Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

iskola

Idén is megrendezték az Andrássy Gimnázium egyik legfontosabb programsorozatát, a Rózsa hetet. A több évtizedes múltra visszatekintő eseményen az osztályok pártokat alapítanak és különböző színes programokkal szórakoztatják az iskola diákjait.

A Rózsa Ferenc Gimnázium neve ugyan megváltozott és mára Andrássy Gyula Gimnázium lett azonban az iskola legikonikusabb programsorozatának neve nem változott így mai napig Rózsa hétnek hívják. Ilyenkor a végzős osztályok különböző pártokat alapítanak és az egész héten színvonalas programokkal készülnek.

A versengés különböző műfajokban zajlik egész héten. Minden osztálynak van egyen pólója és csapatneve. Ott jártunkkor a versengő osztályok különböző táncokat mutattak be a tanítási órák közötti szünetekben.

A betanult koreográfiák és változatos zenék nagy sikert arattak az iskola diákjai körében. A Rózsa hét legnagyobb jelentősége az, hogy összehozza a különböző osztályokba járó dákokat.

Városszerte megkezdődtek az általános iskolai ballagások. A Békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskolában is hagyományos ballagási ünnepségen köszöntek el a végzős diákok tanáraiktól és diáktársaiktól. 

Az országos versenyeken kimagasló eredményt elért tanulóit és felkészítő tanáraikat díjazta a Békéscsabai Szakképzési Centrum. Az ünnepi eseményen tovább erősítette együttműködését a Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál tagiskolája és az Alföldvíz Zrt.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fiatalok számára különböző pályaorientációs tanácsokat adjanak. Iskolákban tartanak rendkívüli osztályfőnöki órákat, ahol különböző szakmákkal ismertetik meg a diákokat vagy üzemekben, gyárakban szerveznek nyílt napokat.

A kanadai tulajdonú cég és a Békés Megyei Iparkamara már hosszú ideje együttműködik annak érdekében, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a gyárban folyó munkával.

A multinacionális alkatrészgyártó vállalat folyamatosan helyet biztosít a különböző képzéseknek, jelenleg is 160 diák tanul a gyár telephelyén.

A diákok nagy érdeklődéssel figyelték a gépek működését és a különböző munkafolyamatokat. A Kereskedelmi és Iparkamara vezetőinek véleménye szerint ez nagyon fontos, hiszen így a fiatalok közelről ismerkednek meg a munka világával már az iskolás éveik alatt.

Tanösvény a belvárosban címmel rendeztek városismereti versenyt Békéscsabán. A versenyzőknek Békéscsaba belvárosában kellett nyomok után vadászniuk emléktáblákon és olyan érdekes helyszíneken, mint például az ’56-os szoba.

A verseny előtt Szarvas Péter polgármester az irodájában fogadta a versenyzőket, akiknek bemutatta, hogyan telik egy napja, és körbevezette őket a polgármesteri hivatalban.

A versenyzők a verseny végén ismét a díszteremben találkoztak, ahol már a díjátadásra került sor.

Címkék:

A gyakorlaton részt vettek mentőcsoportok, a polgárőrség, az egyik tégla- és cserépgyártó vállalat békéscsabai gyáregysége és a Békéscsabai Szakképzési Centrum Gépészeti és Számítástechnikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma. A hideg, esős idő sokunk közérzetére rossz hatással van, azonban a katasztrófavédelmi gyakorlatok szempontjából kifejezetten hasznos, hiszen jellemzően ilyen időjárási viszonyok között keletkeznek a problémák.

Lipták István, a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség elnöke a gyakorlat megkezdése előtt kifejtette, hogy milyen részegységekre került sor az esős délutánon.

Az ilyen gyakorlatok nagyon fontosak, hiszen ezekkel felkészülhetnek az olyan éles helyzetekre, amikor nagyon fontos lesz, hogy tapasztalatból és rutinból oldjanak meg bizonyos feladatokat, csökkentve az így elszenvedett károk nagyságrendjét.

Az iskola viseletében büszkén várták az érdeklődőket a fiatalok, és az is kiderült, hogy miért pont éppen madzag. Békésen felpezsdült az élet egy hétvégére. A kilátogatók helyi gazdák, kézművesek, képzőművészek munkáival is találkozhattak a 17. Békési Madzagfalvi napokon.

Házitermék mustrával mutatkoztak be a helyiek a 17. Madzagfalvi napok első napján. Sokan meghívásra érkeztek a kiállításra, mások pedig szerették volna megmutatni, hogy milyen szemet gyönyörködtető hobbival tudják elütni szabadidejüket. Az egyik legkülönlegesebb látványt a harisnyavirág nyújtotta.

- Nagyon-nagyon örül neki mindenki…minden perce rengeteg örömet okozott és energiát kaptam tőlük. - mondta el Vári Istvánné Ili, harisnyavirág készítő

Különböző szakkörök is megmutatták magukat és munkásságukat. Rengeteg szabadidős tevékenységre van ugyanis lehetősége az érdeklődőknek Békés városában. Van aki elképzelt egy hobbit, de végül egészen másban találta meg a kikapcsolódást.

Oldalak