Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Alföldiek Vására

Nemzetiségi összetétel szempontból Békés megye Magyarország legszínesebb megyéje. Egymás kultúráját tisztelve nemzetiségi táncokat ápolnak a magyar táncegyüttesek és kulturális körök. 2015. szeptember 11. és 13. között rendezik meg Alföldiek Vásárát.

A Csabai Szlovákok Szervezete már évek óta megrendezi ezt a fesztivált. Nem véletlenül kapta az Alföldiek Vására nevet. A szlovákok által lakott mezővárosok sajátossága, hogy vásárt tartottak. Nem csak azt a célt szolgálta, hogy a termékeket eladják, megvegyék, hanem egy találkozóhely is volt az emberek számára: a kultúra képviselői, a komédiások, a csepűrágók, ahogy akkor nevezték őket.

- Mi ezt a hagyományt élesztettük fel mégpedig úgy, hogy a mi vásárunk találkozó helye legyen a Dél alföldi szlovákoknak, de nem csak a szlovákoknak, hanem a megyében élő nemzetiségeknek is. Azt is ki akarjuk fejezni, hogy mi itt Békés megyében, békében élünk és éltünk. - mondta el Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke