találkozó

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendeztek találkozót a határon túli magyar főiskolák hallgatói számára Szarvason.

A rendezvényre Ukrajnából, Szlovákiából, Szerbiából és Romániából is érkeztek vendégek a Gál Ferenc Főiskolára. A konferencia, „Az emberi lélek virágai” címmel várta a határon túlról érkezőket.

A magyar tudomány ünnepét hivatalosan 2003-tól ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság részére, így ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

A külföldre jelentkező tanulók száma elérheti az 1000 fős átlagot is évente, csak Kolozsvárra 100-an jelentkeznek átlagosan az országból. Ez is azt indokolja, hogy a határon túli- és a belföldi oktatásnak egységesen kell együttműködnie. A szarvasi konferencián a vendég főiskolák bemutatását irodalmi- és zenei bemutatóval kötötték egybe, ahol az egyes népi szokásoknak megfelelő produkciókat láthattak a jelenlévők.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere irodájában fogadta a város diákpolgármesterét és alpolgármestereit. A találkozón az ifjúságot érintő témákról tanácskoztak.

Az idei Garabonciás Napokon megválasztott diákpolgármestert és a diák-alpolgármestereket fogadta irodájában Szarvas Péter. A találkozón a diákpolgármester egyeztette azon terveit, melyeket megválasztásakor kampányában ígért. Emellett a diák-alpolgármesterek is felvetettek a várossal kapcsolatos kérdéseket.

Békéscsabán, a Városháza dísztermében tartották a díszdiplomás pedagógusok fogadását, valamint az aktív és nyugdíjas köznevelési intézményvezetők baráti találkozóját.

Dr. Krupa Andrásné pedagógus családba született, valamint nagyon szereti a gyerekeket, így meg sem fordult a fejében, hogy esetleg másik pályát válasszon. Nagyon sokat jelentett neki, hogy 10 évvel ezelőtt megkapta az Aranydiplomát, most pedig a Gyémántdiplomát.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy a ma köztünk lévő igazgatók mesélhetnek arról, hogy a mai x-, y-, z-generáció nevelése, oktatása legalább annyi kihívást jelent a pedagógusok számára, mint a régi-, szinte eszköztelen, palatáblás oktatás.

Szarvas Péter polgármester kiemelte azt is, hogy a pedagógus társadalom iránti elvárások, minden társadalmi korszakban magasak voltak és ma is a civilizációs fejlődés megalapozóiként tekintünk rájuk.

10. alkalommal szervezte meg a Veterán Pilóták Baráti Köre a már hagyománnyá vált találkozóját, melyen a már visszavonult vonult pilóták megnézik az új géptípusokat és egy kellemes napot töltenek el együtt.

Az Idősek Világnapján rendezték meg a Helyőrségi Művelődési Otthonban a Békés Megyei Nyugállományú Katonák Találkozóját.

Az elnökség bevonulása és a Himnusz után Török Lajos százados köszöntötte és méltatta a megjelenteket.

- Az eltelt évek tapasztalatával helyükre tudják tenni a dolgokat, tudják mi a rossz, amit el kell kerülni a következő generációnak. Feladatunk lehetővé tenni számukra az öregkorhoz méltó életet, támaszt nyújtani nekik a pihenés éveire - emelteki Török Lajos százados.

Ezt követően Bíró Csaba önkormányzati képviselő tartotta meg ünnepi beszédét, majd a találkozó egyik kiemelt pontjaként Lipták József őrnagy nyújtott át elismerést az idősek világnapja alkalmából, a nyugállományú katonák és a honvédség nyugdíjas szervezetek érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért. Az emlékplakettet ezúttal Hajdú Ilona Judit nyugállományú százados vehette át.

A jubileumi, 20. rendezvény helyszíne Csabacsűd volt.

A szokásoknak megfelelően a nyár nyitányaként összegyűltek a megye településeinek vezetői, hogy egy négy csapatos tornán összemérjék tudásukat. A program ötlete onnan indult, hogy a Békés Megyei Labdarúgó Szövetség felismerte, polgármesterek, önkormányzatok, képviselő-testületek nélkül nem működhet a megye labdarúgása, hiszen a település vezetői biztosítják a forrást mind a pályák megépítésére, mind a csapatok működésére. A minitorna így már 20 éve él ebben a térségben.

A megmérettetésre a Békés Megyei Önkormányzat, a Békés Megyei Polgármesterek, a Heves Megyei Labdarúgó Szövetség, valamint beugróként a Békéscsabai Öregfiúk együttese érkezett.

Szerkesztő: Kovács Dávid

Operatőr: Benke Éva

 

A cirkuszi elemek kapták a főszerepet a második napon a Színiiskolák Nemzetközi Találkozóján. A rendezvényen Ukrajna, Szerbia és Magyarország színművészeti főiskolái, egyetemei képviseltették magukat, amelyen a házigazda természetesen a Békéscsabai Jókai Színház.

Az idei esztendőben 7 intézményből, közel 100 diák érkezett a nemzetközi találkozóra, amely a  Harruckern János Közoktatási Intézmény és a Békéscsabai Jókai Színház Színitanháza szervezésében jött létre, immáron negyedik alkalommal. A SZINT célja a különböző színházi iskolák közti kapcsolatteremtés, valamint egymás módszereinek megismerése és elsajátítása.