Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

nemzeti ünnep

Augusztus 20. Magyarország legjelentősebb nemzeti ünnepe. Békéscsabán idén is nagyon színes és érdekes programokon vehetnek részt azok, akik a Szent István téren vagy a Lencsési Közösségi Házban ünnepelnek majd.

 

Mára hagyománnyá vált, hogy augusztus 20-a előtt egy nappal a Lencsési Közösségi Ház Szent István napi előzetes néven családi napot tart. A programok a Féja Géza téren szombaton délután 4 órakor kezdődnek, elsőként egy fúvószenekar által támogatott mazsorett felvonulást láthatnak az érdeklődők. Ezt követően lesz lovas-, néptánc- és Fitdance bemutató is. Természetesen az esti koncert sem maradhat el, ahol idén is egy országosan ismert énekes lép majd fel.

 

Takács Péter

igazgató

Lencsési Közösségi Ház

 

A Szlovák Köztársaság nemzeti ünnepe és az Alkotmány napja alkalmából csütörtökön délután fogadást tartott Stefan Dano főkonzul Békéscsabán.  Az eseményen a város vezetői mellett politikusok, intézményvezetők és hivatalnokok is megjelentek.

A szlovák majd a magyar himnusz felcsendülése után Stefan Dano főkonzul anyanyelvén, majd magyarul is köszöntötte a megjelenteket a Szlovák Köztársaság Alkotmány Napja alkalmából.

A főkonzul ünnepi beszédében bemutatta az alapdokumentumot, s elmondta, hogy 1992. szeptember elseje, Szlovákia alaptörvénye elfogadásának az ünnepe.

- Szlovákiában ez tartozik a legnagyobb ünnepek közé, azért mert 1992 szeptember 1-én az akkori parlament elfogadta a szlovák alkotmányt, mely alkotmány alapokat tett, ahhoz hogy 1993 január 1-én megalakult a szlovák köztársaság, ez azt jelenti, hogy a régi szlovák nemzet egy új modern fiatal államot alapított Szlovákiában. - mondta el Stefan Dano, a Szlovák Köztársaság főkonzula

Szent István a keresztény magyar állam alapítója. A magyar és az európai történelem kiemelkedő jelentőségű alakja. Augusztus 20-án állami ünnepként az államalapítást és az ő szentté avatását is ünnepeljük.

Magyarország legjelentősebb nemzeti ünnepe. Ezen a napon emberek százai ünnepelnek a városokban falvakban egyaránt. Békéscsabán sincs ez másképp, a Jókai színház előtt és a Szent István téren színes és érdekes programokkal várják a szervezők a kilátogatókat. Az eseménysorozat, a gyerekeknek és a felnőtteknek is megfelelő szórakozást biztosít.

- Egész nap természetesen gyermek programokkal várjuk a kicsiket a családokat illetve nem is csak programokkal hanem egy olyan időtöltési lehetőséggel ami azt jelenti, hogy természetesen ugrálóvártól kezdve arcfestésig a gyermekek fényképezésétől kezdve játszóházi foglalkozásokig sok sok minden lesz. - mondta el Herczeg Tamás