rászorulók

Egész héten jóval harminc fok fölött volt a napi maximum hőmérséklet Békéscsabán és ez várható a jövő hét folyamán is. Ez mindenkinek kellemetlenséget okoz, azonban azoknak az embereknek, akik az utcán élnek vagy valamilyen mentális problémával, szenvedélybetegséggel küzdenek, még nagyobb problémát jelent.

Az Egyensúly AE Egyesület annak érdekében, hogy könnyebbé tegye a hajléktalanok, mentális problémával vagy szenvedélybetegséggel küzdő emberek mindennapjait ebben a hőségben, plusz szolgáltatásokat nyújt számukra. A többi között védőitalként szódavizet fogyaszthatnak, illetve ebben a hőségben megfelelő táplálkozásról kaphatnak információkat.

Az egyesület székhelyén kívül is próbálnak segíteni az arra rászorulóknak. A nyári időszakban a pszichiátriai és szenvedély betegekhez heti rendszerességgel mennek ki az egyesület munkatársai, akik tanácsokkal és mentális tréningekkel látják el őket. Annak ellenére, hogy ilyen hosszan tartó kánikula van az intézet látogatottsága nem nőtt drasztikusan.

Az Egyensúly AE Egyesület hétköznap, reggel héttől este hétig biztosít napi ellátást a rászorulóknak. A szolgáltatások között lehetőség van a szabadidő hasznos és kulturált eltöltésére, tisztálkodásra, valamint az önkéntes segítők személyiség fejlesztési, önmegvalósítást erősítő programokat, tréningeket biztosítanak a rászorulók számára.

Az Egyensúly AE Egyesület a Szociális Kikötőszolgálatán keresztül biztosít melegedő helyet a hajléktalanoknak. A rászorulóknak a Bankó András utcai telephelyen közösségi pszichiátriai és közösségi szenvedélybeteg alapellátást biztosítanak, a Jaminai telephelyen pedig pszichiátriai szenvedélybeteg nappali ellátás van. Egyéni és csoportos konzultáción, tanácsadásokon, kulturális programokon vehetnek részt, valamint fürdési-tisztálkodási lehetőséget is biztosítnak a számukra. Mindezek mellett a kliensek jogsegélyszolgálatot is igénybe vehetnek.

Karácsonyi élelmiszerosztást szervezett 1000 nehéz helyzetben lévő család részére Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatánál már régóta hagyomány, hogy Karácsony előtt, az adventi időszakban élelmiszercsomaggal segítik a legnehezebb sorsú családokat, hiszen ez az időszak nem csak a karácsonyi készülődésről szól, hanem arról is, hogy ilyenkor, ha tudunk, akkor segítsünk nehéz sorsú embertársainkon.

Az élelmiszerek beszerzését, a rászoruló családok kiválasztását és a csomagok kiosztását a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központtal együtt szervezték meg. A családok 8-10 kg súlyú tartós élelmiszercsomagot kaptak.

Az önkormányzatnál az élelmiszerosztás mellett pénzügyi támogatási forma is működik, emellett számos olyan ötlet, megoldás van, amivel a rászorulókon próbálnak segíteni. A nehéz helyzetben lévő családok a Családsegítő és Gyermekjóléti Központhoz is fordulhatnak az év minden napján.

Szombaton délben ételhordókkal a  kezükben gyülekeztek a   nagycsaládosok, hajléktalanok az Okmányiroda épülete mögötti parkolónál. Szarvas Péter független polgármesterjelölt 400 adag rizses húst, és frissen sült kenyeret osztott ki a rászorulok közt.

Rizses húst és friss kenyeret kínáltak a rászorulóknak a szombaton délben megrendezett ételosztáson. A lehetőséggel sokan éltek, s megköszönték, hogy gondoltak rájuk, hiszen a mostani kezdeményezésnek köszönhetően a hétvégén is meleg étel került az asztalra.

- Sok a szegény, kevés a munkahely, ez a tál étel legalább mára és holnapra megoldást jelent – mondta az egyik rászoruló.

Szarvas Péter elmondta, a nagy ügyek mellett - mint a város hatékony vezetése, a munkahelyek teremtése vagy éppen az oktatás kérdése - szót kell ejteni a szociális ügyekről is. Hangsúlyozta, hogy sajnos ma Békéscsabán lyukas a szociális háló. Nincs Békéscsabán szociális konyha, vagy más néven “népkonyha”, amely minden nap meleg ételt biztosítana az rászorulóknak.