Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Békés Megyei Könyvtár

Évfordulók napját tartottak a Békés Megyei Könyvtárban, ahol a fontosabb csabai személyekre és eseményekre emlékeztek, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szervezésében.

Ebben az évben is megrendezték az Évfordulók napját, melynek a Békés Megyei Könyvtár adott helyet, ahol jeles csabai személyekről és eseményekről emlékeztek meg. A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szervezésében jött létre a rendezvény azért, hogy a fontosabb jubileumok ne merüljenek feledésbe. Az egyesület alelnöke, Mészáros Zsuzsanna, Békéscsaba híres orvosáról, dr. Becsey Oszkárról tartott előadást.

Dr Jároli József, nyugdíjas levéltáros tartott előadást a 90 éve elhunyt Berthóty Istvánról, Békéscsaba első polgármesteréről.

Berthóty István 11 éves polgármesteri időszakában olyan fontos intézmények is épültek, mint a Postahivatal, a Járásbíróság, vagy az egykori Békéscsabai Községi Fiú Felső Kereskedelmi Iskola.

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület megtartotta éves beszámoló és tisztújító közgyűlését. Az eseménynek a Békés Megyei Könyvtár adott otthont.

Somogyi Józsefné ügyvezető alelnök 2018-as évi beszámolójával kezdődött a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület éves közgyűlése. Az ügyvezető összegezte az egyesület elmúlt évi tevékenységét, aktivitását, a közgyűlés egyéb napirendi pontjairól pedig Dr. Jároli József, az egyesület elnöke számolt be szerkesztőségünknek.

Az ellenőrző bizottság elnöke, Paulik Katalin szerint az egyesület az előírásoknak megfelelően végezte munkáját, így javasolják az éves beszámoló elfogadását. Ezen túlmenően a közgyűlés egy másik apropója volt a tisztújítás, amely során szó esett a jelöltlistáról, annak elfogadását pedig a titkos szavazás követte.

A közgyűlésen megjelent Szarvas Péter polgármester is, aki az egyesület munkájának fontosságát emelte ki.

Bemutatót tartott a Magyar Szablyavívó Iskola csabai tagiskolája a Békés Megyei Könyvtárban, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a nagy hagyományokkal bíró harcművészet alapjaival.

A szablya, mint fegyver, a történelemben először a népvándorlás idején jelent meg. A középkori Magyarországon a szablya használata visszaszorult és inkább a kétélű kardok terjedtek el. A török uralom idején azonban ismét népszerű lett, leginkább a huszárok körében. Egészen az első világháborúig használták, azonban a fejlődő technika ás a lőfegyverek elterjedése miatt a hadászatban már nem működött hatékony fegyverként, a hagyományőrzésben és a harcművészetben azonban a mai napig nagy jelentősége van. A Békés Megyei Könyvtárban tartott bemutató során olyan kardokat is megismerhettünk, melyeket az 1905-ös években használtak. Ekkor sportkardként működtek, ugyanis ebben az időben betiltották a párbajokat.

Rendhagyó történelemórát tartottak a Békés Megyei Könyvtárban. A töri óra fókuszában természetesen március 15-e volt.

A március 15-i történésekkel kapcsolatban iskolai tanulmányai alapján általában mindenki tisztában van, azonban a rendhagyó történelemórán az általános iskolás diákok olyan információkat tudhattak meg a szabadságharccal kapcsolatban, amelyet nagy valószínűséggel még nem hallottak. Ilyen például az, hogy a harcokban megsebesülteket, hogyan gyógyították, kezelték.

A rendhagyó töri órán a gyerekeknek képekkel is alátámasztották az előadást, valamint a korabeli fegyverek replikáit is megnézhették, megfoghatták.

Aki úgy gondolja, hogy szívesen kipróbálná ezeket a korabeli kardokat, szablyákat, annak mindenképpen érdemes ellátogatni a Gépészeti iskola tornatermében tartott szablyavívó edzések egyikére.

Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” címmel meghirdetett rajzpályázat alkotásaiból nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A kiállítás megnyitóján számos alkotást díjaztak.

Szebbnél-szebb alkotások születtek azon a pályázaton, melyet Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége hirdetett meg a környezettudatosság szellemében. Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” című rajzpályázat alkotásaiból a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás, melynek megnyitóján Túriné Kovács Márta osztályvezető mondott köszöntő beszédet.

A természet értékeit hangsúlyozó pályázatra 4 kategóriában érkeztek alkotások: óvodások, az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjai és középiskolások neveztek rajzaikkal.

Közel 250 alkotás érkezett be a pályázatra, melyeket szakértő zsűri értékelt. Az általuk kiemelt alkotásokat értékes nyereményekkel díjazták a kiállítást megnyitó ünnepségen.

„Emlékek az I. világháborúból” címmel nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A tárlat során az érdeklődők a 101-es gyalogezred történetéről hallhattak beszámolót, valamint megtekinthették a tábori- és harctéri levelezőlapokból összeállított válogatásanyagot.

