Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Gál Ferenc főiskola

Diplomaátadó ünnepséget tartottak a Gál Ferenc Főiskola békéscsabai Gazdasági Karán. Az ünnepségen az iskola, a város és a megye vezetőségén kívül a katolikus egyház is képviseltette magát.

Az ünnepség köszöntőkkel vette kezdetét, ahol dr. Kozma Gábor rektor az intézmény közel egy évezredes múltjáról is beszélt. Elmondta, hogy kutatások szerint az intézmény hazánk legrégibb főiskolája, alapítása az 1030-as években történt Csanádon.

A kar dékánja, Dr. Vincze Gábor beszédében elmondta, hogy az esemény egy hosszú folyamat kiteljesedése, amikor a diákok átvehetik kemény munkájuk és szorgalmuk bizonyítékát.

Az ünnepélyes esemény fényét tovább emelte a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulóinak műsora.

A köszöntőbeszédeket követően a szalagtűzésre, valamint az oklevelek átadására került sor. Az eseményen összesen 24 diák vehette át tanulmányainak gyümölcsét.

Békés megyei központi nyílt napot tart a Gál Ferenc Főiskola január 8-án 10 órától, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az induló képzésekkel és bepillanthatnak az intézmény mindennapjaiba.

Nagy változásokon ment keresztül a békéscsabai felsőoktatási intézmény 2018-ban, ugyanis közel tíz év után fenntartót váltott. A Szent István Egyetem helyett február 1-től a Szeged Csanád Megyei Egyházközség által fenntartott Gál Ferenc Főiskola vette át az intézményt. Dr. Árpási Zoltán docens kérdésünkre elmondta, hogy az intézmény stabilan működik és a jövőben szakmai változások-, valamin komoly infrastrukturális fejlődés várható. A felsőoktatási intézmények működési képességének egyik mércéje az, hogy mennyi diák tanul a főiskolán, egyetemen. Ehhez nagyban hozzájárulnak a különböző marketing eszközök, illetve nyílt napok.

Dr. Árpási Zoltán kifejtette azt is, hogy nem csak a közvetlenül az érettségi előtt álló diákok érdeklődését várják.

Tanévnyitó konferencián vettek részt az oktatásban dolgozók a Gál Ferenc Főiskola békéscsabai kampuszán. A rendezvény egy szakmai tanévnyitó sorozat állomásaként jött létre, hogy tájékoztatást nyújtson a megyei pedagógusok, igazgatók számára a legújabb szakmai törekvésekről, változtatásokról.

Szakmai fórumon vettek részt a Békés megyei közoktatási intézmények vezetői és pedagógusai. A tanévnyitó rendezvényen résztvevők fontos, új információkkal gazdagodhattak az aktuális köznevelési kérdésekkel, fejlesztésekkel és tervekkel kapcsolatban.

A rendezvény megnyitóján beszédet mondott Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke és Dr. Lipcsei Imre, a Gál Ferenc Főiskola dékánja. Zalai Mihály beszédében az oktatással kapcsolatos megyei infrastruktúrafejlesztésekről beszélt.

Együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Főiskola. A megállapodással a két intézmény között a jövőben még szorosabb lesz a kooperáció.

A Békés Megyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Főiskola eddig is rendszeresen egyeztetett egymással különböző ügyekben, azonban a felek azt szeretnék, ha ez az együttműködés 2018-tól még szorosabbá válna.

Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora elmondta, olyan képzésekre készülnek, melyek hozzájárulnak az emberek helyben maradásához, helyben való boldogulásához. Ez nagyon fontos cél, ugyanis Békés megyéből sokan költöznek el az ország más területeire, illetve külföldre. Az elvándorlás miatt pedig a jól képzett munkaerőre nagy szükség van. Annak érdekében, hogy a munkaerőhiányt orvosolni tudják, a gyakorlati képzések minél szélesebb megvalósítása a főiskola kiemelt célja.

Február elsejétől új fenntartó hatásköre alá került a gyulai Egészségtudományi Intézet. A campus működtetője a szeged-csanádi egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola lett, mely a Szent István Egyetemet váltotta.

A fenntartóváltást egy ünnepélyes átadás-átvétel előzte meg Gyula városházának dísztermében. Az átadással, Gyulán a katolikus egyházi oktatási intézményrendszer tovább bővült, az óvodától egészen a felsőoktatásig. Dr. Görgényi Ernő polgármester szerint, az egyházmegye bizonyítottan sikeresen teljesítette az elmúlt 25 évben az oktatási intézmények igazgatását, azoknak megfelelő gazdája volt. A város vezetése éppen ezért optimistán tekint a város felsőoktatásának jövőjére.

Idén is megrendezik az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát, amelyre már készülnek a szarvasi főiskola hallgatói is. Éppen ezért megrendezték a saját versenyüket, hogy kiderüljön, kik mehetnek tovább az országos megmérettetésre.

A Gál Ferenc Főiskola hallgatói évről évre egyre nagyobb létszámban szerepelnek az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Most egy hasonló versenyt rendeztek a szarvasi főiskola pedagógiai karán, ahol a hallgatók bemutatták tudományos kutatásaikat a tanárokból álló, hozzáértő zsűrinek.

- Azt valljuk, hogy minél korábban jó, ha bekapcsoljuk őket a kutatásba, van ilyen tantárgyuk is, hogy kutatás módszertan, nagyon sok gyakorlati tapasztalatra tesznek itt szert, amit aztán egy tudományos műben fel tudnak dolgozni. Én mindig azt az idézetet mondom a hallgatóknak, hogy a tudomány gyökerei keserűen, de gyümölcsei édesek, ezért időben el kell kezdeni a tudományos kutatást, hogy a gyümölcsöket az Országos Tudományos Diákköri Konferencián learathassuk. – mondta el Dr. Fest Sarolta, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának dékánhelyettese

Közeledik a felsőoktatásba való jelentkezés időszaka, amikor is a végzős középiskolás tanulóknak el kell dönteniük, milyen pályára szeretnének lépni a továbbiakban. A szarvasi pedagógusképző kar nyílt nappal várja a fiatalokat.

2014. augusztus elsején a Szent István Egyetemből kilépve, a Gál Ferenc Főiskola szervezeti keretébe, egyházi fent tartásba került a szarvasi pedagógusképző intézet.

- A szarvasi képzés mindig az óvoda pedagógusképzésről volt híres, hiszen amikor 1959-ben három óvónőképző felsőfokúvá vált, az egyik Szarvas volt. Ehhez a hagyományos képzéshez került a tanítóképzés és a bölcsödére is gondolva, csecsemő és kisgyermek nevelő képzés is folyik nálunk. - mondta el Lipcsei Imre, a Gál Ferenc Főiskola dékánja

Oldalak