Gyulai Várszínház

Hétvégén a 27. Vár Jazz Fesztiválra várta a Gyulai Várszínház közönségét. Két megújult hazai formáció és egy nemzetközi csapat is érkezett a műfaj szerelmesei legnagyobb örömére.

Az első fellépő Binder Károly quartetje volt.

A következő fellépő a megújult Rákfogó együttes volt, az egykori alapító tagokkal, Szakcsi Lakatos Bélával és Kőszegi Imrével.

A héten sem maradunk zene ill. zenés darabok nélkül. A szerdai Miskolci Nemzeti Színház előadása után csütörtökön Rákász Gergely koncertjére kerül sor a katolikus templomban, majd a

Zrínyi 1566 rockmusicalt láthatjuk a Végvári Estékhez kapcsolódóan.

A rockmusical főbb szerepeiben Sasvári Sándort, Szomor Györgyöt és Feke Pált láthatjuk.

A Gyulai Várszínház, az Aradi Kamaraszínház és az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház közös bemutatójával zárul a 14. Shakespeare Fesztivál, melynek idén Hamlet és társai voltak a középpontjában.

A posztmodern drámairodalom egyik jellegzetes művét, a Rosencrantz és Guildenstern halott című Tom Stoppard darabot Tapasztó Ernő állítja színpadra. A Hamletből kiragadott két mellékszereplő dilemmáin keresztül keresi az előadás akár a mai kor emberének útkeresését életről, halálról, hovatartozásról, létbizonytalanságról, . A nemzetközi produkció két főszereplője a helyi közönség által is ismert, kedvelt Tege Antal és Gulyás Attila.

Az előadás igazi  nemzetközi produkció lesz: magyarul, angolul és románul is megszólalnak benne a szereplők. A darabot most újrafordították, a szöveget még a próbák során is alakították, újragondolták a színészekkel együtt.

Hamlet és társai kerültek fókuszba az idei Shakespeare fesztiválon. A Gyulai Várszínházban a héten már több látványos kifejezési eszközzel élő, olykor megosztó hazai és nemzetközi előadásoknak lehettünk már szemtanúi.

A Shakespeare Fesztiválhoz kapcsolódóan hétfőn fotókiállítás nyílt a Gyulai Várszínház Kamaratermének kiállítóhelyén. A tárlaton az évek során a  Várszínházban játszott Hamlet előadásokon készült fotókból látható válogatás, mely egészen augusztus végéig tekinthető meg.
Ezután több előadást is láthattunk. A többi között egy különös hangulatú olasz újragondolást, melyben több shakespeare-i dráma is fellelhető volt.

Egész héten zajlik a fesztiválhoz kapcsolódóan egy workshop, melyre elsősorban középiskolásokat, egyetemistákat vártak. Idén a budapesti Eötvös József Gimnázium drámatagozatos diákjai érkeztek a fürdővárosba.

A diákok a közös együttgondolkodás mellett, a Hamletből is feldolgoznak egy részletet a darabból. Ebben Kovács Vanda színművész segíti őket.

A héten még főleg a táncé volt a főszerep a Gyulai Várszínházban. Jövő héten pedig már a XIV. Shakespeare Fesztivál kínál számtalan izgalmas programot egy héten át a fürdővárosba látogatóknak.

A hét leglátványosabb előadása a Pécsi balett Carmen előadása volt a Tószínpadon, majd ezt egy improvizációs színházi előadás követte a kamarateremben. Az Itt és most társulat nevettette meg, mozgatta meg rögtönzött jeleneteivel a nézők fantáziáját. Pénteken pedig már a jövő heti Shakespeare fesztivál részleteiről tájékozódhattunk. A 14. alkalommal megrendezendő fesztivál középpontjába idén a Hamlet kerül. Egész héten e köré szerveződnek majd a színházi előadások, filmek, beszélgetések,a workshop. Igazi nemzetközi kavalkád lesz, több külföldi előadással. A nyitónapon, hétfőn egy olasz társulat előadását láthatjuk a  Tószínpadon.

