újév

Az idei évben sem maradhatott el Békéscsabán a már hagyománynak számító újévköszöntő állófogadás, ahol részt vettek többek közt a város-, az intézmények-, a hatósági szervek-, a vállalatok vezetői, a városatyák, valamint a sajtó képviselői is.

A vállalkozások fontos szerepet játszanak egy város életében. Munkát biztosítanak a lakosságnak, adóbefizetéseikkel hozzájárulnak a város fejlődéséhez és a település motorjaként működtetik a mindennapokat. Békéscsabán is már hagyomány az új esztendő kezdetén, hogy egy állófogadás keretében cseréljenek eszmét a város- és a cégek vezetői.

A város helyi adóbevétele 4 milliárd forint, melynek nagy része a helyi vállalkozásoknak köszönhető. Ez az összeg biztosítja a település üzemeltetési-, kulturális-, sport- és szociális kiadásait. A vállalatok vezetői, szinte kivétel nélkül pozitívan könyvelték el a 2017-es esztendőt, sőt a 2018-as évre is pozitív előrejelzéseik vannak.

Az óévet búcsúztató és az újévet köszöntő állófogadást január 13-án, hétvégén rendezték meg Békésen. A város polgármestere, Izsó Gábor értékelte a 2016-os évet és számolt be a 2017-es évre vonatkozó tervekről. A fogadáson a helyi vállalkozók, intézményvezetők és a környező települések vezetői vettek részt.

10 éve már annak, hogy először rendezték meg az értékelő állófogadást Békésen. Kezdésként egyik helyi iskola zenei előadását hallhatták a résztvevők, majd Békés város polgármestere értékelte a 2016-os évet. A város vezetője elmondta, hogy az elmúlt évekhez képest a helyzet keveset változott, de optimizmusra van ok. Példának az autóút megvalósítását hozta.

- A 2016-os év sikeres esztendőnek tekinthetem, már 2015-ben több fejlesztésünk valósult meg, mint tízen hatban, de mindenki tudja, hogy jelenleg az előkészítés folyt. Tehát a tervek készültek, beadtunk 3 és fél milliárd értékű pályázatot. Ezt tudom elmondani. Amiből, eddig már 2016-ban megnyertünk 550 milliót. - mondta el Izsó Gábor, Békés város polgármestere

Közeledik az év vége, ilyenkor mindenki visszatekint és lezárja az eltelt esztendőt. Az újévet pedig megújultan, másképp szeretnék elkezdeni. Ennek kapcsán a békéscsabai járókelőket az újévi fogadalmakról kérdeztük.

December utolsó napjain mindig visszanézünk az elmúlt évre és újra átéljük, értékeljük a közelmúlt eseményeit, életünk történéseit. A szilveszteri szokások közül az egyik leggyakoribb az újévi fogadalom tétel is, azonban a karácsonyi vásárban megkérdezettek közül sem vállalkozik mindenki ilyen határozott lépésre, mert a siker mindig kétséges.

- Fontosnak tartom, de nem tudom úgysem betartani, úgyhogy azért nem, köszönöm – fogalmazott az egyik járókelő. - Nem teszek fogadalmat, mert általában nem tartja be az ember az újévieket – tette hozzá egy másik.

A vásárban sétálók között azonban akadtak olyanok is, akik élnek ezzel a lehetőséggel és tesznek újévi fogadalmat, hiszen így olyan célokat érhetnek el, amit egyébként nem biztos, hogy teljesítenének.

Címkék: