Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Békés Megyei Önkormányzat

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése, amelyen a többi között megválasztották a testület alelnökeit is, Szegedi Balázst és Szebellédi Zoltánt.

Csütörtökön tartotta az újonnan megalakult megyei képviselőtestület soros közgyűlését. Az ülés elején megállapították, hogy a képviselőtestület 16 jelenlevő és 1 távol maradt képviselővel határozatképes, valamint a grémium elfogadta az önkormányzat új Szervezeti és Működési Szabályzatát. Ezt követően az egyik legfontosabb napirendi pont az alelnökök személyének megválasztása volt. Zalai Mihály elnök szerint azért volt szükség két alelnökre, mert az Önkormányzatnak sokszor a megye 74 településén kell jelen lennie különböző helyeken és egy időben.

Idén harmadik alkalommal rendezi meg a Békés Megyei Önkormányzat a Megyenapot Békéscsaba főterén, a Szent István téren és a Jókai színház előtt. A hagyományokhoz híven ezúttal is bemutatkoznak a megyei értéktárban szereplő értékek, lesz kézműves vásár és kistermelői piac is.

Szeptember első szombatján ismét Megyenapot szervez a Békés Megyei Önkormányzat. Zalai Mihály szerint szükség van egy olyan programra, amelyen hagyományaink, a nemzetiségek kultúrája, megyénk értékei kerülnek középpontba, mindeközben a kilátogatók színvonalas, kicsiket és nagyokat célzó programokon szórakozhatnak.

A hagyományokhoz híven ezúttal is bemutatkoznak a megyei értéktárban szereplő értékek, lesz kézműves vásár és kistermelői piac, valamint felvonultatják hagyományaikat és értékeiket a megye nemzetiségei. Újdonságot is tartogatnak idén a szervezők: a megyei értéktár elemei mellett a települési értéktárakban szereplő tételeket is megismerhetik az érdeklődők.

Együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Kormányhivatal, az Eubility Group Kft., a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és a Békés Megyei Önkormányzat. A közös nyilatkozatot a gyulai városházán írták alá.

Az együttműködés tárgya egy Európai Uniós projekt, mely által a  Gyulai Járás foglalkoztatási mértékét növelnék. Ennek keretében mind a munkavállalókat-, mind pedig a munkaadókat segítik majd különböző képzési-, információs- vagy konkrét pénzügyi hozzájárulással. Gyula város alpolgármestere szerint nagy szükség van programra, ugyanis bővíteni kell a foglalkoztatást, amivel növelni lehet a térség megtartóerejét.

A projekt legfőbb célja, hogy a hátrányos helyzetű munkavállalók minél előbb munkához vagy képzéshez jussanak.

A paktum a Területfejlesztési Operatív Program keretein belül valósul meg. A közeljövőben több, a munkavállalókat és a munkaadókat segítő programot is szerveznek a projekt keretein belül.

Az önkormányzatok nem kapnak anyagi támogatást ezen értékeknek feltárásához, illetve kutatásához, ami azt jelenti, hogy saját büdzséből kell kigazdálkodnia a településeknek. Ezzel szemben pályázatokkal némi hozzájárulást nyerhetnek különböző események megszervezésére, például a nemrégiben megrendezett Megyei Értékmérő Verseny is így jöhetett létre.

 

Az utóbbi időben 5 új megyei érték jelent meg az értéktár gyűjteményében, többek között Orlai Petrics Soma és Morky Sámuel életműve és az Orosházi búzacsíramálé is.

 

Szükséges megtartani ezeket a nemzeti, illetve hazai értékeket, hogy erősítsük a nemzettudatot Békés megye és Magyarország lakosai között, ami hozzájárul a saját hazánk ismeretének elősegítéséhez.

A Békés Megyei Önkormányzat által életre hívott Békési Érték-Mérő verseny döntőjére került sor február 21-én Békéscsabán, ahol a megmérettetésen induló általános iskolások összemérhették a hazai- és a megyei értékekről szerzett tudásukat.

A verseny lényege, hogy az általános iskolás fiatalokat megismertessék a helyi megyei és nemzeti értékekkel. A döntőt a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke, Tolnai Péter nyitotta meg, beszédében a verseny céljairól és annak gyerekekre gyakorolt pozitív hatásairól beszélt.

- Nagyon fontos, hogy a fiatalok egyre inkább megismerjék, mind azt az értéket, amik körülvesznek bennünket, mind azt az értéket, ami településükön, Békés Megyében és Magyarországon fel lelhető. Reményeink szerint, egyre többen és egyre nagyobb számban bekapcsolódnak értékeink feltárásába és természetesen az is a célunk, hogy Békés Megye értékei ne csak a Csabai és a Gyulai kolbász, hanem sokkal nagyobb számban váljanak Hungarikummá. – mondta el Tolnai Péter, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke

A Békés Megyei Önkormányzat a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájával karöltve idén első alkalommal rendezte meg a Megyenapot az elmúlt hétvégén, a békéscsabai Szent István téren.

Békés megye történetében először szervezték meg a Megyenapot idén szeptember 3-án. A megnyitót egy belvároson keresztüli hívogató-felvonulás előzte meg.  A rendezvény helyszínéül a Békéscsabai főtér szolgált, ahol a megyei értékek standjait állították fel.

Szerettünk volna egy olyan fórumot, egy olyan lehetőséget egy olyan ünnepnapot létrehozni ahol a Békés megyeiek találkozhatnak egymással, megismerhetik egymás településeit, megismerhetik egymás értékeit, illetve szeretnénk ezzel a rendezvénnyel a békés megyei identitást erősíteni. Az elmúlt hetek tapasztalatai szerint a szervezés tapasztalata az volt, hogy a Békés megye hívó szóra rengeteg ajtó kinyílt, rengeteg segítséget kaptunk. - mondta el Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat

Oldalak