Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

tavasz

Békéscsaba önkormányzata idén tavasszal is meghirdette Békéscsaba hazavár programját. A támogatást ezúttal három helyi fiatal nyerte el.

Békéscsabán a közgyűlés 2015-ben döntött a Békéscsaba hazavár életkezdési támogatásról. A támogatásban azokat az egyetemi tanulmányaikat már befejező szakembereket vagy még hallgatói jogviszonyban álló tanulókat kívánják segíteni, akik munkájukat Békéscsabán szeretnék végezni. Arról, hogy mely szakmáknak szeretne a program teret adni a városban, egy tanácsadó testület döntött.

A program kezdete óta 18 hallgatói ösztöndíjról és 49 életkezdési támogatásról szóló szerződést írtak már alá Békéscsabán. Évente kétszer hirdetik meg a felhívást, 2019 tavaszán egy hallgatói ösztöndíjassal és két életkezdési támogatásban részesülő fiatallal nőtt a támogatottak száma.

Várai Viktor építőmérnök korábban már pályázott az életkezdési támogatásra. Néhány munkával telt évvel később, idén újra jelentkezett.

Békéscsabán évente két lomtalanítási időpont van: egy ősszel és egy tavasszal. Az őszi időpontban a lomtalanítás mellett a veszélyes hulladékot is begyűjtik, melyeket a város több részén kihelyezett begyűjtési pontokon lehet leadni. A mostani, tavaszi lomtalanításkor így ezeket a hulladékokat nem lehet kihelyezni.

A lomtalanításkor a lakosok megválhatnak olyan nagydarabos hulladékoktól is, melyek a háztartásban keletkeztek vagy feleslegessé váltak. Ez alatt például bútordarabot, szőnyeget, berendezési tárgyakat kell érteni. Ezzel szemben nem helyezhető ki háztartási-, veszélyes-, zöld hulladék-, illetve építési törmelék, autógumi- vagy járműalkatrészek, illetve elektronikai hulladékok.

A hulladékot a szállítási napon reggel 7 óráig, vagy ha ez nem megoldható, akkor a megadott időpontok előtti napon lehet kihelyezni.

Békés városa sikeresen pályázott az Európai Unió Europe for Citizens programjára. A pályázattal 135.000 euróval lett gazdagabb a város, melyet a projektre fordít, ez magába foglal több konferenciát Európa különböző országaiban. A találkozók fő célja, hogy olyan, globális problémaköröket érintő ötletek - esetleg törvényjavaslatok - szülessenek civil kezdeményezésre, melyet aztán előterjeszthetnek az Európai Unió felé.

A két napos eseményt március 24-25-e között rendezik meg Békésen a Kulturális Központban. A város ezután sem pihenhet, hiszen gőzerővel készül a 3. Háromváros Sportfesztiválra, melynek 2015-ben Békéscsaba, tavaly Gyula, idén pedig Békés ad otthont. A rendezvény igen nagy tömegeket mozgósít meg.

Békéscsaba, Gyula és Békés városa jó viszonyban áll egymással. A sportesemény ezen felül tovább erősíti a 3 város közötti kapcsolatot.

A rendezők bizakodóak az eseménnyel kapcsolatban, hiszen az eddigi évek tapasztalatai alapján, lehet izzasztó hőség, vagy lehet zordabb, esős időjárás is, a diákok minden esetben kitartanak.

Tavasszal jelentős területeket belvíz borított, a nyár elején szokatlanul súlyos jégverések okoztak rendkívüli károkat, majd ezt követően a forró és száraz időjárás nehezítette a gazdák dolgát. Az aszályos időjárást felhőszakadás zárta le. Mindez elsősorban a kukorica, és a napraforgó, valamint az őszi gyümölcsök számára káros. Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása viszont már kedvezhet a gazdáknak.

Legfontosabb olajnövényünk a napraforgó. Az utóbbi időben évente 500 és 600 ezer hektár közötti területen termelik, az éves termésmennyiség 1-1,5 millió tonna között alakul. A nyár végi esőzések minimálisan visszavethetik ezt a mennyiséget, azonban jelenleg nincs nagy probléma az időjárás miatt.