15 milliárd forint

15 milliárd forint fejlesztési forrás érkezhet Békéscsabára. A hír egy kormányhatározatban jelent meg, majd Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter is bejelentette sajtótájékoztatóján.

November 8-án jelent meg az a kormányhatározat, mely jóváhagyott bruttó 15 milliárd forint fejlesztési forrást Békéscsaba számára. Ebből a forrásból a város négy komplex energetikai beruházást hajt majd végre. 8,6 milliárd forintból a Magyar Villamos Művek hozzájárulásával naperőművek, energiatárolók és egy szabályozó központ épül majd. A második beruházás a közvilágítás korszerűsítését célozza. Olyan új, led-világítású lámpatesteket szerelnek fel, melyeken térfigyelő kamerák, mozgásérzékelők vagy wi-fi szolgáltatást nyújtó eszközök is elhelyezhetőek lesznek.

Uniós források felhasználásával, több mint 15 milliárd forintból újul meg Délkelet-alföld 86 településének hulladékgazdálkodási rendszere. A projekt eredményeként jelentősen nő a szelektív hulladékgyűjtés aránya és csökken a szemétlerakókba kerülő hulladék mennyisége. Ehhez kapcsolódóan a napokban adták át Gyula hulladékudvarát.

A projekt elsődleges célkitűzése a hulladékképződés csökkentése, valamint az újrahasznosítás arányának növelése a Dél-alföldi régióban. Így csökkentve a térség környezetterhelését, és biztosítva jobb körülményeket, magasabb életminőséget az itt élő közel 390 ezer embernek. A korábbi hulladékgazdálkodási rendszer a depókban történő lerakásra támaszkodott. Ezt egy modern megoldás váltja fel.

- A programban eddig depó állomásokon helyeztük el a hulladékokat most pedig házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés fog bekövetkezni minden egyes kertes házhoz és társasházhoz új hulladékgyűjtő edények lesznek majd kihelyezve és ebbe történhet majd a szelektív hulladékgyűjtés. - mondta Szabó Mária Márta, a DAREH bizottsági elnöke