kolbász

Idén sem maradnak el az ország legnépszerűbb zenekarai és együttesei a Csabai Kolbászfesztivál programjaiban. Minden korosztály számára jó szórakozást ígérnek a 21. Csabai Kolbászfesztivál koncertjei.

Magyarország szinte minden vezető zenekara, aki ebben az időszakban ráért, ők itt lesznek a Csabai Kolbászfesztiválon, a teljesség igénye nélkül: Magna Cum Laude, Quimby, Tankcsapda, Budapest Bár, Punnany Massif, Halottpénz, egy csomó DJ, akik a fiatalok miatt jönnek.

Érdemes minél hamarabb szobát foglalni a messzebbről érkező látogatóknak, hiszen a fesztivál idején már nem lesz a környéken olyan szállás, ami szabad lenne.

A szervezők a helyiekre is gondolnak - minden évben a vasárnap a családok napja a fesztiválon, ilyenkor a legkisebbek számára is nyújt szórakozási lehetőséget a rendezvény, emellett a hurka és a kolbász fél áron kapható majd.

A kolbászfesztivál legfőbb feladata a helyi tradicionális kolbász népszerűsítése. Idén a fesztivál külföldi vendége Ausztrália lesz - Békéscsabára látogat Ausztrália nagykövete is és ausztrál fellépője is lesz a kolbászfesztiválon.

A Csabai Kolbász Klub Egyesület 1998-ban alakult és ma már közel 200 taggal büszkélkedhet, illetve külföldi kapcsolatokat is kiépítettek. A civil egyesület célja, hogy a Csabi kolbász kultuszát terjesztésszék.

„Legyen minden gyereknek saját készítésű Csabai kolbásza!” program keretein belül a Békéscsabai gyerekek megismerhetik a híres csabai kolbász készítésének módját, fűszerezését és történetét illetve elkészíthetik a saját kolbászukat. Segítséget nyújtanak az elkészítésben a klub tagjai A program célja, hogy a gyerekek úgy kerüljenek ki a békéscsabai iskolákból, hogy életük során legalább egyszer saját kezűleg készítettek már Csabai kolbászt.

Az elkészített kolbászokat az esemény végén a szervezők megsütötték és a gyermekek az általuk készített sültkolbászt meg is ehették. Még kostoló is maradt, amit a szülőknek haza vihettek.

Természetesen Újkígyóson is –mint ahogy Békés Megyében sok helyen- komoly hagyománya van a kolbászkészítésnek. Ezt Jól mutatja az, hogy a Békéscsabai Kolbászfesztiválon is gyakran érnek el jó eredményt a Kígyósi kolbászkészítők.  Ezt Szebellédi Zoltán polgármester is megemlítette humorosan.

Az Újkígyósi önkormányzat már több mint 15 éve rendez szárazkolbász versenyt, ennek a kezdeményezésnek a továbbfejlesztése a kolbászgyúró verseny, ahol idén 23 versenyző csapat készítette el kolbászát. 

A kolbász mellett, egyéb ételek, különböző ízű pálinkák és zene várta Újkígyóson a fesztiválozni vágyókat. Biztos, hogy jövőre is megrendezik az Újkígyósi kolbászkészítő versenyt, ahova 2018-ban is érdemes lesz ellátogatniuk a gasztronómiát kedvelőknek.

Immáron 18. alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál. Az ország egyik legnépszerűbb gasztrokulturális rendezvényén idén is kiváló programokkal várják az érdeklődőket és versenyzőket. A fesztivál helyszíne idén is a Városi Sportcsarnok és területe.

Fapadok, asztallapok, kábelek és a szakemberek, akik mindezeket összeállítják. A készülődés kellős közepén látogattunk ki a Városi Sportcsarnokhoz, ahol holnapi napon, immár 18. alkalommal nyitja meg kapuit a Csabai Kolbászfesztivál. Négy napon át, közel 15 ezer négyzetméteren várják a látogatókat. Idén is nagy volt az érdeklődés, csak szombaton több mint félezer csapat gyúrja össze tudását.