Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

munka

A Munka, család, egyensúly című projekt legutóbbi programja a Nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásában rejlő lehetőségek helyi bemutatása nevet viselte.

Az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai városfejlesztési nonprofit kft. munka, család, egyensúly projektjének legutóbbi programja a nők társadalmi, illetve gazdasági szerepvállalásáról szólt. Dr. Fekete Klára pszichiáter főorvos lépett először a nézők elé, aki a Női erőforrások jelentősége a mindennapi gyakorlatban címmel tartott előadást. Bár az eseményen többnyire nők vettek részt, azonban meglepetés vendégként megjelent egy férfi, egy apuka, aki saját történetét osztotta meg a közönséggel. Donkó Roland családjában ő maradt otthon gyermekükkel, nem a felesége.

Az édesapa elmondta, hogy anyagi megfontolás miatt döntöttek amellett, hogy a gyermekkel ő marad otthon. Mint mesélte számukra sikerült ennek az időszaknak a legpozitívabb oldalát megélnie.

Megnyíltak a békéscsabai Városháza kapui a diákok előtt. A nyílt nap alkalmával középiskolások nyerhettek bepillantást a hivatal és a közgyűlés munkájába.

A csütörtöki közgyűlés után ismét megtelt a Városháza díszterme, ezúttal azonban nem Békéscsaba képviselői, hanem a város középiskolásai ültek a székekben. Egy nyílt napot tartott a polgármesteri hivatal annak érdekében, hogy a fiatalok megismerjék a hivatal munkáját, a közgyűlés döntési mechanizmusát és bepillantást nyerjenek a képviselők munkájába.

Sok politikus és több parlamenti párt is kifejtette azon aggályát, hogy a felnövekvő nemzedék nem foglalkozik a politikával, a közös ügyek megvitatásával és nem ismerik a jövőjük szempontjából fontos döntéseket. Ezen próbál meg változtatni Szarvas Péter polgármester, aki már több alkalommal tartott nyílt napot a Városházán - hol általános, hol középiskolás diákoknak.

Elindultak a munkafolyamatok a békési zöldség és gyümölcsfeldolgozó üzemben. A működtető, a Békési Szociális Szolgáltató és Gazdasági Szövetkezet azzal a céllal jött létre, hogy munkahelyeket teremtsen, illetve a helyben termelt alapanyagokat feldolgozzák és értékesítsék.

 

Jelenleg két fajta üzemben zajlik a munka, az egyik a savanyító üzem, a másik a hálókészítő üzem. Jelenleg még a saját termékeiket dolgozzák csak fel, de ezt kibővítik majd a későbbiekben vásárolt alapanyagokkal is. Jelenleg négy munkaerővel folyik a termelés, a kész termékeket pedig elsősorban a városban próbálják értékesíteni, a nagyobb éttermeket, illetve a közétkeztetést célozták meg, de az újonnan épülő büntetés-végrehajtási intézetbe is szeretnének majd szállítani.

 

Izsó Gábor

polgármester, szövetkezeti elnök

Békés Város

 

A BéA Békés Megyei Kormányhivatal egy új módszertant dolgoz ki, „Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben címmel. A projektben részt vállal 3 nemzetközi partnerország is.

A „Neked Munka, Nekem Álom!” program segítségével Békés megyében 18 fogyatékkal élő ember próbálhatta ki álmai munkáját, akik betekintést nyerhettek például a Békéscsabai Jókai Színház- és a Békés Megyei Kormányhivatal munkájába is.

2013-ben döntött a kormány arról, hogy megváltoztatja az addig fennálló köznevelési intézményrendszert. Ekkor jött létre a Klébersberg Intézményfenntartó Központ, ami centralizálta az oktatást. Az intézkedés rengeteg kritikát kapott, ami változtatásra sarkallta a kormányt. Január elsejétől ezért 58 kisebb tankerületi központot hoztak létre, ami közelebb vitte a döntéseket a helyi iskolákhoz.  A sajtótájékoztatón megjelent intézményvezetők szerint a mostani rendszer sokkal jobb, mint ami 2013 és 2016 vége között volt.

Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy tapasztalataik szerint az intézmények nagyon együttműködőek és így hatékonyan tudják megvalósítani az elképzeléseket. A Petőfi Utcai Általános Iskola igazgatója szerint a jelenlegi együttműködés partnerközpontú és a diákok érdekeit helyezi előtérbe.

A beszámoló során szóba került a beiskolázott diákok száma is, ami csökkent az előző évekhez képest. A szakemberek szerint ez a demográfiai változások miatt következhetett be. Jó hír azonban, hogy  a csökkenő diákszám jelen pillanatban nem veszélyezteti az iskolák működését.

Előzményei egészen a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés” szlogennel. A követelés érvényre juttatása végett több kisebb tüntetést, illetve sztrájkot is tartottak, azonban a mozgalom hamar kifulladt, mert törvényi szabályozás híján ezeket az alkalmazottakat hamar elbocsátották és más gyárak sem voltak hajlandóak felvenni őket. Bár 1847-ben a nők és gyerekek munkaidejét 10 órában maximalizálták Nagy-Britanniában és gyarmatain, egészen 1856. április 21-éig a kérdésben nem történt előrelépés. Ezen a napon léptek sztrájkba az ausztráliai Melbourne városában a kőművesek és építőmunkások, hogy a Melbourne-i Egyetemtől az ausztrál Parlamentig menetelve követeljék a 8 órás munkaidő bevezetését a kontinensen.

A kormány 2015 februárjában indította el az "Ifjúsági Garancia" elnevezésű programot azzal a céllal, hogy javítson az fiatal álláskeresők vagy álláskeresés előtt állók lehetőségein, támogassa munkaerő-piaci elhelyezkedésüket vagy továbbtanulásukat. A rendszer lényege, hogy a 15-24 év közötti fiataloknak - akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak - a foglalkoztatási szolgálatnak meghatározott időn belül valamilyen lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre vagy a tanulásra.

A gyomaendrődi konferencián a fő cél az volt, hogy az álláskeresés előtt álló fiatalok lássák azt, hogy milyen segítségeket nyújt számukra a Békés Megyei Kormányhivatal a munkaerő piaci érvényesüléshez. Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Közfoglalkoztatási Osztályának főosztályvezető-helyettese beszédében kiemelte, hogy a szolgáltatások ellenére mindenképpen érdemes tovább tanulni, egy szakmát elsajátítani vagy diplomát szerezni.

Aki a programról további információkat szeretne megtudni, annak érdemes ellátogatnia az ifjusagigarancia.gov.hu, illetve a bekesijarasok.hu weboldalakra.

Címkék:

Oldalak