Sajtóközlemény

A Békés Megyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt kezdeményezte annak a 19 éves kondorosi férfinak a letartóztatását, aki pénteken éjszaka kegyetlen módon bántalmazta édesanyját.

A gyanúsított 2019. június 26-án 22 óra 30 perc körüli időpontban a Kondoros, Bajcsy- Zsilinszky utcai családi házukban egy szóváltást követően oly módon bántalmazta a vele egy háztartásban élő édesanyját, hogy egy vascsővel számos alkalommal testszerte megütötte és forró vízzel leöntötte, miközben azt kiabálta, hogy „Dögölj meg!". A sértett a bántalmazás következtében súlyos sérüléseket – csonttöréseket, fejsérülést és égési sérüléseket – szenvedett.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor, másrészt, mert megalapozottan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a még ki nem hallgatott tanúk vagy a sértett befolyásolásával, megfélemlítésével, vagy a még fel nem lelt tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítás eredményét veszélyeztetné, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt.

Címkék:

Július 31-éig még szankció nélkül bejelenthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé az üzemeltetők azokat az automata berendezéseket, amelyek olyan terméket vagy szolgáltatást kínálnak, amiért helyben fizetnek a vásárlók és működésükhöz nincs szükség kezelőszemélyzetre.

Már nemcsak az élelmiszert árusító automaták adatait kell bejelenteni a NAV-nál, hanem szolgáltatástól és árucikktől függetlenül minden ilyen berendezés üzemeltetésére vonatkozik ez a kötelezettség. Idetartoznak például a parkolóautomaták, a személyzet nélküli autómosó berendezések, a „százforintos” játékkiadó gépek és a legkülönfélébb árucikkeket kínáló automaták is.

Bár az eredeti határidő június 30-a volt, az adóhivatal egy hónapot hagyott az üzemeltetőknek, hogy az automaták adatait biztosan be tudják küldeni. A bejelentést elektronikusan, az AVTOMATA elnevezésű adatlapon kell megtenni. Mostanáig az üzemeltetők már 9 000 automatát regisztráltak. Augusztustól a be nem jelentett berendezések üzemeltetője mulasztási bírságra számíthat.

Címkék:

A Gyulai Járási Ügyészség társtettesként elkövetett orvhalászat vétsége miatt az elkövetéstől számított 30 napon belül bíróság elé állított egy 19 éves, egy 25 éves és egy 26 éves geszti férfit, akik engedély nélkül és tiltott eszközzel halásztak Biharugra mellett.

A három férfi – akik közül egyik sem rendelkezett halászati engedéllyel – 2019. június 12-én a kora esti órákban jelentek meg az egyik helyi halgazdaság tulajdonában álló, a Begécsi tóegységhez tartozó Nagyszíki tónál azzal a szándékkal, hogy ott tiltott eszközzel halat fogjanak és tulajdonítsanak el. A vádlottak egy 36 méteres meslenchálót helyeztek el a vízben, majd másnap hajnalban visszamentek a helyszínre és kiemelték a hálót a benne lévő 10 darab ponttyal együtt. A vádlottak az együttesen több, mint 35 kg súlyú, közel 45.000.-Ft értékű halat zsákokba pakolták és hazafelé indultak, útközben azonban a rendőrök igazoltatták őket.

Címkék:

Tisztelt Ingatlanhasználók!

A DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. tisztelettel tájékoztatja Önöket, hogy az augusztus 20-i ünnepre való tekintettel a kommunális hulladékszállítás időpontja Békéscsabán az alábbi rend szerint változik:

- Augusztus 17-én, szombaton lesz a kommunális (vegyes) hulladék ürítése augusztus 20-a, keddi gyűjtési nap helyett Vandháton, Jókai városrészben, Jaminában (keddi gyűjtési terület), Gerlán, Dobozi úton és a Béke kertben.

- Augusztus 19-én, hétfői gyűjtési napon szállítják el a cég munkatársai a kommunális (vegyes) hulladékot augusztus 20-ai, keddi gyűjtési nap helyett a Lencsési lakótelepen, a Békési úton és a békéscsabai közületeknél.

