Európai Unió

A kormánypártok Európa Parlamenti programjának fókuszában ismét a migráció áll, véleményük szerint ugyanis ez a legfontosabb, az Európai Unió jövője szempontjából legmeghatározóbb kérdés.

Szűk három hét múlva, május 26-án lesz az Európa Parlamenti választás, mely mind a kormánypártok, mind pedig az ellenzék szerint kiemelt fontosságú Európa jövőjét tekintve. Míg az ellenzék a minél szorosabb európai együttműködést tűzte ki célul, addig a FIDESZ-KDNP pártszövetség úgy látja, hogy a migráció kezelése és megállítása az elsődleges prioritás a közeljövőben az európai külpolitikát tekintve. Ennek az álláspontnak az alátámasztása miatt tartott lakossági fórumot George Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője Békésen.

Németországban a statiszták alapján összesen 5,76 millió bűncselekményt követtek el 2017-ben. George Spöttle a fórumon elmondta, hogy véleménye szerint a migráció megoldására jelenleg nincs más megoldás, mint az, hogy ha az EU államai a migráció kialakulásának okait orvosolják.

Komoly Európai Uniós forrásokra pályázhatnak akár magánszemélyek is egy, az energia racionalizációt megcélzó Eu-s programban. Többek között födémet, kazánt, és szigetelést is cserélhetnek majd azok, akik sikeres pályázatot nyújtanak be.

Előadásában beszélt a globális erőviszonyokról, a migráció helyzetéről és az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekről is.

2009 óta kisebb megszakításokkal lehet igénybe venni Békéscsabán az Európai Unió által finanszírozott Jogsegély szolgálatokat - heti három alkalommal.

Nem a személyes ügyfélfogadás az egyetlen módja annak, hogy jogi segítségért forduljunk a Jogpontokhoz, lehetőség van telefonon, e-mailen, és online formában is. Természetesen nem csak Békéscsabán vannak Jogpontok, hiszen Békés megyében összesen 22 településen 26 ilyen pont található. Az egész projekt fő célja, hogy hozzájáruljon a megfelelő kollektív munkaügyi kapcsolatok működéséhez Magyarországon.

A dél-alföldi régióban a 2016 júliusi újraindulása óta több mint háromezer ügyfélnek, közel négy és fél ezer ügyben segítettek az ingyenes jogszolgáltatás keretében a Jogpontok projektben résztvevő jogászok.

A Központi Statisztikai Hivatal az agráriumban tevékenykedő gazdaságok helyzetének feltárása érdekében június 1-től gazdaságszerkezeti összeírást tart. A cél, hogy nyomon lehessen követni a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat és hiteles adatok álljanak a gazdálkodók és az Európai Unió részére.

A mezőgazdaság szerkezetét és az abban bekövetkezett változásokat 3 évente vizsgálja a Központi Statisztikai Hivatal. Legutóbb 2013-ban tartottak ilyen nagyszabású összeírást, így idén ismét sor kerül a reprezentatív felmérésre. Országos szinten 1442 település érintett, ezen belül pedig mintegy 600 ezer cím szerepel az adatgyűjtésben. A legtöbb körzet Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyében található, de Békés megyének is van érdekeltsége. 

Ez egy reprezentatív minta, aminek a kiválasztása statisztikai és matematikai módszerekkel működik. 600 ezer címet keresünk fel országosan, Békés megyét érintően pedig 42 ezer címet fogunk megkeresni.  – mondta el Bakonyi Anita osztályvezető Központi Statisztikai Hivatal, Szegedi Főosztály

Címkék:

Az EU több mint 5 millió euróval támogatja hazánkat.

Magyarország az egyik legnagyobb kedvezményezettje lesz az Európai Unió iskolagyümölcs-programjának a 2014-2015-ös időszakban, 5,4 millió euróval segítve az egészséges táplálkozási szokások elterjedését.

Megszületett a döntés arról, melyik európai uniós tagállamra mekkora támogatás jut a 2014-2015-ös iskolagyümölcs-programban. A Közös Agrárpolitika reformjának köszönhetően több mint másfélszeresére, 90-ről 150 millió euróra emelkedett az összeg, amit az EU erre fordíthat. Ebből ráadásul nem csak gyümölcsök és zöldségek iskolai osztására lehet költeni, hanem kiegészítő oktatásra is, ami növeli ezek fogyasztását, így egészségesebbé téve a gyerekeket.

A program fő kedvezményezettje Olaszország lesz több mint 29 millió euróval. Magyarország a hetedik legnagyobb összegre, 5,4 millió euróra számíthat. Hazánkban a számla 86 %-át állja az EU, ami a negyedik legmagasabb támogatási arány.

A nagyváradi Euro Foto Art Egyesület képeiből nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A tárlat a romániai és magyarországi fotóművészek, illetve a Tavirózsa Egyesület tagjainak alkotásait sorakoztatja fel. 

A kiállítás megnyitóján Soós Emőke és Lovas Gábor művészek teremtették meg a hangulatot, majd Rakonczás Szilvia a beszélt arról, hogyan is érkeztek a városba a képek. Az igazgatónő elmondta, a Békés Megyei Könyvtárnak van egy európai tájékoztató központja, amelynek egyik feladata, hogy tájékoztatást nyújtson az Európai Unióról, továbbtanulási és munkavállalási lehetőségekről.

Egy gyulai kitelepülés alkalmával kerültek kapcsolatba Tóth István fotóművésszel, aki felajánlotta, hogy az Euro Foto Art Egyesület képeiből elhozza a most látható tárlatot. Az 53 fotóból álló sorozat az Európai Unió városainak sokszínűségét mutatja be, változatos, fekete-fehér, színes, szubjektív vagy éppen dokumentarista nézőpontból.

Oldalak