Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

problémák

Második alkalommal rendezték meg Szarvason a Víztudományi Nemzetközi Konferenciát. A program célja, hogy a szakemberek megvitassák a vízgazdálkodás problémáit és megoldásokat fogalmazzanak meg a jövő számára.

A rendezvényt dr. Palkovics László rektor nyitotta meg, aki a vízgazdálkodás fontosságára hívta fel a figyelmet, amely a kutatásban és az oktatásban egyaránt kiemelt szerepet játszik. Dr. Futó Zoltán dékán köszöntőjében az agrárgazdaság fontosságára mutatott rá. Mint mondta, ez az ágazat a legnagyobb vízfelhasználó, a mezőgazdaságban, öntözés szempontjából kritikus pont a vízellátás

Szarvas Péter a kistérség elnöke az idei év elején kapta az első információkat a Kistérséggel kapcsolatos problémákról. A polgármester öt szakértői vizsgálatot indított el, melynek eredményeiről rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be.

Az elmúlt időszakban parázs vitát kavart, hogy a kistérségi társulásnál és a hozzá tartozó intézményekben bizonyos szempontból kifogásolható szerződéseket kötöttek. Jogi szakértő közbenjárását követően a legvitatottabb hat szerződést azonnali hatállyal megszüntették. Ezen felül a Társulási Tanács 5 szakértői vizsgálatot indított el. A szakértői vizsgálati jelentés gazdasági következményekkel járó megállapítást nem tett. Az informatikai szolgáltatásokat elemző jelentés alapján 6 szerződés tartalmának szükséges a pontosítsa. Ezen felül közbeszerzésekről és a pénzügyi szabályokról szóló ellenőrzéseket kezdeményeztek.

Áldozatvédelmi konferenciát tartottak Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az immáron 13. éve megrendezett előadás témája, idén az iskolai erőszak problémái és az adott helyzetek megoldása, kezelése volt.

A rendezvény kitért a gyermekkori agresszió összefüggéseire, bűnmegelőzésre, illetve arra, hogy sajnos számos esetben elhallgatják a gyermekek, vagy nem is tudnak arról, hogy erőszakos cselekmények áldozatai lettek. Számos előadó tartott beszédet és osztotta meg saját tapasztalatait a témával kapcsolatosan. A rendezvényt Zsankó László, a Békés Megyei Áldozatvédelmi és Bűnmegelőzési Közhasznú Egyesület elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy a konferenciával kapcsolatos visszajelzések minden estben pozitívak, ezért folytatják a jövőben is újabb témák és problémák felvetésével.

Azonos célok, közös felelősség, újratervezés címmel tartott egyeztetést a magyar autizmussal élő személyek és családjaik életminőségének előmozdítása érdekében az Autisták Országos Szövetségének vidéki hálózata Szekeres Pállal, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátására kinevezett miniszteri biztossal.

Minden 100. magyar embert és családjaikat érintő sajátos élethelyzetről és speciális szükségleteiről, az autizmussal élők helyzetéről egyeztetettek kormányzati és civil szereplők szombaton, Békéscsabán, az AUT-PONT Alapítvány Nappali Intézményében. Az elmúlt időszakban az Autisták Országos Szövetségénél felmerülő problémák közvetlen kormányzati kommunikációjáról, megoldási lehetőségeiről és az érdekvédelmi jelzőrendszer szükségességéről beszéltek.