dinnye

A termelők és vásárlók közösen a dinnye fővárosában Medgyesegyházán ünnepelték az elmúlt hétvégén a szántóföldi gyümölcsöt. A 3 napos fesztivál ideje alatt a Dél-Békési településen szinte még a kerítés is dinnyéből készült. A 24. Dinnyefesztivál során dinnyefaragó versennyel, lovagi tornával és számos érdekes programmal várták az érdeklődőket.

A dinnyeszeretők nagy örömére ebben az évben is ingyen dinnyekóstolás- és rengeteg-, a dinnyéhez kapcsolódó program várta a látogatókat, akik nagy számban jelentek meg Medgyesegyházán, a 24. Dinnyefesztiválon.

A fesztiválon arcfestés, kötélhúzás és dinnyés ételek versenye is várta az érdeklődőket. Mindezek mellett keresték a legnagyobb dinnyét is, a rendezvény egyik fő programja pedig a Lovagi Torna volt.

A programok között helyet kapott a dinnyefaragó verseny is, melyen számos nagyszerű alkotás született a lédús gyümölcsből.

Kezdetét vette a dinnyeszezon Békés megyében is. Az első termések a vásárlók szerint ízletesnek bizonyultak.

Békés megyében is kezdetét vette a dinnyeszezon. A nagy melegben a dinnye kiváló hűsítő, illetve számos jótékony hatása mellett vitaminokban is rendkívül gazdag. Magas víztartalmának köszönhetően vízhajtó hatású, továbbá vesetisztító és salaktalanító. A szezon elején a vásárlók bizonytalanok lehetnek az első terméssel kapcsolatban, így néhányan jól bevált technikát is alkalmaznak a megfelelő dinnye kiválasztására, de akad olyan is, aki a megszokott helyen vásárolja meg a hűsítő gyümölcsöt.

Az idei év termései eddig jónak bizonyultak, ugyanis nem csak az időjárás kedvezett a palántáknak, a vásárlók is több alkalommal megkóstolták már az első dinnyéket, melyek lédúsak és édesek voltak.

Az árak jelenleg kilogrammonként 99 és 155 forint között mozognak.

A vártnál rosszabb évet zártak a dinnyetermelők Dél-Békésben, a szezon a csapadékos és párás időjárás miatt augusztus közepén már befejeződött.

A Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy idén ebben a térségben a görögdinnyéből hektáronként 40 tonna termést takarítottak be. Az export leállása miatt a földeken maradt a dinnye közel 30 %-a, hektáronként legalább 20 tonna. Az értékesítési árak becsült átlaga alapján a termelők közül sokan zárták veszteséggel a dinnyeszezont.

A szövetség elnöke hozzátette, a termelők alacsonyabb áron tudták értékesíteni a termést, a szezon utolsó heteiben már csak kilogrammonként 18-20 forintért. A dinnye átlag felvásárlási ára 2014-ben csak 35-38 forint volt kilogrammonként, míg 2013-ban még 50 forint körül alakult.

Szerkesztő: Kovács Dávid

Operatőr: Bucsai Ákos

Címkék:

20. alkalommal gyűlnek egybe a dinnyetermelők és a fogyasztók Medgyesegyházán.

A jubileumi rendezvényen augusztus 1. és 3. között minden korosztály találhat a kedvére való elfoglaltságot, hiszen lesznek szakmai fórumok, expo, Miss Mézédes szépségverseny, koncertek valamint dinnyefaragó verseny de még lovagi torna is szerepel a programok között. Az ingyenes dinnyefesztiválra idén is több tízezer látogatót várnak a szervezők, hiszen a korábbi években  az ország minden szegletéből, sőt még külföldről is egyre több turista érkezett a dinnye fővárosába.

Szerkesztő: Balázs Anett

Operatőr: Benke Éva

Várhatóan a jövő héten már magyar görögdinnyét árusítanak az áruházláncok Magyarországon. Ugyanakkor a termelők információi szerint a nagyobb áruházláncok az import dinnye akciózását tervezik, ami alaposan lecsökkenti majd az előszezon árait, emiatt aztán a termelők veszteséges évet zárhatnak.

Stábunk egy Medgyesegyházi termelőhöz látogatott el. A dolgozók válogatták és dobozokba rakodták a gyümölcsöt, aztán indulhatott is az első szállítmány. Jövő héten már a nagyobb áruházláncok polcain is magyar dinnyéket találhatnak a vásárlók, ám úgy tűnik, hogy a nagyobb boltok a vevőcsalogató akcióikat éppen az import dinnyék leértékelésével képzelik el.

Oravecz Tamás a Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a legnagyobb áruház most árazza be a magyar dinnyét.  Inkább most értékeli le, most veszi semmibe a dinnyéseknek a munkáját, akciózással kezdi a szezont.

Úgy tudjuk a reális 150-160 forintos induló ár mellett az import dinnyét 99 forintért adják majd a nagyobb boltok.

Címkék:

Várhatóan a jövő héten már magyar görögdinnyét árusítanak az áruházláncok Magyarországon. 

A Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke arról számolt be, hogy a magyar termelők szerint a nagy áruházláncok közül többen a magyar dinnyeszezon indulásával egy időben akciózzák majd az import görögdinnyét. A tervek szerint a kilogrammonkénti fogyasztói árat 150-160 forintról 90-100 forintra csökkentik.  A termelők attól tartanak, hogy az importáru akciózása lehúzza a magyar dinnye reális előszezoni fogyasztói árát, és emiatt veszteséges évet zárnak majd.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Bucsai Ákos

 

Címkék:

A korai tavasz és a kedvező időjárás hatására már június végén, július elején találkozhatunk hazai görögdinnyével a piacokon.

A FruitVeb Zöldség Gyümölcs Szakmaközi szervezet adatai alapján a tavalyi évben országosan 5550 hektárról takarítottak be dinnyét a termelők. Az idei évben van remény arra, hogy a termést hozó terület nagysága hatezer hektár körüli lesz.
Békés megyében is nőtt idén a görögdinnye termesztési kedv. A vetőmag- és növényvédőszer-forgalmazók adatai és az előzetes becslések szerint a termő terület 2014-ben Dél-Békésben meghaladja a háromezer hektárt. Tavaly a termelők 2800 hektárról tudtak termést betakarítani. A felvásárlási árak is jelentősen emelkedtek 2010 óta kilogrammonként 20-25 forintról 35-40 forintra, ezért is érdemes ismét dinnyét termelni. A hazai dinnye iránti kereslet is növekedésnek indult. Három év alatt az egy főre eső fogyasztás 10 kilogrammról 15 kilogrammra nőtt.

Szerkesztő: Balázs Anett

Operatőr: Bágy György

 

Címkék: