kolbászgyúrás

Óvodások gyúrták a kolbászt a Főtéri podsztyenás házban. A gyerekek az ünnepekhez kapcsolódó főtéri programsorozat keretében ismerkedhettek meg a hagyományos magyar étel készítésével.

Kolbászt gyúrtak a gyerekek a főtéri a tájházban. A programot a Penza Lakótelepi és Dr. Becsey Oszkár Utcai Óvodába járó gyermekeknek szervezték óvónőik, hiszen az intézmény a közelmúltban nyerte el a „Kincses Kultúróvoda” címet, melynek egyik eleme, hogy békéscsabai hagyományokhoz kapcsolódó programokat szervezzenek.

A gyerekek a program során megismerkedhettek a kolbász készítés különböző mozzanataival és maguk is kipróbálhatták hogyan kell fűszerezni a hagyományos magyar ételt, hogy igazán finom legyen. Fiatal koruk ellenére sokuknak már komoly tapasztalata van a kolbász készítésében.

A gyermekekkel közös kolbászgyúrás mellett a szervezők számos más programmal is várják az érdeklődőket. Rengeteg zenés-táncos előadást, játszóházat és további érdekes eseményeket is szerveznek a Főtéren az Adventi időszakban.

Megkezdődött a 21. Csabai kolbászfesztivál. Az első nap délelőtt az ifjúsági kolbászgyúrás zajlott, délután pedig hivatalosan is megnyitották a gasztro fesztivált.

Húsz évvel ezelőtt kezdődött a Csabai Kolbászfesztivál sikertörténete. Az akkor még csak egy sportpályányi helyen megrendezett fesztivál mára több tízezer látogatóval büszkélkedhet. A szervezők ugyan már rutinosak, de elmondásuk szerint minden fesztivál kezdete tele van izgalommal.

Csütörtök reggel már sok fiatal kilátogatott a Békéscsabai Sportcsarnokba, hogy részt vehessen az Ifjúsági Kolbászkészítő versenyen. A Munkácsy Sátorban több, mint kétszáz, fiatalból álló csapat szorgoskodott, hogy lenyűgözze a zsűrit. Stábunk utánajárt, hogy mi vezérelte őket abban, hogy elinduljanak, és hogy mi kell a jó csabai kolbász elkészítéséhez.

Örömteli, hogy - az egyébként férfias tevékenységnek gondolt - kolbászkészítést nagyon sok fiatal lány is kipróbálta.