Címkék:

A Békés Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette, valamint forgalomba hozatallal elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt kezdeményezte négy kondorosi férfi letartóztatását, akik termelték és árulták is a kábítószert.

A nyomozás adatai alapján az állapítható meg, hogy egy 28 éves kondorosi férfi 2019 márciusától az édesanyja tulajdonát képező, Kondoros mellett található tanyán és a körülötte lévő mezőgazdasági területen értékesítési célzattal kannabiszt, vadkendert termesztett. A 2019. július 19-én foganatosított szemle alkalmával a rendőrök a területen 315 tő különböző fejlettségű növényi egyedet találtak. A növények termesztésében, gondozásában közreműködött a férfi 65 éves édesapja is.

Címkék:

A Békéscsabai Járási Ügyészség a letartóztatását kezdeményezte annak a 27 éves sarkadi férfinak, aki más bűncselekmények mellett egy éjszaka leforgása alatt Jakabszálláson öt családi házból lopott el különböző értéktárgyakat, további egy ingatlanban pedig kísérletet tett erre.

A férfi a betöréseket 2019. május 3-án kezdte Békéscsabán, ekkor bemászott egy családi ház udvarába, és az ott parkoló gépkocsiból 60.000 forint készpénzt, míg a műhelyből egy 120.000 forint értékű fűkaszát vitt el. Ezt követően Jakabszálláson 2019. június 8-ára virradó éjszaka két családi ház udvarára, míg 2019. június 14-én éjjel hat ingatlanba mászott be a kerítésen keresztül, és az udvaron parkoló autókból, valamint a nyitott lakásokból készpénzt, ékszert, láncfűrészt és egy légpuskát is ellopott. A terhelt a cselekményeivel közel 500.000 forint kárt okozott a sértetteknek.

Az eddig hat alkalommal vagyon elleni bűncselekmények miatt büntetett férfit az ellopott értéktárgyak tulajdonosainak száma szerinti 10 rendbeli lopás miatt vonta felelősségre a nyomozó hatóság.

Címkék:

Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala értesíti az érintett szülőket, hogy a 2019/2020-as nevelési évtől az óvodai ellátást igénylő gyermekek nyilvántartásba vétele a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában lévő valamennyi óvodába, továbbá a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő óvodába is azonos helyszínen és időpontban történik.

A jelentkezés ideje és helye:

2019. április 2. (kedd) 8.00-18.00 óra,

2019. április 3. (szerda) 8.00-18.00 óra,                                                        

CSABAGYÖNGYE KULTURÁLIS KÖZPONT KÖLYÖKSZIGET TERME

(Békéscsaba, Széchenyi u. 4.).

Gerlán, Mezőmegyeren és a Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium óvodájában  a fenti időpontokban az óvoda épülete a jelentkezés helyszíne.

Címkék:

A Békéscsabai Járási Ügyészség súlyos testi sértés és garázdaság miatt az előzetes kényszergyógykezelését kezdeményezte annak a 41 éves békéscsabai férfinek, aki 2019 márciusában két alkalommal is erőszakos cselekményt követett el.

A férfi 2019. március 22-én az esti órákban Békéscsaba egyik lakótelepi lakásába az ajtó berúgásával hatolt be, majd fürdést követően onnan távozott. Néhány nappal később, március 26-án a hajnali órákban ismerősét annak lakásában ököllel többször megütötte, és egy késsel a nyakán megvágta. A sértettnek a bántalmazás során az orrcsontja eltört, továbbá a koponyája zúzódott és a nyakán vágott seb is keletkezett.

A férfi hajléktalan, munkája, jövedelme nincs, és Németországban akart munkát vállalni, így fennáll a szökésének, elrejtőzésének a veszélye. A férfi ellen másik eljárás is folyik garázdaság bűncselekménye miatt, továbbá 2019. március 25-én rendzavarás és garázdaság szabálysértésében megállapították a felelősségét, így attól is lehet tartani, hogy szabadlábra kerülése esetén hasonló, erőszakos cselekményeket követne el.

Címkék:

Oldalak