előadás

Éves szakmai tanácskozást rendezett a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ. A konferencián a szakemberek több előadást is meghallgathattak.

Minden évben több alkalommal rendez szakmai tanácskozást jelzőrendszeri tagok részére a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, mely ez alkalommal a 2018-as évet értékelte. A konferencián nemcsak védőnők, óvodapedagógusok és gyermekorvosok vettek részt, hanem a rendőrségtől és a hivataloktól is érkeztek szakemberek, hogy együtt járják körbe a gyermekvédelemi kérdéseket.

A rendezvényre több előadót is meghívtak, hogy így még több információt adjanak át és osszanak meg egymással a rendszertagok. D. Nagy Anikó, klinikai szakpszichológus előadásában a gyermekek veszélyeztetettségére és a kiskamasz kor sajátosságaira hívta fel a figyelmet.

A konferencia résztvevői tájékoztatást kaptak a rendőrség tavalyi évben végzett gyermek-és ifjúságvédelmi tevékenységéről, valamint a biztonságra nevelő iskolai programokról és vagyonvédelemről is.

Látássérültek irodalmi alkotásaiból adtak elő a Jókai Színház művészei a Békés Megyei Könyvtárban. A rendezvényen egy Braille társasjátékot is megismerhettek az érdeklődők.

„Irodalmi Délután a Fehér Bot Nemzetközi Napján” címmel tartott ünnepi rendezvényt a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete. A Békés Megyei Könyvtárban megtartott eseményen a Jókai Színház művészei Komáromi Anett színművész vezetésével adtak elő zenés-verses műsort a látássérültek irodalmi alkotásaiból.

A pályázatra beérkezett 42 mű közül, 8-at hallgathattak meg az érdeklődők a rendezvényen. A verseket beküldők között két gyulai egyesületi tag is volt. A beküldött művek változatos témákat dolgoztak fel: a személyes élmények mellett a szövetség életéből is merítettek a költők.

A zenés-verses műsor mellett a „Pontról Pontra” Braille társasjátékkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

Békéscsabára látogatott a bükki füvesember, aki a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott előadást az általa ismert és használt gyógynövényekről, valamint azok pozitív hatásairól.

Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz Szabó Gyuri bácsi, közismert nevén, a bükki füvesember. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára, megbetegedésre nyújtanak enyhülést. A 2014-ben alapított Bükki Füvesember Egyesület célja, hogy őrizze és kutassa a népi gyógyítás hagyományait, illetve a gyógynövények ismeretét és használatát.

Még mindig jelentős az olyan megbetegedések száma, melyek nem fertőzéssel, de járványszerű gyorsasággal és méretekben terjednek a társadalomban. Ennek érdekében tartják szükségesnek a folyamatos felméréseket és elemzéseket.

Egyre többen próbálják ki vagy alkalmazzák a népi gyógyítás hagyományait és keresnek alternatív módszereket.

A Nyitott Akadémia első állomásán, a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott előadást az irigységről, a kibeszélésről és a rosszindulatról Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus.

A legtöbben hajlamosak vagyunk csak azt látni, amit a másik elért, de a sikerhez vezető utat, ami általában küzdelmekkel, nehézségekkel, kudarcokkal, fájdalmakkal van kikövezve, nem vesszük figyelembe. Másoknak bántó és gúnyos megjegyzéseket teszünk az irigyelt személyről. Az elismert pszichológus legújabb előadásában azt a kérdést vizsgálta, hogy milyen okok állhatnak a kapcsolatainkat sűrűn átszövő irigység, rosszindulat, kibeszélés hátterében.

Korszerűsítés a kertészetben címmel tartott előadást a 99. életévében járó Dr. Bálint György kertészmérnök Füzesgyarmaton. Mindenki Bálint gazdája beszélt a termőföld gazdagításáról, az öntözés fejlesztéséről és a kistermelés néhány eszközéről is.

Füzesgyarmaton tartott előadást Dr. Bálint György kertészmérnök. Előadásában legfőképpen az öntözés fejlesztéséről beszélt. A szakember szerint Magyarországon a szántóföldeknek 20%-a van berendezve, de mégis csak 4,5 %-on folyik az öntözés. Szó esett még a többi között a termőföld gazdagításáról, valamint a kistermelés néhány eszközéről is, mint például a karcsú orsó és a magaságy.

Az előadáson szó esett még arról is, hogy a kistermelést össze lehetne szervesen kapcsolni az idegenforgalommal, a turizmussal.

A Dr. Bálint Györggyel készült bővebb beszélgetést későbbi magazinműsorunkban láthatják.

Már évek óta gyűjt egy békéscsabai család különféle tanszereket kárpátaljai gyerekek számára. A gyűjtésről a Békés Megyei Könyvtárban „A Reménység gyermekei” címmel tartott előadást Bonnyai Sándor.

