Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

tánc

Jubileumi 50. alkalommal rendezték meg az Országos Társastánc Bajnokságot Békéscsabán. A Csabagyöngye Kulturális Központban az ország legjobb táncosainak előadásait láthatták az érdeklődők.

B, A, S vagyis a legmagasabb kategóriákban mérték össze tudásukat párok junior-, ifjúsági-, felnőtt- és senior korosztályokban. A Versenyt 1970-ben indította útjára Nyíri Lajos békéscsabai társastánc pedagógus. Azóta minden évben itt, a békési megyeszékhelyen rendezik meg, ami egyedülálló az egész országban.

Három évvel ezelőtt az országos versennyel párhuzamosan a Nyíri Lajos Kupát is elindították a szervezők, melyen a még alacsonyabb kategóriába tartozó táncosok mutathatják meg tudásukat.

A táncversenyhez kapcsolódóan egy kiállítás is nyílt a Csabagyöngye Kulturális Központban, mely a bajnokság elmúlt ötven évét eleveníti fel.

Közel 50 fő vett részt a Tabán Néptánc Egyesület nyári táborában, melynek ezúttal a Békés-tarhosi kastélypark adott helyet. Békés megye több településéről, illetve a romániai Pécska városából is érkeztek táncos lábú fiatalok.

Közel 30 éve rendeznek néptánc tábort az együttes utánpótlás csoportjainak. Ezúttal a Békés-tarhosi kastélypark adott otthont a nyári tábornak. A tánc mellett a kézművesség rejtelmeibe is bevezették a gyerekeket, esténként pedig vetélkedőkön, sport foglalkozásokon próbálhatták ki magukat.

A kisebbek somogyi táncokat, játékokat tanultak, a nagyobbak pedig a szilágysági erdélyi táncokkal ismerkedtek. A nyári táborba ezúttal Pécskáról is érkeztek fiatal táncosok. A két együttes közötti kapcsolat igen régre nyúlik vissza, erről Farkas Tamás művészeti vezető beszélt.

A jó baráti viszony mellett, Engi Márta Ildikó, a Pécskai Búzavirág Néptánccsoport művészeti vezetője kiemelte az utánpótlás csoportok fontosságát is.

Fánkot nassoltak, táncoltak és a telet is elűzték a Békéscsabai Tündérkert Óvoda óvodásai. A farsangi mulatságon a szülők is bátorították a gyerekeket a játékos vetélkedőkön.

A Farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó hosszú, vidám, télbúcsúztató időszak. Az óvodákban igen mozgalmas hetek ezek. Beszélgethetünk a régi farsangi szokásokról, megnézhetjük az előző évek farsangjait fotókon, videókon és persze a gyerekek bemutathatják a jelenlegi alkalomra készült jelmezeiket.

A Kertvárosi Óvoda Tompa Utcai Óvodában vidám farsangi bemutatók mellett versenyeket is rendeztek. A vetélkedőkre a szülők is csatlakoztak és gyermekeikkel együtt játszottak. A legnagyobb lelkesedéssel a tejszínhabevő versenyt élték át a gyerekek.

A Csabagyöngye Kulturális Központ Hangversenytermében került sor a GM Tánciskola félévzáró gálaműsorára, melyen kicsik és nagyok közösen léptek színpadra. A gálán többféle stílusú táncokat is láthattak az érdeklődők.

Több évvel ezelőtt alakult meg a Békéscsabán a GM Tánciskola. Gulyás Miklós, az tánciskola vezetője társastáncot tanít, illetve tanfolyamokat szervez minden korosztálynak. Fellépésekre, versenyekre, szalagavatókra, esküvőkre készít fel párokat, csoportokat. Emellett mazsorett csoportokat-, illetve aerobic órákat is szervez.

A tánciskola minden évben megrendezi félévzáró gálaműsorát. Az idei gálán közel 140-150 táncos vett részt. Stábunk azt is megtudta, hogy nem egyszer fordult már elő olyan, hogy a gála után többen is kedvet kaptak ahhoz, hogy beiratkozzanak a tánciskolába.

Az est folyamán mindenféle stílusú táncba betekintést nyerhettek az érdeklődők. A gálára a helyieken kívül Mezőtúrról és a megye különböző településeiről is érkeztek táncosok.

A Húsvéttal kapcsolatos magyar népszokások mára már egyre halványodnak, így manapság ezekből már csak a húsvéti sonka, a kolbász és a kölni maradtak fenn, a fiatalok körében pedig a locsolóvers szavalás. Ezzel szemben régebben a lányokat kirángatták az udvarra vagy az utcára és egy vödör hideg vízzel locsolták le. A Balassi táncegyüttes ezt a hagyományt akarja életben tartani.

A locsolkodás eredete három különböző teóriára vezethető vissza. Egyrészt szinte biztos, hogy a locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, a vízzel való megintés pedig a kereszténységre utal. Eredetének harmadik lehetősége pedig visszavezethető arra a legendára is, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat.

Magyarország mellett ez a népszokás még ismert Szlovákiában, Csehországban, Ukrajnában és Lengyelországban is.

A Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont az V. Viharsarki Vigadalomnak. A rendezvény legfőbb célja, hogy ápolja a Viharsarki táncot és a zenekultúrát.

Március 25-én a Csabagyöngye Kulturális Központban a néptáncé volt a főszerep. Az V. Viharsarki Vigadalmon Folklór-és Táncjáték címmel, néptáncesttel várták az érdeklődőket. Az est első részében a Viharsarok népi kultúráját mutatták be és 6 Táncegyüttes is szórakoztatta a látogatókat.

- Elsősorban a Viharsarok néptánc és zenekultúrájának ápolásának céljából jött létre a fesztivál, közel tíz évvel ezelőtt. Idén az ötödiket ünnepeljük, ez egy jubileumi alkalom. Hat együttes meghívását élvezhetjük, láthatjuk a színpadon, valamint a 13 című darabot a második félidőben. – mondta el Farkas Tamás, a Tabán Táncegyüttes koreográfusa

A fesztiválon az Aradi Kamaraszínház, a Tabán Táncegyüttes és a szabadkai Juhász Zenekar közös produkcióját is láthatták az érdeklődők. A „13” című táncdráma, az Aradi Vértanúknak állít emléket.

Idén immár 5. alkalommal rendezik meg Békéscsabán a Felcsík házhoz jön elnevezésű felnőtt néptánc tábort. Ebben az évben Sándor Csaba gyergyói táncokat tanít a résztvevőknek.

A Garay utcai Szlovák Tájházban a délután során mindenki ráhangolódhatott az aznapi ritmusra és táncokra, hiszen ezek a mozdulatok különböző alapfigurákat is rejtegetnek. Jubileumi tábor az idei, hiszen ebben a körben már 5. alkalommal gyűlnek össze Békéscsabán a táncosok. Az eredeti cél az volt, hogy a békéscsabai néptáncosok látókörét szélesítsék, tudásukat növeljék, hiszen itt lehetőség nyílik tapasztalt oktatók segítségével fejlődni élő zene kíséretében.

Címkék:

Oldalak