Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

szilveszter

Ha a másnaposság ellen valaki semmilyen praktikát nem ismer, akkor szilveszter után előfordulhat, hogy annak szüksége lesz tanácsokra. Természetesen a legjobb módszer a baj megelőzése, de újév napján valóban rengeteg fejfájás fordulhat elő világszerte. A témával kapcsolatban Békéscsaba főterén kérdezősködtünk a másnaposság enyhítéséről.

A túlzott alkoholfogyasztás a sejtek kiszáradásához vezet, így dehidratálttá teszi a szervezetet. Szilveszter után ez az eset több esetben is előfordulhat, mint általában. A békéscsabai járókelőket kérdeztük, hogy ők milyen másnaposság elleni praktikákat ismernek.

Az interneten számtalan másnapossági praktikára bukkanhatunk és valóban szerepel köztük a húsleves is. Többen a kutyaharapást szőrével módszerre esküsznek, ami egy pohár sört jelent. Emellett érdemes sok vízzel pótolni szervezetünket, de azt is láttuk, hogy az uborka lé és a szénhidrátbevitel is enyhíti a másnaposságot.

30. alkalommal startolt el a Szilveszteri Futógála melyet a Békéscsabai Atlétikai Klub szervezett.

Már hagyomány, hogy szilveszter napjának reggelén a sportolni vágyók a békéscsabai Városi Sportcsarnoknál gyülekeznek, és három távban mérhetik össze tudásukat. A hideg idő és az eső sem szegte kedvüket a nevezőknek, hiszen rengetegen kilátogattak az eseményre. Az első rajtot Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Márton Anita olimpiai súlylökő indította el.

A futógálán ezúttal is két rajtot rendeztek. Először a családok és a 60 év feletti amatőr futók indultak el, majd ezt követően az igazolt versenyzők, a bátor amatőrök, az általános iskolás futók, illetve az önszorgalomból futók rajtoltak. A verseny most is az élményről és a jókedvről szólt.

Idén is sokan érkeztek a családjukkal, jelmezben vagy éppen a család kedvencével.

A mentők országszerte csaknem háromezer riasztást kaptak tavaly szilveszter éjjelén, a legtöbb az alkoholfogyasztással függött össze. Az országban és a Föld minden táján ilyenkor szórakoznak a legtöbben, azonban fontos, hogy ezt felelősségteljesen, egy keretet szabva tegyük szilveszter éjjel is.

Szilveszterkor szinte elengedhetetlen a minimum egy pohár pezsgő, de gyakran ennél sokkal több is elfogy az átmulatott éjszaka során. Alkoholt is lehet fogyasztani mértékletesen. A lényeg az, hogy ne igyunk sokat és jó minőségű italokat fogyasszunk.

Mielőtt elérnénk arra az állapotra, hogy szilveszteri mulatságunk kellemetlen percekhez ér, a legjobb döntés ha megelőzzük a bajt és mértéket szabunk az alkoholfogyasztásnak. – tanácsolta Zacher Gábor toxikológus.

Már mindenki készül a szilveszter estére, de nem feledkezhetünk meg a kutyáinkról ezen a napon sem, akik számára kevésbé élvezetes az év utolsó estéje - a tűzijátékok miatt. Ilyenkor érdemes fokozottabban figyelni kedvenceinkre.

Szilveszter éjszakája után minden évben megemelkedik elszökött kedvenceink száma, mivel a kutyák - akik félnek a tűzijátéktól - biztonságot keresve gyakran megszöknek otthonról. Így, az év végéhez közeledve egyre fontosabbá válik az is, hogy a kutyatulajdonosok megtegyék a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy négylábú kedvenceiket biztonságban tudják az újév ünneplése közben is.

Megkérdeztünk a gazdikat is, hogy hogyan szoktak védekezni az ellen, hogy kutyáik ne ijedjenek meg a szilveszteri tűzijátéktól.

Lencse, bólé, malacsült, szerencsepogácsa, korhelyleves… Csak néhány abból a jó pár szilveszteri ételből és italból, melyet szinte minden háztartásban elkészítenek az év utolsó vagy az új év első napján. Az év végéhez közeledve arra voltunk kíváncsiak, hogy a helybéli háztartásokban mi kerül majd az asztalra.

Azt sokan tudják, hogy az új év első napján lencsét kell enni. A hagyományok szerint minden szemes étel, tehát főleg a lencse, de a bab is olyan mint az aprópénz, így a szokásokban ez a szerencsét, a gazdagságot jelképezi. Éppen ezért kell január 1-én mindenképpen lencsét enni, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre. A békéscsabaiaknál a lencse mellett a virsli és a sertéshús a legnépszerűbb szilveszteri menü.

A lencse mellett a malacsült a másik, amit január elsején szinte kötelező elkészíteni. A babona szerint azért, mert a malacnak is köze van a következő évi szerencséhez, hiszen az orrával előre túrja a szerencsét. Fontos leszögezni, hogy ez kizárólag babona, a szerencse bárkihez elérhet az újévben.

Szilveszter közeledtével ismét elkezdődik a tűzijátékok árusítása, ám bizonyos típusúakhoz egész évben hozzá lehet jutni. A kereskedők éves bevételének majdnem egészét a két ünnep közötti időszak hozza el.

Minden évben, december vége felé, a nagyobb bevásárló áruházak parkolóiban és a karácsonyi vásárok standjainál megjelennek a tűzijáték árusok. Bizonyos típusú rakétákat bármikor beszerezhetünk legálisan a boltokban, viszont a szilveszter közeledtével nő meg igazán a vásárlási vágy.  Három kategóriába sorolhatjuk a forgalmazott tűzijátékokat és fontos tudni, hogy ezekre más-más szabályok vonatkoznak, melyekről a termékek használati utasításaiban tájékozódhatnak. Petárdát vásárolni vagy használni idén sem lehet.

Fontos, hogy ne szilveszter napján tájékozódjunk a megvásárolt termék használati szabályairól, hanem amikor megvettük, már akkor olvassuk el.

Sokan az ünnepek után elutaznak kikapcsolódni, hogy kipihenjék az ünnep fáradalmit. De vannak, akik hagyományosan otthon családi- vagy barátai körben köszöntik az újesztendőt.

A karácsony ünnepe rengeteg készülődéssel és rohanással jár. A megfelelő ajándékok beszerzése, a karácsonyi menü elkészítése és a ház feldíszítése rengeteg munkával jár. Így a korábbi években egyre népszerűbbé vált az emberek körében, hogy egy másik országban vagy városban töltik a szilvesztert.

Stábunk az egyik 25 éve működő utazási irodát kérdezte meg arról, hogy az elmúlt évekhez képest mennyien utaznak el a karácsonyi ünnepek után egy kis feltöltődésre. Sokan ilyenkor - menekülve a hideg elől - inkább a melegebb éghajlatú országokat választják.

A téli, szilveszteri utazások során átlagosan 4 napos utakra foglalnak szállást az emberek. Nemcsak a külföldi utak a népszerűek, hanem sokan belföldön, egy wellness hotelben töltik el az évből megmaradt néhány napot.

Habár „csak” néhány száz éve búcsúztatjuk december végén az óévet, a szilveszter mégis a legek ünnepe. A legzajosabb, a legnyitottabb, a legvidámabb napja ez az évnek, és ehhez a dátumhoz kötődik a legtöbb babona is.

Ha egész évben nem is törődtünk velük, december végén biztos betartjuk a babonák előírásait, megígérjük, hogy többet törődünk az egészségünkkel, változtatunk az életmódunkon. Ilyenkor tesszük a legtöbb fogadalmat, amiből persze képtelenség az összeset megtartani. Békéscsaba főterén jártunk ennek utána, hogy a helybéliek, hogyan gondolkodnak erről.

A leggyakoribb fogadalmak közé tartozik például az, hogy jövőre megválunk néhány kilótól, dohányosoknál az arról való leszokás, valamint a népszerű fogadalmak közé tartozik még, hogy többet foglakozunk magunkkal és szeretteinkkel. Legalább is a régi idők statisztikája alapján ez a 3 dolog szerepelt elől az újévi fogadalmak listáján, mára már sokak elhagyták a babonák követését vagy nem is foglalkoztak azzal.

A 30. szilveszteri futógálát rendezik meg idén Békéscsabán. Mind a három kategória távja a sportcsarnoktól indul és a kanyargós útvonalakat megtéve ugyan itt érnek majd célba a résztvevők.”

Idén is három kategóriában jelentkezhetnek a sport kedvelői a Békéscsabai Atlétikai Klub Szilveszteri Futógálájára: a 60 év felettiek és a családok 2500 m-en, az amatőr futók 3421 m-en, az igazolt versenyzők és a bátor amatőrök pedig 4621 m-en indulhatnak. A szervezők a 30-as jubileumi évnek megfelelően egy különlegességgel készülnek a futóknak.

Most először chipes időméréssel rendezik a szilveszteri futógálát, ami azt jelenti, hogy minden résztvevő könnyen tudni fogja, hogy milyen idővel teljesítette a távot és ez segíti a rendezvény gördülékeny lebonyolítását is.

Idén is lehet online jelentkezni a bcsac.hu weboldalon, de lehetőség van személyesen is a futást megelőzően. 

Oldalak