Békés Megyei Könyvtár

Rendhagyó történelemórát tartottak a Békés Megyei Könyvtárban. A töri óra fókuszában természetesen március 15-e volt.

A március 15-i történésekkel kapcsolatban iskolai tanulmányai alapján általában mindenki tisztában van, azonban a rendhagyó történelemórán az általános iskolás diákok olyan információkat tudhattak meg a szabadságharccal kapcsolatban, amelyet nagy valószínűséggel még nem hallottak. Ilyen például az, hogy a harcokban megsebesülteket, hogyan gyógyították, kezelték.

A rendhagyó töri órán a gyerekeknek képekkel is alátámasztották az előadást, valamint a korabeli fegyverek replikáit is megnézhették, megfoghatták.

Aki úgy gondolja, hogy szívesen kipróbálná ezeket a korabeli kardokat, szablyákat, annak mindenképpen érdemes ellátogatni a Gépészeti iskola tornatermében tartott szablyavívó edzések egyikére.

Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” címmel meghirdetett rajzpályázat alkotásaiból nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A kiállítás megnyitóján számos alkotást díjaztak.

Szebbnél-szebb alkotások születtek azon a pályázaton, melyet Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége hirdetett meg a környezettudatosság szellemében. Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” című rajzpályázat alkotásaiból a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás, melynek megnyitóján Túriné Kovács Márta osztályvezető mondott köszöntő beszédet.

A természet értékeit hangsúlyozó pályázatra 4 kategóriában érkeztek alkotások: óvodások, az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjai és középiskolások neveztek rajzaikkal.

Közel 250 alkotás érkezett be a pályázatra, melyeket szakértő zsűri értékelt. Az általuk kiemelt alkotásokat értékes nyereményekkel díjazták a kiállítást megnyitó ünnepségen.

„Emlékek az I. világháborúból” címmel nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A tárlat során az érdeklődők a 101-es gyalogezred történetéről hallhattak beszámolót, valamint megtekinthették a tábori- és harctéri levelezőlapokból összeállított válogatásanyagot.

Az I. világháború- és az 1883-ban megalakult Békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred emlékeit mutatta be a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás. Az ezred 1914 nyarán vonult a Nagy Háborúba, ahol a katonák - miközben megjárták a szerb, galíciai és olasz frontot is - végig hősiességükről és helytállásukról tettek tanúbizonyságot. A 101-es gyalogezred történetét Szaszák György könyvtáros elevenítette fel.

A könyvtár földszintjén több mint 100 tábori levelező-, és képeslap került a nyilvánosság elé, melyekre a különböző családi- és otthoni gyűjteményekben bukkantak rá.

Látássérültek irodalmi alkotásaiból adtak elő a Jókai Színház művészei a Békés Megyei Könyvtárban. A rendezvényen egy Braille társasjátékot is megismerhettek az érdeklődők.

„Irodalmi Délután a Fehér Bot Nemzetközi Napján” címmel tartott ünnepi rendezvényt a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete. A Békés Megyei Könyvtárban megtartott eseményen a Jókai Színház művészei Komáromi Anett színművész vezetésével adtak elő zenés-verses műsort a látássérültek irodalmi alkotásaiból.

A pályázatra beérkezett 42 mű közül, 8-at hallgathattak meg az érdeklődők a rendezvényen. A verseket beküldők között két gyulai egyesületi tag is volt. A beküldött művek változatos témákat dolgoztak fel: a személyes élmények mellett a szövetség életéből is merítettek a költők.

A zenés-verses műsor mellett a „Pontról Pontra” Braille társasjátékkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

A kastélyok és a várak témája köré szerveződött idén az Országos Könyvtári Napok. A rendezvény keretében a Békés Megyei Könyvtárban rengeteg érdekes program várta az érdeklődőket.

A kastélyok és a várak mellett fontos szerepet kapott az idei évben a Békés Megyei Könyvtárban a családokkal kapcsolatos programok színes választéka is. Az idei könyvtárnapok érdekessége volt továbbá az is, hogy szombaton egészen éjfélig várta az érdeklődőket Békés megye legnagyobb könyvtára.

Továbbá volt rejtvényfejtő verseny a kastélyok és várak témakörében, illtetve az egyik tankönyvkiadó is bemutatta legújabb interaktív tankönyveit. A könyvhét célja természetesen az, hogy minél több olvasni vágyót vonzzanak be a könyvtárakba.

A Békés Megyei Könyvtárban tehát az új fejlesztések eredményeként ezentúl a közösségi szobában famegmunkáló eszközök-, 3D-s nyomtató-, illetve a kikapcsolódni vágyók számára játékkonzolok is várják az érdeklődőket.

Már évek óta gyűjt egy békéscsabai család különféle tanszereket kárpátaljai gyerekek számára. A gyűjtésről a Békés Megyei Könyvtárban „A Reménység gyermekei” címmel tartott előadást Bonnyai Sándor.

