Békés Megyei Könyvtár

Látássérültek irodalmi alkotásaiból adtak elő a Jókai Színház művészei a Békés Megyei Könyvtárban. A rendezvényen egy Braille társasjátékot is megismerhettek az érdeklődők.

„Irodalmi Délután a Fehér Bot Nemzetközi Napján” címmel tartott ünnepi rendezvényt a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete. A Békés Megyei Könyvtárban megtartott eseményen a Jókai Színház művészei Komáromi Anett színművész vezetésével adtak elő zenés-verses műsort a látássérültek irodalmi alkotásaiból.

A pályázatra beérkezett 42 mű közül, 8-at hallgathattak meg az érdeklődők a rendezvényen. A verseket beküldők között két gyulai egyesületi tag is volt. A beküldött művek változatos témákat dolgoztak fel: a személyes élmények mellett a szövetség életéből is merítettek a költők.

A zenés-verses műsor mellett a „Pontról Pontra” Braille társasjátékkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

A kastélyok és a várak témája köré szerveződött idén az Országos Könyvtári Napok. A rendezvény keretében a Békés Megyei Könyvtárban rengeteg érdekes program várta az érdeklődőket.

A kastélyok és a várak mellett fontos szerepet kapott az idei évben a Békés Megyei Könyvtárban a családokkal kapcsolatos programok színes választéka is. Az idei könyvtárnapok érdekessége volt továbbá az is, hogy szombaton egészen éjfélig várta az érdeklődőket Békés megye legnagyobb könyvtára.

Továbbá volt rejtvényfejtő verseny a kastélyok és várak témakörében, illtetve az egyik tankönyvkiadó is bemutatta legújabb interaktív tankönyveit. A könyvhét célja természetesen az, hogy minél több olvasni vágyót vonzzanak be a könyvtárakba.

A Békés Megyei Könyvtárban tehát az új fejlesztések eredményeként ezentúl a közösségi szobában famegmunkáló eszközök-, 3D-s nyomtató-, illetve a kikapcsolódni vágyók számára játékkonzolok is várják az érdeklődőket.

Már évek óta gyűjt egy békéscsabai család különféle tanszereket kárpátaljai gyerekek számára. A gyűjtésről a Békés Megyei Könyvtárban „A Reménység gyermekei” címmel tartott előadást Bonnyai Sándor.

A Bonnyai család négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy gyűjtést szervez annak érdekében, hogy a háborúval sújtott területekre tanszereket tudjanak adományozni a szegények számára. Az adománygyűjtések tapasztalatiról tartott előadást Bonnyai Sándor a Békés Megyei Könyvtárban.

Az idei évben is szorgosan gyűjtötték az adományokat a mélyszegénységben élő gyermek számára, akiknek ez a tanszercsomag jelképezi azt, hogy sokan állnak mögöttük és támogatják őket.

Bonnyai Sándor képeken és videofelvételeken keresztül mutatta be eddigi, önkéntesként szerzett élményeit az érdeklődőknek. Minden alkalommal arra ösztönzik a gyermekeket, hogy igenis érdemes tanulni, mert ezáltal átléphetik a szegénység kapuit és elérhetik az álmaikat.

Könyvtárhasználati és rejtvényfejtő versenyt rendeztek a Békés Megyei Könyvtárban. Az általános iskolások a „Csabai Kulturális Játékok” című rendezvénysorozat keretein belül mérettették meg magukat.

A „Csabai Kulturális Játékok” című rendezvénysorozat keretein belül könyvtárhasználati és rejtvényfejtő versenyen tesztelhették tudásukat az általános iskolás diákok. Mindkét versenyben a feladatok témája Békéscsabához kapcsolódott, ezzel emlékezve Békéscsaba Újratelepítésének 300. és várossá válásának 100. évfordulójára. A feladványokat a könyvtáron belül több helyszínen, azonban egy időben kellett megoldaniuk a gyerekeknek.

A könyvtárhasználati versenyre iskolánként 3 fős csapatok jelentkezhettek és összesen 7 iskola nevezett be. A csoportoknak 7 helyszínen 7 különböző feladatot kellett megoldaniuk, ezek közé tartozott például a képkirakó, a totó, párosítás vagy a könyvtár alaprajzának kitöltése. A feladatokat minden állomáson teljesítmény szerint külön pontozták és összesen 41 pontot gyűjthettek össze a csapatok.

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára a Békés Megyei Könyvtárban tartott kiállítást és konferenciát. Az összejövetel témája a kiegyezés, a dualizmus és a polgáriasodás volt.

Az elmúlt évben indult a Békés Megyei Levéltár azon projektje, mely a kiegyezés, dualizmus, polgárosodás címet viseli. A projekt egy konferenciával indult Gyulán, mely után elkészült egy vándorkiállítási anyag, valamint több könyvet is kiadtak a témával kapcsolatban.

Az első előadást Szilágyi Adrienn, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa adta, aki a magyarok királynéjáról, Sissi-ről és az ő népszerűségéről beszélt.

