nyár

A száraz melegben sokan fokozottan szenvednek az allergiától, hiszen eső hiányában a levegőben lévő por koncentrációja sokkal magasabb. Ilyen időjárási körülmények között minden gyomnövény pollenje-, így a parlagfű is több szenvedést okozhat az allergiás embereknek.

Néhány ember számára az allergiaszezon csak nyáron indul a fűfélék virágzásának kezdetével. A legismertebb allergén a parlagfű pollenje. A növény késő nyáron, ősszel virágzik. A pollenallergiától szenvedőknek ezért érdemes tisztában lenniük a panaszaikat kiváltó növények virágzási szezonjával. Eső hiányában a száraz nyári napokon a por koncentrációja sokkal magasabb a levegőben, így az arra érzékenyek hosszabb ideig szenvednek az allergiától.

Stábunk utána járt annak is, melyek azok a tünetek, amikor már kezdhetünk gyanakodni arra, hogy talán allergiások vagyunk valamire.

Egész héten jóval harminc fok fölött volt a napi maximum hőmérséklet Békéscsabán és ez várható a jövő hét folyamán is. Ez mindenkinek kellemetlenséget okoz, azonban azoknak az embereknek, akik az utcán élnek vagy valamilyen mentális problémával, szenvedélybetegséggel küzdenek, még nagyobb problémát jelent.

Az Egyensúly AE Egyesület annak érdekében, hogy könnyebbé tegye a hajléktalanok, mentális problémával vagy szenvedélybetegséggel küzdő emberek mindennapjait ebben a hőségben, plusz szolgáltatásokat nyújt számukra. A többi között védőitalként szódavizet fogyaszthatnak, illetve ebben a hőségben megfelelő táplálkozásról kaphatnak információkat.

Az egyesület székhelyén kívül is próbálnak segíteni az arra rászorulóknak. A nyári időszakban a pszichiátriai és szenvedély betegekhez heti rendszerességgel mennek ki az egyesület munkatársai, akik tanácsokkal és mentális tréningekkel látják el őket. Annak ellenére, hogy ilyen hosszan tartó kánikula van az intézet látogatottsága nem nőtt drasztikusan.

A nyári meleget és a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, ezért fokozottan ügyelnünk kell a főzés és tárolás körüli higiéniára. A nagy melegben gyorsabban romolhat meg az étel, ezért nem szabad félvállról vennünk az élelmiszer-biztonsági rendszabályokat.

A nyári nagy melegben a legfontosabb a folyadékpótlás. Ilyenkor mindenki inkább a hideg ételeket és italokat választja, a szakemberek elmondása szerint pedig főként meleg, zöld teát kellene fogyasztanunk, mert a hűsítő ital izzadtság formájában gyorsan távozik a szervezetből. Vozár Márton, az egyik békéscsabai étterem tulajdonosa stábunknak elmondta, hogy ebben a nagy hőségben milyen ételeket és italokat érdemes fogyasztanunk.

Ebben a - szinte elviselhetetlen - melegben az egyik hely, ahol szívesen tartózkodik az ember, az a strand. Békéscsabán sincs ez másképp, ugyanis ottjártunkkor sok csabai hűsölt a medencében.

Ugrálás, úszás, pezsgőfürdőzés, napozás.  Ezek a legkedveltebb időtöltések a mostani tapasztalataink alapján a békéscsabai strandon. A nagy meleg miatt most talán még többen választják a medencéket, mint korábban, melyek a fiatalok mellett az idősebb generáció számára is jó szórakozási lehetőséget nyújtanak. Az idősebbeknél a meleg vizes medencék és az 50 méteres versenymedence-, míg a gyerekeknél inkább a strand élményfürdője a favorit.

Befejeződtek a nyári aratási munkák Békés megyében. A termésátlagot a szélsőséges időjárás miatt idén nagy különbségek jellemezték.

Az idén nagy különbségek jellemezték a termésátlagot a megyében, az őszi búza hektáronként 3-8 tonna termést hozott. Észak-Békésben a termésátlag 0,5-1 tonnával jobb lett a sokévi átlagnál, ám a minősége gyengébb, mindössze 40-45 százaléka lett étkezési- vagy euro búza. Közép- és Dél-Békésben épp fordított a helyzet, ott a búza körülbelül 70 százaléka étkezési-, 30 százaléka pedig takarmány minőségű lett, a termésátlag viszont elmaradt a tavalyitól. A termés minőségét és mennyiségét a szélsőséges időjárás is nagyban befolyásolta.

A békés megyei gazdák ebben az évben a nyári aratási munkák után nem tudtak nagy nyereséget realizálni.