A Bonnyai család négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy gyűjtést szervez annak érdekében, hogy a háborúval sújtott területekre tanszereket tudjanak adományozni a szegények számára. Az adománygyűjtések tapasztalatiról tartott előadást Bonnyai Sándor a Békés Megyei Könyvtárban.

Az idei évben is szorgosan gyűjtötték az adományokat a mélyszegénységben élő gyermek számára, akiknek ez a tanszercsomag jelképezi azt, hogy sokan állnak mögöttük és támogatják őket.

Bonnyai Sándor képeken és videofelvételeken keresztül mutatta be eddigi, önkéntesként szerzett élményeit az érdeklődőknek. Minden alkalommal arra ösztönzik a gyermekeket, hogy igenis érdemes tanulni, mert ezáltal átléphetik a szegénység kapuit és elérhetik az álmaikat.

Könyvtárhasználati és rejtvényfejtő versenyt rendeztek a Békés Megyei Könyvtárban. Az általános iskolások a „Csabai Kulturális Játékok” című rendezvénysorozat keretein belül mérettették meg magukat.

A „Csabai Kulturális Játékok” című rendezvénysorozat keretein belül könyvtárhasználati és rejtvényfejtő versenyen tesztelhették tudásukat az általános iskolás diákok. Mindkét versenyben a feladatok témája Békéscsabához kapcsolódott, ezzel emlékezve Békéscsaba Újratelepítésének 300. és várossá válásának 100. évfordulójára. A feladványokat a könyvtáron belül több helyszínen, azonban egy időben kellett megoldaniuk a gyerekeknek.

A könyvtárhasználati versenyre iskolánként 3 fős csapatok jelentkezhettek és összesen 7 iskola nevezett be. A csoportoknak 7 helyszínen 7 különböző feladatot kellett megoldaniuk, ezek közé tartozott például a képkirakó, a totó, párosítás vagy a könyvtár alaprajzának kitöltése. A feladatokat minden állomáson teljesítmény szerint külön pontozták és összesen 41 pontot gyűjthettek össze a csapatok.

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára a Békés Megyei Könyvtárban tartott kiállítást és konferenciát. Az összejövetel témája a kiegyezés, a dualizmus és a polgáriasodás volt.

Az elmúlt évben indult a Békés Megyei Levéltár azon projektje, mely a kiegyezés, dualizmus, polgárosodás címet viseli. A projekt egy konferenciával indult Gyulán, mely után elkészült egy vándorkiállítási anyag, valamint több könyvet is kiadtak a témával kapcsolatban.

Az első előadást Szilágyi Adrienn, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa adta, aki a magyarok királynéjáról, Sissi-ről és az ő népszerűségéről beszélt.

A Békés Megyei Levéltár igazgatóhelyettese, Sáfár Gyula, a csabai sportélet kezdeteiről tartott előadást. Stábunknak elmondta, hogy milyen források álltak rendelkezésére az előadás összeállításához.

Karácsony után sok család igyekezett megtartani az ünnepi hangulatot gyermekeik számára. Ezzel a céllal Hevesi Imre, azaz Imi bácsi tartott gyermekfoglalkozást a Békés Megyei Könyvtárban.

Nagy érdeklődés kísérte Hevesi Imre előadását a Békés Megyei Könyvtárban. A gyerekeknek a zenész elsősorban téli dalokkal készült, de sokféle ismert gyermekdal is felcsendült.

A mesék vagy gyerekdalok a szórakoztatáson kívül nagyon sok fontos funkciónak tesznek eleget a gyerekek fejlődése során. A kisbabák ugyan még nem értik a mesét, de a mondókázást, az ölbéli játékokat és az éneklést már egészen pici kortól érdemes a mindennapok részévé tenni. A gyerekek láthatóan nagyon jól érezték magukat, de az ünnepi dalok varázsa a szülőket is átjárta.

A Nemzeti Köznevelési Értéktár Békés Megyei Mintaprogramjának ünnepélyes záró rendezvényét a Békés Megyei Könyvtárban tartották meg. A rendezvényen 5 Békés megyei település 15 köznevelési értékét mutatták be.

A Békéscsabai Tankerületi Központ az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2017 júniusában pályázati felhívásban értesítette Békés megye valamennyi köznevelési intézményét, hogy mutassák be egyedi, különleges szellemi vagy tárgyi köznevelési értékeiket. A Nemzeti Köznevelési Értéktár kulturális örökségünk részévé válik.

A pályázatra 15 köznevelési érték került benyújtásra 5 Békés megyei településről. Az értékek között szerepelt a medgyesegyházi Schéner Mihály Emlékház is, melyet Farkas Gyula, a művelődési ház igazgatója mutatott be, aki személyesen is ismerte a mestert. Az emlékház a zseniális festő, szobrász, bábtervező, keramikus munkásságát és alkotásait mutatja be.

Oldalak