Az I. világháború- és az 1883-ban megalakult Békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred emlékeit mutatta be a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás. Az ezred 1914 nyarán vonult a Nagy Háborúba, ahol a katonák - miközben megjárták a szerb, galíciai és olasz frontot is - végig hősiességükről és helytállásukról tettek tanúbizonyságot. A 101-es gyalogezred történetét Szaszák György könyvtáros elevenítette fel.

A könyvtár földszintjén több mint 100 tábori levelező-, és képeslap került a nyilvánosság elé, melyekre a különböző családi- és otthoni gyűjteményekben bukkantak rá.

Látássérültek irodalmi alkotásaiból adtak elő a Jókai Színház művészei a Békés Megyei Könyvtárban. A rendezvényen egy Braille társasjátékot is megismerhettek az érdeklődők.

„Irodalmi Délután a Fehér Bot Nemzetközi Napján” címmel tartott ünnepi rendezvényt a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete. A Békés Megyei Könyvtárban megtartott eseményen a Jókai Színház művészei Komáromi Anett színművész vezetésével adtak elő zenés-verses műsort a látássérültek irodalmi alkotásaiból.

A pályázatra beérkezett 42 mű közül, 8-at hallgathattak meg az érdeklődők a rendezvényen. A verseket beküldők között két gyulai egyesületi tag is volt. A beküldött művek változatos témákat dolgoztak fel: a személyes élmények mellett a szövetség életéből is merítettek a költők.

A zenés-verses műsor mellett a „Pontról Pontra” Braille társasjátékkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

A kastélyok és a várak témája köré szerveződött idén az Országos Könyvtári Napok. A rendezvény keretében a Békés Megyei Könyvtárban rengeteg érdekes program várta az érdeklődőket.

A kastélyok és a várak mellett fontos szerepet kapott az idei évben a Békés Megyei Könyvtárban a családokkal kapcsolatos programok színes választéka is. Az idei könyvtárnapok érdekessége volt továbbá az is, hogy szombaton egészen éjfélig várta az érdeklődőket Békés megye legnagyobb könyvtára.

Továbbá volt rejtvényfejtő verseny a kastélyok és várak témakörében, illtetve az egyik tankönyvkiadó is bemutatta legújabb interaktív tankönyveit. A könyvhét célja természetesen az, hogy minél több olvasni vágyót vonzzanak be a könyvtárakba.

A Békés Megyei Könyvtárban tehát az új fejlesztések eredményeként ezentúl a közösségi szobában famegmunkáló eszközök-, 3D-s nyomtató-, illetve a kikapcsolódni vágyók számára játékkonzolok is várják az érdeklődőket.

Már évek óta gyűjt egy békéscsabai család különféle tanszereket kárpátaljai gyerekek számára. A gyűjtésről a Békés Megyei Könyvtárban „A Reménység gyermekei” címmel tartott előadást Bonnyai Sándor.

A Bonnyai család négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy gyűjtést szervez annak érdekében, hogy a háborúval sújtott területekre tanszereket tudjanak adományozni a szegények számára. Az adománygyűjtések tapasztalatiról tartott előadást Bonnyai Sándor a Békés Megyei Könyvtárban.

Az idei évben is szorgosan gyűjtötték az adományokat a mélyszegénységben élő gyermek számára, akiknek ez a tanszercsomag jelképezi azt, hogy sokan állnak mögöttük és támogatják őket.

Bonnyai Sándor képeken és videofelvételeken keresztül mutatta be eddigi, önkéntesként szerzett élményeit az érdeklődőknek. Minden alkalommal arra ösztönzik a gyermekeket, hogy igenis érdemes tanulni, mert ezáltal átléphetik a szegénység kapuit és elérhetik az álmaikat.

Könyvtárhasználati és rejtvényfejtő versenyt rendeztek a Békés Megyei Könyvtárban. Az általános iskolások a „Csabai Kulturális Játékok” című rendezvénysorozat keretein belül mérettették meg magukat.

A „Csabai Kulturális Játékok” című rendezvénysorozat keretein belül könyvtárhasználati és rejtvényfejtő versenyen tesztelhették tudásukat az általános iskolás diákok. Mindkét versenyben a feladatok témája Békéscsabához kapcsolódott, ezzel emlékezve Békéscsaba Újratelepítésének 300. és várossá válásának 100. évfordulójára. A feladványokat a könyvtáron belül több helyszínen, azonban egy időben kellett megoldaniuk a gyerekeknek.

A könyvtárhasználati versenyre iskolánként 3 fős csapatok jelentkezhettek és összesen 7 iskola nevezett be. A csoportoknak 7 helyszínen 7 különböző feladatot kellett megoldaniuk, ezek közé tartozott például a képkirakó, a totó, párosítás vagy a könyvtár alaprajzának kitöltése. A feladatokat minden állomáson teljesítmény szerint külön pontozták és összesen 41 pontot gyűjthettek össze a csapatok.

Oldalak