találkozó

11. alkalommal szervezte meg a Veterán Pilóták Baráti Köre a már hagyománnyá vált találkozóját, melyen a már visszavonult pilóták szemrevételezik az új géptípusokat és töltenek el együtt egy kellemes napot.

A Békéscsabai Veterán Pilóták idei baráti találkozóján az esemény szervezője és egyben kezdeményezője beszélt közösségük összetartó erejéről. A résztvevők lehetőségeikhez mérten itt minden évben megjelennek, akár egy másik országból is hazarepülnek, hogy találkozhassanak a többi vitorlázópilótával.

A találkozón az egykori pilóták felelevenítették élményeiket, felidéztek régi történeteket, de új sztorikat is megosztottak egymással. Minden évben változatos programokat is szerveznek, melyeket az összejövetel elején egy pár percben fel is idéznek.

Az ilyen találkozók nagy élményt jelentenek a résztvevőknek, hiszen nagyszerű találkozni a rég nem látott ismerősökkel, barátokkal.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendeztek találkozót a határon túli magyar főiskolák hallgatói számára Szarvason.

A rendezvényre Ukrajnából, Szlovákiából, Szerbiából és Romániából is érkeztek vendégek a Gál Ferenc Főiskolára. A konferencia, „Az emberi lélek virágai” címmel várta a határon túlról érkezőket.

A magyar tudomány ünnepét hivatalosan 2003-tól ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság részére, így ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

A külföldre jelentkező tanulók száma elérheti az 1000 fős átlagot is évente, csak Kolozsvárra 100-an jelentkeznek átlagosan az országból. Ez is azt indokolja, hogy a határon túli- és a belföldi oktatásnak egységesen kell együttműködnie. A szarvasi konferencián a vendég főiskolák bemutatását irodalmi- és zenei bemutatóval kötötték egybe, ahol az egyes népi szokásoknak megfelelő produkciókat láthattak a jelenlévők.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere irodájában fogadta a város diákpolgármesterét és alpolgármestereit. A találkozón az ifjúságot érintő témákról tanácskoztak.

Az idei Garabonciás Napokon megválasztott diákpolgármestert és a diák-alpolgármestereket fogadta irodájában Szarvas Péter. A találkozón a diákpolgármester egyeztette azon terveit, melyeket megválasztásakor kampányában ígért. Emellett a diák-alpolgármesterek is felvetettek a várossal kapcsolatos kérdéseket.

Békéscsabán, a Városháza dísztermében tartották a díszdiplomás pedagógusok fogadását, valamint az aktív és nyugdíjas köznevelési intézményvezetők baráti találkozóját.

Dr. Krupa Andrásné pedagógus családba született, valamint nagyon szereti a gyerekeket, így meg sem fordult a fejében, hogy esetleg másik pályát válasszon. Nagyon sokat jelentett neki, hogy 10 évvel ezelőtt megkapta az Aranydiplomát, most pedig a Gyémántdiplomát.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy a ma köztünk lévő igazgatók mesélhetnek arról, hogy a mai x-, y-, z-generáció nevelése, oktatása legalább annyi kihívást jelent a pedagógusok számára, mint a régi-, szinte eszköztelen, palatáblás oktatás.

Szarvas Péter polgármester kiemelte azt is, hogy a pedagógus társadalom iránti elvárások, minden társadalmi korszakban magasak voltak és ma is a civilizációs fejlődés megalapozóiként tekintünk rájuk.

10. alkalommal szervezte meg a Veterán Pilóták Baráti Köre a már hagyománnyá vált találkozóját, melyen a már visszavonult vonult pilóták megnézik az új géptípusokat és egy kellemes napot töltenek el együtt.

Az Idősek Világnapján rendezték meg a Helyőrségi Művelődési Otthonban a Békés Megyei Nyugállományú Katonák Találkozóját.

Az elnökség bevonulása és a Himnusz után Török Lajos százados köszöntötte és méltatta a megjelenteket.

- Az eltelt évek tapasztalatával helyükre tudják tenni a dolgokat, tudják mi a rossz, amit el kell kerülni a következő generációnak. Feladatunk lehetővé tenni számukra az öregkorhoz méltó életet, támaszt nyújtani nekik a pihenés éveire - emelteki Török Lajos százados.

Ezt követően Bíró Csaba önkormányzati képviselő tartotta meg ünnepi beszédét, majd a találkozó egyik kiemelt pontjaként Lipták József őrnagy nyújtott át elismerést az idősek világnapja alkalmából, a nyugállományú katonák és a honvédség nyugdíjas szervezetek érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért. Az emlékplakettet ezúttal Hajdú Ilona Judit nyugállományú százados vehette át.

A jubileumi, 20. rendezvény helyszíne Csabacsűd volt.

A szokásoknak megfelelően a nyár nyitányaként összegyűltek a megye településeinek vezetői, hogy egy négy csapatos tornán összemérjék tudásukat. A program ötlete onnan indult, hogy a Békés Megyei Labdarúgó Szövetség felismerte, polgármesterek, önkormányzatok, képviselő-testületek nélkül nem működhet a megye labdarúgása, hiszen a település vezetői biztosítják a forrást mind a pályák megépítésére, mind a csapatok működésére. A minitorna így már 20 éve él ebben a térségben.

A megmérettetésre a Békés Megyei Önkormányzat, a Békés Megyei Polgármesterek, a Heves Megyei Labdarúgó Szövetség, valamint beugróként a Békéscsabai Öregfiúk együttese érkezett.

Szerkesztő: Kovács Dávid

Operatőr: Benke Éva

 

A cirkuszi elemek kapták a főszerepet a második napon a Színiiskolák Nemzetközi Találkozóján. A rendezvényen Ukrajna, Szerbia és Magyarország színművészeti főiskolái, egyetemei képviseltették magukat, amelyen a házigazda természetesen a Békéscsabai Jókai Színház.

Az idei esztendőben 7 intézményből, közel 100 diák érkezett a nemzetközi találkozóra, amely a  Harruckern János Közoktatási Intézmény és a Békéscsabai Jókai Színház Színitanháza szervezésében jött létre, immáron negyedik alkalommal. A SZINT célja a különböző színházi iskolák közti kapcsolatteremtés, valamint egymás módszereinek megismerése és elsajátítása.