A Bonnyai család négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy gyűjtést szervez annak érdekében, hogy a háborúval sújtott területekre tanszereket tudjanak adományozni a szegények számára. Az adománygyűjtések tapasztalatiról tartott előadást Bonnyai Sándor a Békés Megyei Könyvtárban.

Az idei évben is szorgosan gyűjtötték az adományokat a mélyszegénységben élő gyermek számára, akiknek ez a tanszercsomag jelképezi azt, hogy sokan állnak mögöttük és támogatják őket.

Bonnyai Sándor képeken és videofelvételeken keresztül mutatta be eddigi, önkéntesként szerzett élményeit az érdeklődőknek. Minden alkalommal arra ösztönzik a gyermekeket, hogy igenis érdemes tanulni, mert ezáltal átléphetik a szegénység kapuit és elérhetik az álmaikat.

Július elsejéig számos programmal várják a szervezők a kilátogatókat a 42. Békés-Tarhosi Zenei Napokra, hazánk egyik legrégebbi múltra visszatekintő komolyzenei fesztiváljára. Stábunk ezúttal Gryllus Dániel és Lackfi János közös előadására látogatott el.

A Békés- Tarhosi zenei napok június 16-tól július 1-ig komolyzenével, számos hangversennyel, koncerttel, valamint zenei és hangszeres kurzusokkal várja a zenekedvelőket. A zenei fesztivál 4. napján Gryllus Dániel és Lackfi János előadására ingyenesen látogathattak el az érdeklődők a Békési Kulturális Központ színháztermébe.

A költő és a zenész ezen előadáson is feldarabolja a végtelent, felfedezik a művészetet, és a kultúrát könnyedén, természetesen, élvezetesen tárják a közönség elé, párbeszédük eredménye egy felszabadult, derűs, könnyed este irodalomról, zenéről, a világ dolgairól.

A komolyzenei rendezvénysorozat még július elsejéig várja az érdeklődőket, a 42. BÉTAZEN további programjairól a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az 1848-49-es szabadságharc magyar hadseregének harcászatáról, valamint a katonák egyenruhájáról és felszereléséről szóló előadást hallhattak az érdeklődők Gerlán, „Élő Történelem Óra” címmel.

A Gerlai Wenckheim Társaság és a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezésében egy, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról szóló előadáson vehettek részt az érdeklődők. A rendhagyó történelemórán az előadók bemutatták a szabadságharc harcászatát, de a látogatók megtekinthettek korabeli egyenruhákat, fegyvereket is.

Az egyesület 2010-ben alakult és 2013 óta működik közhasznú civil szervezetként. Céljuk, hogy minél szélesebb rétegek ismerhessék meg nemzeti múltunkban, de a világtörténelemben is jelentős szerepet játszó huszárság- és a sokszor méltatlanul figyelmen kívül hagyott honvéd gyalogság történetét, kultúráját.

Minden zászlóalj legfontosabb tárgya a zászló volt, mivel iránymutatást adott a katonáknak támadás vagy visszavonulás esetén.

Nagyszüleink Házipatikája címmel került sor egy előadásra a gyógynövényekről Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Surmanné Taschner Éva életmód tanácsadó, természetgyógyász a cukorbetegség gyógynövényes terápiáiról tartott előadást.

Az előadássorozatot már ötödik alkalommal rendezték meg. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a tavaszi méregtelenítés, megújulás és a regeneráció volt a fő téma. Az előadáson először a máj, a vese és nyirokrendszer szerepe kerültek középpontba, majd a jelenlévők megismerkedhettek a cukorbetegség megelőzési lehetőségeivel is.

Az előadó a természetben is fellelhető gyógynövények közül, mindig az aktualitásokat ajánlja. Ilyen például a tyúkhúr, a feketeretek, a máriatövis, a gyömbér, a kurkuma és a zsurló. Ezen növények tea formájában való fogyasztása vagy az étkezésbe való beillesztése rendkívül fontos.

A tudatos szülői reakciók nemkívánatos viselkedési formáiról tartott előadást Reményi Tamás gyógypedagógus az autista gyermeket nevelő szülők találkozóján. Az érdeklődők a nehezített magatartásformák sikeres kezeléséről hallhattak több megvalósítható hasznos ötletet is.

Az Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány 1999 óta szervez olyan szülőket-, pedagógusokat segítő gondolatébresztő előadásokat, melynek során a résztvevők szakembereknek tehetik fel az autizmussal élő gyermekek mindennapi nevelésével kapcsolatos kérdéseiket. Az interneten és a szakkönyvekben ugyan nagyon sok minden elérhető, de ezek mellett nagyon fontos az is, hogy a mindennapokban több igénybe vehető szolgáltatás is van, amelyek segítenek a család életét az autista gyermek szükségletei mentén szerveződni.

Oldalak