A kukoricának jót tett a szokatlan időjárás, ennek köszönhetően várhatóan már szeptemberben megkezdődhetnek a betakarítási munkálatok.

A nyári időszakban nagyon fontos, hogy odafigyeljünk házi kedvenceinkre is. A nagy hőségben mindig legyen friss tiszta vizük és árnyékos hűvös fekhelyük.

Békéscsabán jelenleg két állatmenhely üzemel. Stábunk ellátogatott az egyik ilyen helyre, ahol jelenleg 95 gazdátlan eb él. A menhely vezetője Bencsik Tiborné, aki másfél éve létesítette az állatvédő egyesületet. Elmondása szerint az ott élő kutyusok nagy része sajnos a mai napig az emberek gondatlanságából és nemtörődömségéből kerül a menhelyre. A nyári rekkenő hőségben gondozásuk különös odafigyelés igényel.

Természetesen többségében olyan kutyatartók vannak, akik odafigyelnek kedvenceikre és kiváló körülmények között tartják őket. Bencsik Tiborné számukra is adott néhány jó tanácsot annak érdekében, hogy könnyebb legyen átvészelni ezt a forró időszakot.

A nyári időszakban nagyon fontos, hogy odafigyeljünk házi kedvenceinkre is. A nagy hőségben mindig legyen friss tiszta vizük és árnyékos hűvös fekhelyük.

A nyári kánikulában nyomottabbak, stresszesebbek, illetve fáradtabbak vagyunk a megszokottnál és nem szívesen mozdulunk ki hűvös otthonunkból. Ilyen melegben gyakran megfeledkezünk a háziállatainkról, pedig ezt a hőséget ők is ugyanolyan rosszul élik meg.

Az állatorvos azt is elmondta, hogy ha szabadon tartjuk az állatainkat, akkor biztosítsunk nekik árnyékos helyet, vizüket naponta többször cseréljük, illetve ha van lehetőség, akkor egy fürdetőkádat helyezzünk ki nekik, ahol bármikor felfrissíthetik magukat. Ezzel megelőzhetjük, hogy hőgutát kapjanak a kedvenceink, de ha már bekövetkezett a baj, akkor is segíthet az állat életén.

Nem csak a hőség, vagy a heves játék, de a kutya szőrének hossza és színe is befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan lehet lázas az állat.

Kezdetét vette a dinnyeszezon Békés megyében is. Az első termések a vásárlók szerint ízletesnek bizonyultak.

Békés megyében is kezdetét vette a dinnyeszezon. A nagy melegben a dinnye kiváló hűsítő, illetve számos jótékony hatása mellett vitaminokban is rendkívül gazdag. Magas víztartalmának köszönhetően vízhajtó hatású, továbbá vesetisztító és salaktalanító. A szezon elején a vásárlók bizonytalanok lehetnek az első terméssel kapcsolatban, így néhányan jól bevált technikát is alkalmaznak a megfelelő dinnye kiválasztására, de akad olyan is, aki a megszokott helyen vásárolja meg a hűsítő gyümölcsöt.

Az idei év termései eddig jónak bizonyultak, ugyanis nem csak az időjárás kedvezett a palántáknak, a vásárlók is több alkalommal megkóstolták már az első dinnyéket, melyek lédúsak és édesek voltak.

Az árak jelenleg kilogrammonként 99 és 155 forint között mozognak.

Minden nyáron örökzöld téma, hogy hova tegyük a gyereket, ki vigyázzon rá? Sajnos nem minden iskolában megoldott a nyári napközi, és legyünk őszinték: kinek van szíve a gyereket nyáron is az iskola falai között tartani? Így jönnek képbe a táborok. Választék pedig akad bőven!

A Remonda Szabadidős, Lovas és Sportegyesület 2001-ben alakult. Céljuk a lovaglás megismertetése, megszerettetése elsősorban a gyerekekkel. Az igazi tanyasi környezet lehetőséget biztosít a lovakon kívül más állatok megismerésére is. Bográcsozni, szalonnát sütni, csocsózni, focizni és nagyokat kirándulni is lehet, gyalog és lóháton egyaránt.

Számos lovas és más tematikájú tábort szerveznek megye szerte, valamint itt Békéscsabán is. Hogy mitől más ez a lovas tábor mint a többi, milyen plusz élményt tud adni a táborozóknak arról az egyesület elnöke beszélt stábunknak.

Ahogy az már megszokott, idén nyáron is számtalan kulturális programmal készül Gyula városa. Mint minden évben, ez alkalommal is színvonalas előadók lépnek fel a város rendezvényein.

Oldalak