A sziget folyamatosan változó térként jelenik majd meg, amely hajóról óceánra, partról erkélyre, barlangból, várrá változik és mindezt egy látványos videokivetítő is segíti majd a rendező elmondása szerint.

Egy Nemzetközi vígjáték olvasópróbái kezdődtek meg a Gyulai Várszínházban. A darab szereplői szinte teljes felállásban ültek össze először, hogy megismerjék szerepüket.

Tom Stoppard 1966-ban megjelent világhírű darabjában Shakespeare két mellékszereplője, Rosencrantz és Guildenstern jut főszerephez, hogy külső szemlélőként, értetlenül élje át saját sorsát és a Hamlet történéseit. A mű létezésünk alapkérdéseivel szembesíti a nézőt, viszont alapvetően vígjáték, egy Hamlet újragondolás.

A darabot a posztmodern drámairodalom csúcspontjaként is szokták emlegetni, mivel az abszurd helyzetek és a csavaros történések miatt a kritikusok szerint egy nagyon izgalmas és szórakoztató mű.

A rendező, Tapasztó Ernő elmondta, hogy sokkal koncentráltabb lesz a darab, mint az eredeti, mivel másfél órába sűrítették bele a közel két órás előadást.

Munkáját már a nyáron elkezdte, de mára már hivatalosan is Elek Tibor lett a Gyulai Várszínház igazgatója. Az új igazgató egyik célja a megújulás és a fiatalok bevonzása a színházba.

A hagyományok megőrzése és tisztelete mellett Elek Tibor, a Várszínház új igazgatója nagy figyelmet fordít a megújulásra mind a nyári-, mind a kamaratermi sorozatban.

Az igazgató arról is beszélt, hogy milyen újdonságok várják majd a színházkedvelőket, illetve hogy próbálnak egy új célcsoportot is bevonzani az előadásokra.

Az elhangzottak szerint tehát mindenképpen érdemes lesz figyelni a Gyulai Várszínház előadásaira, hiszen sokszínű és érdekes programokat ígér az új igazgató.

A jövő hónapban kezdetét veszi a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiváljának 53. évada. Idén a fiatalok kerülnek a fókuszba, hiszen ők a jövő színházlátogatói. 

A hat héten át tartó rendezvényen összesen hatvan előadásra várják az érdeklődőket. Gyulára érkezik a nagysikerű regény, a Száll a kakukk fészkére színpadi feldolgozása Szabó Kimmel Tamás főszereplésével, de nem feledkeztek meg a musicalkedvelőkről sem, felcsendülnek a Grease és a Made in Hungária jól ismert slágerei is. 

Három új bemutatónk van, rögtön július 4-én, jövő hétfőn a Zongota című darab a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal. Egy nagyon tehetséges Sardar Tagirovsky nevezetű Oroszországban született magyar rendező rendezte. Aztán bemutatjuk a III. Richardot, ifjú Vidnyánszki Attila rendezésében, sztár szereposztással július 13-én Eszenyi Enikő, Trokán Nóra, neves színészek játsszák a főszerepet ebben a darabban. - 

Gedeon József igazgató Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház idén is megrendezi összművészeti fesztiválját. A 600 éves vár udvara, a tószínpad és a város az 53. évadban is majdnem minden nap várja majd a nézőket.

A Gyulai Várszínház szlogenje idén is változatlan: Nyáron színházba Gyulára várom. Az 53. évad keretében öt fesztivált is rendeznek, ahova Magyarország legnevesebb művészeit hívják meg, de világsztárok is fellépnek 2016. július 1-től augusztus 14-ig.

A legkisebbektől a felnőttekig kínálunk. A legkisebbeknek ingyenes bábelőadást, az általános iskolásoknak mesedarabot: a Kövér királyt, a Békéscsabai Jókai Színház előadásában. Aztán a nagyobbaknak Grease musicalt, illetve a Made in Hungaria musical, ami a Hungária együttesről szól. Vagy az Experidance előadást is megnézhetik, Szenvedélyem Velence címmel. –mondta el Gedeon József igazgató Gyulai Várszínház

Oldalak