demonstráció

Sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt tartott az Alföldvíz Szakszervezet Békéscsabán. Az indító ok egyrészt a vízszolgáltatók alacsony bére, másrészt a megoldáskeresés volt a szakemberek elvándorlásának megelőzésére.

Nem csak a helyi-, hanem az országos vízszolgáltatókat is érintő problémára hívta fel a nyilvánosság figyelmét az Alföldvíz Szakszervezet békéscsabai eseményén. A demonstráción elhangzott, hogy a társaságnál foglalkoztatott munkavállalók keresete jelentősen elmaradott, a béremelés pedig továbbra is csak az ígéret szintjén van.

Az eseményen elhangzott, hogy az alacsony bérek kihatnak az egész ágazatra és ennek következménye a szakemberek visszatarthatatlan elvándorlása. Az utánpótlás helyzete szintén kérdéses, hiszen a vízügyi képzés nem a legnépszerűbb szakma és nem eredményez kedvező anyagi helyzetet. A szervezet elmondása szerint, a motiváció és a különböző karriertámogató programok ide már kevésnek bizonyulnak.

Több ezren vonultak utcára szombaton Marosvásárhelyen a római Katolikus Teológiai Líceum ügyéért. A demonstráció résztvevői azt üzenték a román hatalomnak, hogy nem engednek a megfélemlítésnek.

Közel háromezren tiltakoztak a marosvásárhelyi vársétányon a Római Katolikus Teológiai Líceum működésének ellehetetlenítése és Dr. Tamási Zsolt iskolaigazgató meghurcolása ellen.

- Elsősorban azért jöttünk, mert magyarok vagyunk, másodsorban azért jöttünk, mert gyerekem oda jár iskolába és harmadsorban pedig egy ember lelki világát és életét teszik tönkre. Ugye, a közösséget mondtam először, de az embert is oda mondom, és nagyon szeretnénk azt mutatni kifele, hogy vagyunk és nem félünk. - mondta Szántó Edit, az egyik szülő

A tiltakozást szervező Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke felszólalásában a helyzet súlyosságára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a katolikus egyház rendszerint templomban és a törvényszéken keresi az igazát.

Flashmobbal egybekötött tüntetést tartottak Békéscsabán, a Szent István téren. A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete az ágazatban dolgozók helyzetének javítása és a bérrendezés érdekében rendezett demonstrációt.

- Közalkalmazotti jogviszonyban töltöttem 24 évet. Bejövő, havi nettó jövedelmem 80 ezer, ami igen csekély a mindennapi megélhetésre - egy 42 éves szociális munkás levelét olvasta fel Tóth Tamás, a szakszervezet tagja. A tüntetés egyik szervezője elmondta, a hosszú ideje folyó hitegetés miatt az országos szociális sztrájkbizottság megszakította a tárgyalásokat a kormánnyal, és demonstrációt hirdetett, amihez Békéscsaba is csatlakozott. A kezdeményezés legfontosabb pontja a bérrendezésre vonatkozott.

- Van egy követelése az országos sztrájkbizottságnak, ennek a fő tétele az, hogy a béreink az egészségügyi bértáblával azonosak legyenek. Utoljára 2007-ben volt béremelésünk, azóta semmilyen béremelés nem volt, sőt, csökkenésünk volt, egy pótlékunk elmaradt a bérünkből – hangsúlyozta Tóth Tamás.