Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

felelősség

A mentők országszerte csaknem háromezer riasztást kaptak tavaly szilveszter éjjelén, a legtöbb az alkoholfogyasztással függött össze. Az országban és a Föld minden táján ilyenkor szórakoznak a legtöbben, azonban fontos, hogy ezt felelősségteljesen, egy keretet szabva tegyük szilveszter éjjel is.

Szilveszterkor szinte elengedhetetlen a minimum egy pohár pezsgő, de gyakran ennél sokkal több is elfogy az átmulatott éjszaka során. Alkoholt is lehet fogyasztani mértékletesen. A lényeg az, hogy ne igyunk sokat és jó minőségű italokat fogyasszunk.

Mielőtt elérnénk arra az állapotra, hogy szilveszteri mulatságunk kellemetlen percekhez ér, a legjobb döntés ha megelőzzük a bajt és mértéket szabunk az alkoholfogyasztásnak. – tanácsolta Zacher Gábor toxikológus.

Az állattartás sok felelősséggel jár, nem elég csak szeretni a kutyánkat. Gondoskodni is kell róla.

- A felelősségteljes kutyatartás azzal jár együtt, hogy csippet teszünk a kutyába, hogyha véletlenül elszökött megtudjuk találni, fontos a rendszerinti oltásokra elvinni, illetve a törődés, hogy elvigyük sétálni, mert nekik ez egy szórakozás. – fogalmazott Hugyecz Nóra, egy felelősségteljes kutyatartó.

Sokan sajnos nem viselik gondjukat kedvencüknek és sok esetben az állatmenhelyekre kerülnek. A városszéli menhelyre tavaly 645 kutya érkezett és ebben az évben is legalább ennyi várható. A jelenlegi létszám a menhelyen az ideális kétszerese.

- A kutyák nagy része rácsok között él, ki kisebb ki nagyobb kenelt kap, hol többen vannak egy kenelben, hol kevesebben. Mindig úgy próbáljuk elhelyezni a kutyákat, hogy egymásban ne tegyenek kárt, de nagyon nehéz. Egyre több a bekerülő kutya. – mondta el Gubis Katalin, a Csabai Állatvédők Egyesületének titkára