Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Magyarország

Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatfelvételének 70. évfordulója alkalmából utazik hamarosan Pekingbe a főként diákokból és szakoktatókból álló Békés megyei delegáció.

Közös tájékoztatót tartott a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Békés Megyei Kormányhivatal abból az apropóból, hogy hamarosan Pekingbe utazik egy 16 főből – a többi között diákokból, szakoktatókból és gasztronómiai szakemberekből álló Békés megyei delegáció. Takács Árpád kormánymegbízott a tájékoztató elején a Békés Megyei Kormányhivatal és a másik két fél sikeres együttműködéséről számolt be, melyet a jövőben még inkább szeretnének kiterjeszteni. A mostani alkalom kitűnő lehetőség a BSZC-nek is, hiszen egy pekingi szakképzési iskolával kötnek együttműködési megállapodást, mellyel ténylegesen átlépik Európa kapuit.

A Demokratikus Koalíció szerint nem a bevándorlás-, hanem a kivándorlás Magyarország egyik legnagyobb problémája. A kivándorlás egyik oka a dolgozói szegénység lehet, ami különböző kutatások szerint emelkedett Magyarországon az utóbbi néhány évben.

Az Európai Unió felmérése szerint az elmúlt nyolc évben az EU-s országok közül Magyarországon nőtt a legjobban a dolgozói szegénység aránya. Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje úgy véli, hogy ez nagyban köszönhető annak, hogy a progresszív adózásról a FIDESZ-KDNP kormány egykulcsos személyi jövedelemadóra váltott. Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy mintegy 500 millió forintot a szegényektől a gazdagokhoz csoportosított át a kormány.

A DK szerint az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját csökkenteni kell, illetve a létminimum alatti munkabérért dolgozók jövedelemadóját adójóváírással vissza kell adni. Ezen javaslatok mellett a párt a vállalkozók terheit is csökkentené.

Egy héttel ezelőtt jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának járványügyi felügyeleti osztálya, hogy Magyarországon az influenzás megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt. Információink szerint Békéscsabán még nem jelentős az influenzás betegek száma.

Idén az Egyesült Államokban nagy intenzitású influenzajárvány terjed, melyben eddig közel negyven ember vesztette életét. Magyarországon szerencsére nem ilyen súlyos a helyzet, azonban a megbetegedések száma az utóbbi időben itt is megnövekedett. Békéscsabán a probléma még nem jelentkezett nagy mértékben. Dr. Bereczki Zsolt háziorvos szerint, rendelésére eddig egy beteg sem érkezett influenzásan.

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség, mely cseppfertőzéssel terjed. Különösen időseknél és kisgyermekeknél súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Dr. Bereczki Zsolt háziorvos szerint a legfontosabb teendőnk a betegség elkerülése-, illetve a gyors gyógyulás érdekében az, hogy egészségesen étkezzünk, minél többet aludjunk, sok forró gyógyteát és mézet igyunk.

A testvérvárosi látogatáson a város képviselői különböző konferenciákon és gazdasági rendezvényeken is részt vehettek.

A Pulitzer-díjas politológus, közgazdász eddigi élete során, több mint 20 könyvet írt. A legutóbbit 2016-ban adták ki, ami az Angyal karddal címet kapta. Lengyel László folyamatosan kritizálja és értékeli a politikai erőket és megfigyeli a közélet változásait. Véleménye szerint 2018-ban három téma köré csoportosul majd a pártok választási programja.  Az első a korrupcióval, a második az Európai Unióval és a szuverenitással, a harmadik pedig a szociális és területi egyenlőtlenséggel kapcsolatos problémák.

A politológus szerint a területei egyenlőtlenség ilyen radikális mértékű kialakulásában nagy szerepe volt annak, hogy a kormány az Európai Uniós forrásokat látszatberuházásokra és nem munkahelyteremtést célzó beruházásokra, illetve energetikai fejlesztésekre költötte. A politológus úgy gondolja, hogy a 2018-as kampány gyenge színvonalú és alávaló lesz, ami miatt a jövőben komoly problémákkal nézhet szembe majd a társadalom.

A korrupcióval kapcsolatban Lengyel László elmondta azt is, hogy felháborító az, hogy Mészáros Lőrincz nulla forintról az 5. leggazdagabb ember lett Magyarországon a FIDESZ-KDNP kormányzása alatt.

„Az illegális bevándorlás hullámai egész Európát robbanással fenyegetik. 2015. október elejéig a Magyarország határait illegálisan átlépők száma meghaladta a 312 ezer főt. Európa és Magyarország példátlan nagyságú, tömeges népvándorlással áll szemben.” Fogalmazott Dankó Béla országgyűlési képviselő a magyarországi menekülthelyzetről szóló sajtótájékoztatóján.

Dankó Béla sajtótájékoztatóján elmondta: A magyar emberek nemzeti konzultáció keretein belül döntöttek: az országot meg kell védeni. Magyarországnak a schengeni egyezményben is rögzített kötelezettsége az ország és az Európai Unió külső határainak védelme. Magyarország minden lépése, ebből a parancsoló kötelességből vezethető le.

Címkék:

Nemzetiségi összetétel szempontból Békés megye Magyarország legszínesebb megyéje. Egymás kultúráját tisztelve nemzetiségi táncokat ápolnak a magyar táncegyüttesek és kulturális körök. 2015. szeptember 11. és 13. között rendezik meg Alföldiek Vásárát.

A Csabai Szlovákok Szervezete már évek óta megrendezi ezt a fesztivált. Nem véletlenül kapta az Alföldiek Vására nevet. A szlovákok által lakott mezővárosok sajátossága, hogy vásárt tartottak. Nem csak azt a célt szolgálta, hogy a termékeket eladják, megvegyék, hanem egy találkozóhely is volt az emberek számára: a kultúra képviselői, a komédiások, a csepűrágók, ahogy akkor nevezték őket.

- Mi ezt a hagyományt élesztettük fel mégpedig úgy, hogy a mi vásárunk találkozó helye legyen a Dél alföldi szlovákoknak, de nem csak a szlovákoknak, hanem a megyében élő nemzetiségeknek is. Azt is ki akarjuk fejezni, hogy mi itt Békés megyében, békében élünk és éltünk. - mondta el Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke