nyár

Kezdetét vette a dinnyeszezon Békés megyében is. Az első termések a vásárlók szerint ízletesnek bizonyultak.

Békés megyében is kezdetét vette a dinnyeszezon. A nagy melegben a dinnye kiváló hűsítő, illetve számos jótékony hatása mellett vitaminokban is rendkívül gazdag. Magas víztartalmának köszönhetően vízhajtó hatású, továbbá vesetisztító és salaktalanító. A szezon elején a vásárlók bizonytalanok lehetnek az első terméssel kapcsolatban, így néhányan jól bevált technikát is alkalmaznak a megfelelő dinnye kiválasztására, de akad olyan is, aki a megszokott helyen vásárolja meg a hűsítő gyümölcsöt.

Az idei év termései eddig jónak bizonyultak, ugyanis nem csak az időjárás kedvezett a palántáknak, a vásárlók is több alkalommal megkóstolták már az első dinnyéket, melyek lédúsak és édesek voltak.

Az árak jelenleg kilogrammonként 99 és 155 forint között mozognak.

Minden nyáron örökzöld téma, hogy hova tegyük a gyereket, ki vigyázzon rá? Sajnos nem minden iskolában megoldott a nyári napközi, és legyünk őszinték: kinek van szíve a gyereket nyáron is az iskola falai között tartani? Így jönnek képbe a táborok. Választék pedig akad bőven!

A Remonda Szabadidős, Lovas és Sportegyesület 2001-ben alakult. Céljuk a lovaglás megismertetése, megszerettetése elsősorban a gyerekekkel. Az igazi tanyasi környezet lehetőséget biztosít a lovakon kívül más állatok megismerésére is. Bográcsozni, szalonnát sütni, csocsózni, focizni és nagyokat kirándulni is lehet, gyalog és lóháton egyaránt.

Számos lovas és más tematikájú tábort szerveznek megye szerte, valamint itt Békéscsabán is. Hogy mitől más ez a lovas tábor mint a többi, milyen plusz élményt tud adni a táborozóknak arról az egyesület elnöke beszélt stábunknak.

Ahogy az már megszokott, idén nyáron is számtalan kulturális programmal készül Gyula városa. Mint minden évben, ez alkalommal is színvonalas előadók lépnek fel a város rendezvényein.

2012-ben készítette el Major Gyula filmrendező és csapata a „Kikiriki talán szerda van” című filmet, melynek folytatását idén nyáron forgatják.

Tavasszal jelentős területeket belvíz borított, a nyár elején szokatlanul súlyos jégverések okoztak rendkívüli károkat, majd ezt követően a forró és száraz időjárás nehezítette a gazdák dolgát. Az aszályos időjárást felhőszakadás zárta le. Mindez elsősorban a kukorica, és a napraforgó, valamint az őszi gyümölcsök számára káros. Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása viszont már kedvezhet a gazdáknak.

Legfontosabb olajnövényünk a napraforgó. Az utóbbi időben évente 500 és 600 ezer hektár közötti területen termelik, az éves termésmennyiség 1-1,5 millió tonna között alakul. A nyár végi esőzések minimálisan visszavethetik ezt a mennyiséget, azonban jelenleg nincs nagy probléma az időjárás miatt.

A nyár nagy kihívást jelent a családoknak. A gyerekek elhelyezése, táborok leszervezése, napközi után kutatás, nagyobb gyermekek szabadidejének szemmel tartása. Emellett óriási anyagi teher, az iskolakezdésről már nem is beszélve.

A nyár a gyermekeknek a kikapcsolódásról, a pihenésről szól. Sokáig fent lehetnek, nem kell korán lefeküdni, nincs leckeírás. A szülők pedig arra törekednek, hogy a gyermekeiknek maradandó nyári élményeket okozzanak, miközben fontos szempont az is, hogy biztonságban tudják Őket. A tanévkezdéskor az iskola által nyújtott védelem megnyugtatja a szülőket, ugyanakkor nagy anyagi terhet ró rájuk.  A tankönyvek, taneszközök, füzetek beszerzése nem csak időt, de rengeteg pénzt is igényel. Sokan ennek dacára megpróbálják ár-érték arányban a jobb minőséget választani, tudatosan vásárolni.

- Első osztályosnak 15-20.000 körül, és nagyobbaknak 5-10.000 körül, ezek az összegek, amik jellemzőek egy gyermekre. - Mondta el Vrankóné Ködmön Katalin, az Uni-papírbolt ügyvezető-helyettese