A Békés Megyei Levéltár igazgatóhelyettese, Sáfár Gyula, a csabai sportélet kezdeteiről tartott előadást. Stábunknak elmondta, hogy milyen források álltak rendelkezésére az előadás összeállításához.

Karácsony után sok család igyekezett megtartani az ünnepi hangulatot gyermekeik számára. Ezzel a céllal Hevesi Imre, azaz Imi bácsi tartott gyermekfoglalkozást a Békés Megyei Könyvtárban.

Nagy érdeklődés kísérte Hevesi Imre előadását a Békés Megyei Könyvtárban. A gyerekeknek a zenész elsősorban téli dalokkal készült, de sokféle ismert gyermekdal is felcsendült.

A mesék vagy gyerekdalok a szórakoztatáson kívül nagyon sok fontos funkciónak tesznek eleget a gyerekek fejlődése során. A kisbabák ugyan még nem értik a mesét, de a mondókázást, az ölbéli játékokat és az éneklést már egészen pici kortól érdemes a mindennapok részévé tenni. A gyerekek láthatóan nagyon jól érezték magukat, de az ünnepi dalok varázsa a szülőket is átjárta.

A Nemzeti Köznevelési Értéktár Békés Megyei Mintaprogramjának ünnepélyes záró rendezvényét a Békés Megyei Könyvtárban tartották meg. A rendezvényen 5 Békés megyei település 15 köznevelési értékét mutatták be.

A Békéscsabai Tankerületi Központ az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2017 júniusában pályázati felhívásban értesítette Békés megye valamennyi köznevelési intézményét, hogy mutassák be egyedi, különleges szellemi vagy tárgyi köznevelési értékeiket. A Nemzeti Köznevelési Értéktár kulturális örökségünk részévé válik.

A pályázatra 15 köznevelési érték került benyújtásra 5 Békés megyei településről. Az értékek között szerepelt a medgyesegyházi Schéner Mihály Emlékház is, melyet Farkas Gyula, a művelődési ház igazgatója mutatott be, aki személyesen is ismerte a mestert. Az emlékház a zseniális festő, szobrász, bábtervező, keramikus munkásságát és alkotásait mutatja be.

Békéscsabára érkezett a „Protestáns iskolatörténeti mozaik” című vándorkiállítás, amely a protestáns oktatás történetének kiemelkedő történéseit, intézményeit és alakjait mutatja be. A tárlatot az érdeklődők a Békés Megyei Könyvtárban tekinthetik meg.

A Kárpát-medencén át vándorló kiállítás a Reformáció 500. évfordulóját ünneplő programsorozat részeként érkezett a megyeszékhelyre. A tárlat a Református Tehetséggondozó Alapítvány kezdeményezésével jött létre azzal a céllal, hogy bemutassa a reformáció iskolatörténeti és művelődéstörténeti hatásait.

A fényképes történelmi összeállítás a hazai protestáns iskolakultúra meghatározó intézményeit, kiemelkedő személyiségeit, illetve legfontosabb mozzanatait mutatja be. Kovács Nóra, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium történelemtanára elmondta, Békés megyének is jelentős protestáns iskolai múltja van.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Munkácsy Mihály Múzeummal és a Békés Megyei Könyvtárral együttműködve mutatta be Csabai-Wagner József képi emlékezete című kiállítását a Magyar Festészet Napja alkalmából.

Csabai-Wagner József eredetileg építésznek tanult és a budapesti Királyi József Műegyetemen szerzett egyetemi végzettséget. Miután visszatért Békéscsabára, a Munkácsy Mihály Múzeum épületét - akkori nevén a Közművelődés Házát tervezte meg, majd 1907-ben

Csabai-Wagner József 1888. május 27-én született Mezőberényben. Az 1910-és évektől kezdve sokat rajzolt és festett Békéscsabán és környékén. Elvégezte a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolát Balló Ede tanítványaként, bejárta Európa múzeumait, gyűjtötte a tapasztalatokat és ezalatt folyamatosan festett. Több neves elismerést is magáénak tudhatott. 1967-ben hunyt el Mezőtúron. Halálának 50. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. építésvezetőként a kivitelezésben is részt vett. Utolsó kiállítása is az általa tervezett Munkácsy Mihály Múzeumban volt.

Október 15-e a Fehér Bot napja világszerte, már több mint 45 éve. Ennek alkalmából a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete ünnepséget tartott a Békés Megyei Könyvtárban.

Október a Látás hónapja, 15.-e pedig a Fehér Bot Napja. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, valamint hozzájáruljon gondjaik megoldásához, és segítse társadalmi beilleszkedésüket.

A Jókai Színház kezdeményezésre a Sinosz és az egyesület közösen írt ki egy vers- és novella író pályázatot, melyre 7 egyesületi tag adta be a pályamunkáját. A beérkezett művekből állítottak össze a színészek egy ünnepi műsort.

Ezen a napon a vakok és gyengénlátók több figyelmet kapnak a szokásosnál. A látássérült emberekre azonban ne csak ezen az egy napon, hanem egész évben figyeljünk.

Oldalak