előtt egy tál meleg étellel kedveskedik a rászoruló családoknak. Az önkormányzat Czuczor utcai épületében több mint 90 nehéz helyzetben lévő családnak osztottak egy tál gulyáslevest.

Az ételosztás természetesen egy szép gesztus és nagyon fontos, de sajnos nem jelent megoldást ezen családok problémáira. Vantara Gyula országgyűlési képviselő szerint a civil szervezetekkel összefogva a jövőben több olyan programot is kell indítani melyek ezeken az embereken célzottan segítenek.

Tavaly decemberi akciójuk után már második alkalommal osztottak ételt január 28-án a Főzzünk Kötetlenül civil csoport tagjai Békéscsabán.

Első alkalommal kezdeményezett 2016 december elején ételosztást egy minden párttól független, kizárólag civil szerveződés, a Főzzünk Kötetlenül nevű civil csoport. A legutóbbi kezdeményezésnél 110 adag ételt osztottak szét a rászorulók részére. Az akciót az egyik legismertebb közösségi portálon hirdették meg és rövid időn belül többen is csatlakoztak is hozzá.

- Karácsony előtt főztünk, akkor egy krumpli paprikással indítottuk, kipróbáltuk magunkat, sikere volt. Ma kaptuk a visszajelzéseket, hogy nekik ez nagyon passzolt, nagyon ízlett. Korábban elhatároztuk, hogy még januárban is folytatjuk ezt a téli hidegre való tekintettel hátha ez jelent valamit azoknak, akik nem olyan jó helyzetben vannak és most egy babgulyással, illetve 2 babgulyással rukkoltunk ki. – mondta el Milyó Pál szervező

400 adag meleg ételt osztottak szét rászorulók között pénteken délben a békéscsabai főtéren. A szervezők fontosnak tartják, hogy az ünnepi időszak elmúltával is gondoskodjunk a nélkülözőkről.

Ételosztást szerveztek Békéscsabán a Szent István téren, ahol 400 adag meleg ételt osztottak ki a rászorulók között. Az elmúlt időszakban, már több szervezet is segített a nélkülözőkön. A szervezők a Szociálpolitikai Osztály segítségével értesíttették az érintett családokat.

- A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. a Csabaparkkal közösen szervezett ételosztást. A kezdeményezők a munkatársak voltak, ugyan is a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. nagyon fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalását, hiszen Békéscsabáért hozták létre a céget. 400 adag étel kerül kiosztásra, bográcsgulyás, kenyér illetve alma. Ezúton is szeretném megköszönni a munkatársaimnak a segítséget, illetőleg a Csabapark éteremnek, akik ezt a kiváló ételt megfőzték nekünk. – mondta el Dr. Sódar Anita, a békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője

Oldalak