Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Rendkívüli közgyűlés

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése, amelyen a többi között megválasztották a testület alelnökeit is, Szegedi Balázst és Szebellédi Zoltánt.

Csütörtökön tartotta az újonnan megalakult megyei képviselőtestület soros közgyűlését. Az ülés elején megállapították, hogy a képviselőtestület 16 jelenlevő és 1 távol maradt képviselővel határozatképes, valamint a grémium elfogadta az önkormányzat új Szervezeti és Működési Szabályzatát. Ezt követően az egyik legfontosabb napirendi pont az alelnökök személyének megválasztása volt. Zalai Mihály elnök szerint azért volt szükség két alelnökre, mert az Önkormányzatnak sokszor a megye 74 településén kell jelen lennie különböző helyeken és egy időben.

Bizottságokról, bizottsági tagokról, valamint tanácsnokokról döntött a békéscsabai közgyűlés, kedden tartott rendkívüli ülésén. A bizottságok száma az előző ciklushoz képest eggyel csökkent, valamint a bizottsági tagok száma is közel hatvanról ötvenre mérséklődött.

Soron kívüli ülést tartott kedden Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Városháza dísztermében. A közgyűlés alkalmával

olyan főbb napirendi pontokat érintettek, mint az SZMSZ, azaz a Közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosítása, az egyes bizottságok megalakulása, valamint a tanácsnokok és bizottsági tagok kiválasztása. Több tekintetben is történt változás, míg a bizottságok száma az előző ciklushoz képest egyel csökkent, addig a bizottsági tagok száma is változott, legutóbbi 57 helyett 50-re mérséklődött.

Az ülés végén esküt tettek a bizottságok külső tagjai.

A múlt heti rendkívüli közgyűlés témáiról és döntéseiről már korábbi Híradónkban beszámoltunk, illetve arról is, hogy a Fidesz frakció hogyan értékelte azokat. Most ezt megtette Kaposi László, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője is.

A Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője szerint nagy baj az, hogy a város megválik az egyik balatoni ingatlanától, ugyanis véleménye szerint a költségvetés tervezésénél máshogy kellett volna létrehozni az egyensúlyt.

Kaposi László elmondta azt is, nem érti, hogy ha már el kell adni az egyiket, akkor miért azt a balatoni nyaralót kell kiárusítani, melyben több diák nyaralt az évek folyamán. A javaslat körülményei is problémásak voltak, szerinte ugyanis előzetesen a kevésbé használt épületet javasolták eladásra, majd egy hirtelen döntéssel ezt megváltoztatták. Véleménye szerint most egy értékesebb ingatlant ad majd el a város kevesebb pénzért.

Korábbi híradónkban beszámoltunk arról, hogy rendkívüli közgyűlést tartott Békéscsaba képviselőtestülete. A meghozott döntéseket értékelte a FIDESZ frakció.

A napirendek között két olyan döntés volt, melyek előtt hosszabb vita bontakozott ki a képviselők között. Az egyik a Balatoni ingatlanértékesítés-, a másik pedig a Városgazdálkodási Kft. hitelfelvételének ügye volt. Az önkormányzatnak jelen pillanatban két balatoni nyaraló ingatlanja van. Arról döntöttek most a képviselők, hogy az egyiktől megválik a város annak érdekében, hogy az éves költségvetés egyensúlyát fenntartsák. Paláncz György - aki a közgyűlés elején tette le képviselői esküjét - úgy gondolja, hogy jó döntést hoztak azzal, hogy a Tolnai utcai ingatlant adja majd el az önkormányzat.

A másik vitás kérdés a Városgazdálkodási Kft-vel kapcsolatos volt. A nemrég alapított városi cég arra kért engedélyt a közgyűléstől, hogy 10 millió forintos hitelt vehessen fel. A hitelfelvétel indoka a cég bevételeinek és kiadásainak szezonalitása volt.

Rendkívüli közgyűlést tartott Békéscsaba képviselőtestülete. Az ülésen két témát tárgyaltak a képviselők, mindkettő a Modern Városok Programhoz kapcsolódik.

A szeptemberi közgyűlésen több mint 50 napirendi pontot tárgyalt a békéscsabai közgyűlés. Ezek közül a legnagyobb vitát a Városgazdálkodási feladatok átszervezésének kérdése váltotta ki. Akkor a meghozott döntéssel nem értett egyet Szarvas Péter polgármester ezért soron kívüli közgyűlést hívott össze az újratárgyalásra.

A rendkívüli közgyűlésen összesen két előterjesztés került csak a képviselők elé. Mindkettő a Városgazdálkodási feladatok jövőbeli ellátásával foglalkozott. Az eredeti döntés úgy szólt, hogy a város meglapítja a Városgazdálkodási KFt.-t. Ezt Szarvas Péter felfüggesztette annak érdekében, hogy a képviselőkkel még egyszer megvitassák a témát. A rendkívüli közgyűlés eseményei azt mutatják, hogy a többi képviselő is így gondolja és úgy határoztak, hogy az októberi közgyűlésen még egyszer átbeszélik a témát. Szarvas Péter polgármester az ülés utáni sajtótájékoztatón többek között arról is beszélt, hogy győzelemként éli e meg a cégalapítás elhalasztását.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. Erre azért volt szükség, mert olyan döntéseket kellett meghozni, melyek nem tűrtek halasztást.

A Modern Városok Programmal kapcsolatban már sok tervről hallhattunk, azonban most 6 konkrét fejlesztési tervben döntöttek a képviselők, melyeket december 2-ig kell leadni az illetékes minisztériumba. A meghozott döntések között az egyik legfontosabb a nyomdaipari képzést érintő, közel két milliárd forintos fejlesztés.

- Országos jelentőségű nyomdaipari oktató és képző központ épül Békéscsabán közel 2 milliárd forintos fejlesztés lesz. A magyar kormány fogja ezt 100%-os szinte 100%-os támogatással a forrást biztosítani a Modern Város Program keretében, ugye Békéscsaba a nyomdaipar fellegvára Magyarországon, köszönhetően az ugrásszerűen fejlődő nyomdaipari cégeknek és a nyomdaipari munkaerő utánpótlásához nagyszerű lesz ez a fejlesztés. – mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármester

Soron kívüli közgyűlést hívott össze Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere. Négy kiemelten fontos ügyben kellett dönteniük, a napirendi pontokon túl számos aktuális kérdés is szóba került, többek között a migráció, valamint az Orosházi híd jaminai torkolatának állapota is.

Az első napirendi pontban a közvilágítás korszerűsítéséről tárgyaltak  a képviselők. A beruházásra 500 millió forintot nyert el a város korábban. Rövidesen elkezdődik a kivitelezés, azonban a régi lámpatestek leszerelése is költséget jelent, amiben meg kell egyezni a területi áramszolgáltatóval.

- Közel 2700 új lámpatest lesz felszerelve ez az összesnek kb. a 25%-a és az előzetes vizsgálatok, szakértői anyagok alapján olyan 50%-os villamosenergia megtakarítást fog majd jelenteni az új beépítésű lámpatesteknek a hatása arról se mondunk le, hogy az elkövetkezendő EU-s fejlesztési időszakban pályázatot nyújtsunk majd be további közvilágítás korszerűsítésére - mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba megyei jogú város polgármestere