nyaralás

A nyári időszakban a nyaralások és a fesztiválok ideje alatt is érdemes tisztában lenni a legalapvetőbb bűn- és baleset-megelőzési praktikákkal.

Júniustól-szeptemberig tart a nyári szünidő, amikor a fiatalok kipihenik a tanév fáradalmait. Nagyon fontos ebben az időszakban, hogy a szülők felkészülten engedjék el gyermekeiket egy-egy szórakozóhelyre vagy fesztiválra, illetve fiatalabbak esetén az otthoni egyedüllét idejében is megfelelő biztonsági szabályokat állítsanak fel. A közösségi oldalak elterjedésével újabb biztonsági kockázatok is felmerülnek, amelyekre érdemes odafigyelni.

A bűnmegelőzés mellett kifejezetten fontos ebben az időszakban a baleset-megelőzés is, ugyanis a fiatalok sokkal többet közlekednek egyedül és sokkal több veszélynek is vannak kitéve. A szülők első és legfontosabb feladata a helyes példamutatás és a közlekedési szabályok tanítása már egészen kicsi kortól. Az elmúlt évek tapasztalata alapján a gyermekbalesetek fele nyáron történik és nagy százaléka emberi hibából vagy figyelmetlenségből adódik.

A nyaralást sokan tervezik és gyűjtenek rá egész évben, mások pedig anyagi okok miatt még egy pár napos üdülést sem engedhetnek meg maguknak. Augusztus végéhez érve nézőinket kérdeztük, ki-, hol nyaralt az idén.

Ezen a nyáron kevesebben mentek nyaralni, mint 2015-ben. Akadtak azért olyanok is, akiknek megadatott a lehetőség az utazásra és éltek is vele. Ők általában a pénztárcákat kímélő rövidebb utazások mellett döntöttek. A nyár végéhez közeledve megkérdeztük nézőinket, nekik sikerült-e pénzt és időt fordítani a nyaralásra.

Nem, nem voltunk. Semerre nem tervezzük, egyáltalán. Mert még dolgozni kell, meg még unokázunk, úgyhogy nem megyünk sehova. - mondta Bolyán Antalné

Ilyen szervezett dolgokra szeretünk menni. Minden évben van ilyen egy-két többnapos kirándulás és akkor elmegyünk. -  hangsúlyozta Kiszely György

Igazából nem nagyon. {És terveztétek vagy miért nem?} Dolgoztam inkább, nyári munka, gyakorlat, azért ez elviszi az időt nyáron. - tette hozzá Avasán Norman 

Címkék:

Pihenés, napozás, túrázás. Minden ember szereti ezek közül valamelyiket, sokan itthon, sokan pedig külföldön teszik meg mindezt. Többek között olcsóbb utazások Görögországba, drágábbak pedig Dél-Amerikába. Utána néztünk vajon mi a helyzet nálunk.

Az egyik utazási iroda szerint, az év elején visszaesett az utazási hajlandóság, de elérkezett a jó idő, itt a nyár, egyre többen és egyre jobban érdeklődnek különféle utazások iránt. Az egyik lekedveltebb utazási célpontok a békéscsabai lakosok között a görög szigetek illetve a tengerpart. 

Amit mostanában nagyon keresnek és egyre felkapottabbak az a saját Prokotraveles körutazásaink, ami egyre népszerűbb nem csak az idősebb korosztályban, hanem már a fiatalok körében is - mondta el Csatlócki Bettina Utazási tanácsadó Proko Travel

Címkék:

Külföld vagy belföld, túrázás vagy lazítás - ezek azok a kérdések, melyeket nagyon sokan feltesznek maguknak, amikor a nyaralásukat tervezik.

Van aki itthon, van aki külföldön piheni ki a mindennapok fáradalmait a nyári időszakban. A KSH adatai szerint 2015-ben többen nyaraltak külföldön, mint egy évvel korábban, így a tavalyi évben átlagosan többet is költöttek rá. Hogy erre az évre marad-e a növekvő tendencia, ennek jártunk utána a békéscsabai utcákon.

Nem nagyon szoktunk, autóval szoktunk erre-arra menni csak. Külföldre nem megyünk. Magyarországon míg mindent nem láttunk addig fölösleges menni külföldre. –Juhász Mátyásné

A nyaralási szokásaink eléggé hektikusak. 3 kisgyerekkel …ő… hosszabb hétvégék 3-4 napra szoktunk menni, családozni ők a legfontosabbak számunkra. Úgyhogy azért jövünk-megyünk van itt is ott is rokon úgyhogy nem panaszkodom. – Újlaki Marcell

Általában Balaton most külföldre utazunk el. Pihenünk, napozunk ilyesmik.- Fábián Kata

Címkék:

A nyár nemcsak a nyaralásról és a pihenésről szól. Vannak, akik a kánikulában is folyamatosan dolgoznak. A közutakon a nagy meleg ellenére is folynak a munkálatok.

Péntekre harmadfokú hőségriadót rendeltek el Békés megyében is, emiatt a Magyar Közút vezetősége elengedte a védősisak viseletét. A dolgozók kötelező szabadságot kaptak a szombati munkanapra, hogy a kánikula okozta kellemetlenségeket ezzel is enyhítsék. Emellett természetesen a többi napon is megteszik a szükséges intézkedéseket.

- Igyekszünk az embereinket most olyan helyen mozgatni ahol fák vannak az út mentén, tehát árnyékosabb helyek, és biztosítjuk ezáltal nyilvánvalóan az óránkénti tízperces pihenő időt is. -

mondta el Virág Mihály, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója

Előfordulnak olyan esetek, amikor közvetlenül a tűző napon kell elvégezni a munkálatokat, de ez esetben fokozottabban ügyelnek a dolgozók egészségére.