Békés Megyei Kormányhivatal

Befejeződött az energetikai felújítás a Békés Megyei Kormányhivatal Luther utcai épületén. A nyolc hónapos munka után a Kormányhivatal jelentős energia-megtakarítással számolhat a jövőben.

A rekonstrukció 2016 szeptemberében kezdődött. A hőszigeteléssel, az új nyílászárókkal és a korszerű kazánokkal az épület fenntartása ezentúl sokkal költséghatékonyabb lesz. A tervek szerint a földgázfogyasztás 60-, az elektromos áramfogyasztás pedig 40%-kal mérséklődik majd. Az ünnepélyes átadón Vantara Gyula országgyűlési képviselő az energiahatékonyság mellett kiemelte azt is, hogy fejlesztés építészeti szempontból is fontos.

Az ünnepségen Dr. Takács Árpád kormánymegbízott többek között azt hangsúlyozta ki, hogy mennyire pozitív változásokon ment keresztül a közigazgatás az utóbbi években.

A Békés Megyei Kormányhivatal idén is megrendezte általános és középfokú oktatási intézmények végzős tanulói-, valamint a pályakezdő és a pályakorrekciót tervező felnőtt álláskeresők részére a Pályaválasztási Vásárt.

34 középiskola 7 felsőoktatási intézmény, 5 felnőtt foglalkoztatói intézmény és emellett számtalan munkáltató érkezett a Csaba Parkba bemutatni és népszerűsíteni képzéseiket. Fontos figyelembe venni a jelenleg fellépő hiányszakmákat, amelyeknek külön figyelmet kell adni, hiszen rengeteg okból is pozitív hatást váltana ki a munkaerőpiacon, ha népszerűbbek lennének bizonyos szakmunkák.

A rendezvényen a középiskolákkal, felsőfokú oktatási intézményekkel, munkáltatókkal és a pályaválasztásban segítséget nyújtó szervezetekkel való személyes találkozás lehetősége mellett még számos kiegészítő programmal készültek. Az érdeklődők részt vehettek a különböző szakmák bemutatóin, ami eredményesebben népszerűsítette az aktuális munkaköröket. Az elmúlt időszakban számos ösztöndíjprogram is ezen okból jött létre.

Együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Mérnöki Kamara. A paktumot a felek a mérnökök napi ünnepséggel egybekötve írták alá.

A magyar tudomány ünnepéről a Magyar Tudományos Akadémia már 1997 óta megemlékezik, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Ezen a napon tartják a Mérnökök Napját is, melyet a Békés Megyei Mérnöki Kamara a Békés Megyei Kormányhivatal épületében ünnepelt.

Az eseményhez kapcsolódva ünnepélyes keretek között írták alá a kormányhivatal és a mérnöki kamara együttműködési megállapodását.

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte, hogy a mérnökök fontos munkát végeznek és nekik köszönhető a fejlődés és az előrehaladás is, valamint beszámolt a kamarával való együttműködésről is.

Ebben az évben is megrendezi hagyományos pályaválasztási rendezvényét a Békés Megyei Kormányhivatal. A Pályaválasztási Vásár idén november 8-án és 9-én várja az általános-, közép-, és felsőfokú oktatási intézmények tanulóit, valamint a pályakorrekciót tervező felnőtteket.

A nagy hagyományokra visszatekintő pályaválasztási vásár a Békés Megyei Kormányhivatal azon törekvéseit támogatja, amely a helyi fiatalok megyében történő elhelyezkedését igyekszik elősegíteni.

Az idei évben is számos középfokú oktatási intézmény, felsőoktatási- és felnőttképzési intézmény, valamint közel 50 munkáltató mutatkozik majd be a célcsoportoknak. Ezen kívül jelen lesz még több kamarai- és érdekvédelmi szervezet, illetve közigazgatási szerv is.

A Békés Megyei Kormányhivatal által vezetett, „Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című nemzetközi projekt zárókonferenciáját rendezték meg Békéscsabán. A rendezvény célja a projekt során kidolgozott módszertant bemutatása volt.

2015 decemberében, a Békés Megyei Kormányhivatal irányításával indult az a nemzetközi projekt, melynek célja egy olyan Európai Uniós szinten is alkalmazható módszertan kidolgozása volt, amely a munkaalapú képzés gyakorlatait erősíti majd a felnőttképzésben. A módszertan előkészítése, nyomon követése és folyamatos tesztelése után, a zárókonferencián az eredmények kerültek bemutatásra.

