Rendkívüli közgyűlés

A múlt heti rendkívüli közgyűlés témáiról és döntéseiről már korábbi Híradónkban beszámoltunk, illetve arról is, hogy a Fidesz frakció hogyan értékelte azokat. Most ezt megtette Kaposi László, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője is.

A Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője szerint nagy baj az, hogy a város megválik az egyik balatoni ingatlanától, ugyanis véleménye szerint a költségvetés tervezésénél máshogy kellett volna létrehozni az egyensúlyt.

Kaposi László elmondta azt is, nem érti, hogy ha már el kell adni az egyiket, akkor miért azt a balatoni nyaralót kell kiárusítani, melyben több diák nyaralt az évek folyamán. A javaslat körülményei is problémásak voltak, szerinte ugyanis előzetesen a kevésbé használt épületet javasolták eladásra, majd egy hirtelen döntéssel ezt megváltoztatták. Véleménye szerint most egy értékesebb ingatlant ad majd el a város kevesebb pénzért.

Korábbi híradónkban beszámoltunk arról, hogy rendkívüli közgyűlést tartott Békéscsaba képviselőtestülete. A meghozott döntéseket értékelte a FIDESZ frakció.

A napirendek között két olyan döntés volt, melyek előtt hosszabb vita bontakozott ki a képviselők között. Az egyik a Balatoni ingatlanértékesítés-, a másik pedig a Városgazdálkodási Kft. hitelfelvételének ügye volt. Az önkormányzatnak jelen pillanatban két balatoni nyaraló ingatlanja van. Arról döntöttek most a képviselők, hogy az egyiktől megválik a város annak érdekében, hogy az éves költségvetés egyensúlyát fenntartsák. Paláncz György - aki a közgyűlés elején tette le képviselői esküjét - úgy gondolja, hogy jó döntést hoztak azzal, hogy a Tolnai utcai ingatlant adja majd el az önkormányzat.

A másik vitás kérdés a Városgazdálkodási Kft-vel kapcsolatos volt. A nemrég alapított városi cég arra kért engedélyt a közgyűléstől, hogy 10 millió forintos hitelt vehessen fel. A hitelfelvétel indoka a cég bevételeinek és kiadásainak szezonalitása volt.

Rendkívüli közgyűlést tartott Békéscsaba képviselőtestülete. Az ülésen két témát tárgyaltak a képviselők, mindkettő a Modern Városok Programhoz kapcsolódik.

A szeptemberi közgyűlésen több mint 50 napirendi pontot tárgyalt a békéscsabai közgyűlés. Ezek közül a legnagyobb vitát a Városgazdálkodási feladatok átszervezésének kérdése váltotta ki. Akkor a meghozott döntéssel nem értett egyet Szarvas Péter polgármester ezért soron kívüli közgyűlést hívott össze az újratárgyalásra.

A rendkívüli közgyűlésen összesen két előterjesztés került csak a képviselők elé. Mindkettő a Városgazdálkodási feladatok jövőbeli ellátásával foglalkozott. Az eredeti döntés úgy szólt, hogy a város meglapítja a Városgazdálkodási KFt.-t. Ezt Szarvas Péter felfüggesztette annak érdekében, hogy a képviselőkkel még egyszer megvitassák a témát. A rendkívüli közgyűlés eseményei azt mutatják, hogy a többi képviselő is így gondolja és úgy határoztak, hogy az októberi közgyűlésen még egyszer átbeszélik a témát. Szarvas Péter polgármester az ülés utáni sajtótájékoztatón többek között arról is beszélt, hogy győzelemként éli e meg a cégalapítás elhalasztását.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. Erre azért volt szükség, mert olyan döntéseket kellett meghozni, melyek nem tűrtek halasztást.

A Modern Városok Programmal kapcsolatban már sok tervről hallhattunk, azonban most 6 konkrét fejlesztési tervben döntöttek a képviselők, melyeket december 2-ig kell leadni az illetékes minisztériumba. A meghozott döntések között az egyik legfontosabb a nyomdaipari képzést érintő, közel két milliárd forintos fejlesztés.

- Országos jelentőségű nyomdaipari oktató és képző központ épül Békéscsabán közel 2 milliárd forintos fejlesztés lesz. A magyar kormány fogja ezt 100%-os szinte 100%-os támogatással a forrást biztosítani a Modern Város Program keretében, ugye Békéscsaba a nyomdaipar fellegvára Magyarországon, köszönhetően az ugrásszerűen fejlődő nyomdaipari cégeknek és a nyomdaipari munkaerő utánpótlásához nagyszerű lesz ez a fejlesztés. – mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármester

Soron kívüli közgyűlést hívott össze Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere. Négy kiemelten fontos ügyben kellett dönteniük, a napirendi pontokon túl számos aktuális kérdés is szóba került, többek között a migráció, valamint az Orosházi híd jaminai torkolatának állapota is.

Az első napirendi pontban a közvilágítás korszerűsítéséről tárgyaltak  a képviselők. A beruházásra 500 millió forintot nyert el a város korábban. Rövidesen elkezdődik a kivitelezés, azonban a régi lámpatestek leszerelése is költséget jelent, amiben meg kell egyezni a területi áramszolgáltatóval.

- Közel 2700 új lámpatest lesz felszerelve ez az összesnek kb. a 25%-a és az előzetes vizsgálatok, szakértői anyagok alapján olyan 50%-os villamosenergia megtakarítást fog majd jelenteni az új beépítésű lámpatesteknek a hatása arról se mondunk le, hogy az elkövetkezendő EU-s fejlesztési időszakban pályázatot nyújtsunk majd be további közvilágítás korszerűsítésére - mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba megyei jogú város polgármestere