A projekt nemzetközi együttműködésként valósult meg, így egy olaszországi, egy németországi, illetve egy finnországi partner is részt vett a munkában. Az olasz partner projekt koordinátora elmondta, az együttműködés során szerzett ismeretek sokat segítenek majd a munkaalapú tanulási rendszer helyi fejlesztésében.

Sajtótájékoztatón számolt be a Békés Megyei Kormányhivatal harmadik negyedévének eredményeiről. A tájékoztatón elhangzottak a legfontosabb aktualitások, valamint összehasonlítások a 2016-os évhez képest.

A Békés Megyei Kormányhivatal statisztikái szerint a vizsgált időszakhoz képest mintegy 10%-al több ügyfél számára intézett ügyeket a Kormányablak, valamint az elindított ügyintézések 70%-a nyolc napon belül le is zárult.

Márciusban több illeték és igazgatásszolgáltatási díj is megszűnt, így többek között évente kétszer díjmentes a természetes személyek számára a tulajdoni lap lekérdezése, a hatvanöt év felettieknek ingyenes lett az útlevéligénylés, valamint a hatósági bizonyítvány a vállalkozók számára. Az ügyintézést ezen felül megkönnyíti egyes esetekben az elektronikus úton történő ügyintézés is.

A Kormányhivatal irányítása alá kerülnek a megye egészségfejlesztésében résztvevő betegalapítványok, egészségügyi szolgáltatók és önkormányzati szervezésű egészségnapok is.

Együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Építész Kamara. A megállapodás célja az, hogy minél szebb környezetben éljenek a Békés Megyei lakosok és javuljon az épített környezet.

A tervek szerint a jövőben így könnyebb lesz a tervezők dolga is az új épületek megalkotásánál, ugyanis folyamatos információkkal látja majd el őket a Kormányhivatal az érvényben lévő jogszabályokkal és előírásokkal kapcsolatban. A Békés Megyei Kormányhivatal az év elején indított egy programot annak érdekében, hogy a szakmai szervezetekkel minél szorosabb kapcsolatot építsen ki a hivatal.

A minél szorosabb együttműködés eléréséért a kormányhivatal különböző szakmai fórumokat, oktatásokat szervez, majd ami arra szolgál, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban fejezzék be a szükséges engedélyek kiadatását. Az Építész Kamara is azt várja együttműködéstől, hogy nagyban megkönnyíti majd a tervezők dolgát.

Az ünnepélyes aláíráson részt vett Füleky Zsolt helyettes államtitkár is, aki nagyon örül a megállapodásnak.

A BéA Békés Megyei Kormányhivatal egy új módszertant dolgoz ki, „Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben címmel. A projektben részt vállal 3 nemzetközi partnerország is.

Gyermekvédelmi Szakmai Konferenciát tartott a Békés Megyei Kormányhivatal. A konferencia célja az volt, hogy a gyermekvédelemben résztvevő szervezetek konzultáljanak és minél nagyobb partnerség alakuljon ki a megyében ezen a téren.

Békéscsaba a 16. helyszín az országos tájékoztató sorozatban, ahol az üzemeltetők vagy leendő üzemeltetők számára előadások folyamán ismertetik a bölcsődei átalakulásokkal kapcsolatos hasznos információkat.

A változtatásoknak az a célja, hogy a bölcsődék száma növekedjen, ezáltal segítsék a családokat a gyermekvállalásban és hogy csökkenjenek a munkaösszeegyeztetési nehézségek.

Az önkormányzatokkal részletesen ismertetik a pályázatokat, hiszen nagy uniós források állnak rendelkezésre, illetve hamarosan hazai forrású pályázat is megjelenik ezen a téren, így nagyobb lesz a bölcsődékre fordított állami támogatás is. Békéscsabán több bölcsőde is felújításra kerül.

A szülők, illetve a fenntartók 4 bölcsődei ellátási forma közül választhatnak. Újdonságnak számít az is, hogy megjelent a bölcsődei dajka, aki a technikai részekben segíti majd a szakképzett kisgyermeknevelők munkáját.

Oldalak