migráció

A kormánypártok Európa Parlamenti programjának fókuszában ismét a migráció áll, véleményük szerint ugyanis ez a legfontosabb, az Európai Unió jövője szempontjából legmeghatározóbb kérdés.

Szűk három hét múlva, május 26-án lesz az Európa Parlamenti választás, mely mind a kormánypártok, mind pedig az ellenzék szerint kiemelt fontosságú Európa jövőjét tekintve. Míg az ellenzék a minél szorosabb európai együttműködést tűzte ki célul, addig a FIDESZ-KDNP pártszövetség úgy látja, hogy a migráció kezelése és megállítása az elsődleges prioritás a közeljövőben az európai külpolitikát tekintve. Ennek az álláspontnak az alátámasztása miatt tartott lakossági fórumot George Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője Békésen.

Németországban a statiszták alapján összesen 5,76 millió bűncselekményt követtek el 2017-ben. George Spöttle a fórumon elmondta, hogy véleménye szerint a migráció megoldására jelenleg nincs más megoldás, mint az, hogy ha az EU államai a migráció kialakulásának okait orvosolják.

Előadásában beszélt a globális erőviszonyokról, a migráció helyzetéről és az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekről is.

A migrációs válság kezelésére létrehozott határvadász-képzés negyedik ütemét kezdte meg az Országos Rendőr-főkapitányság. A Kormány 2016. augusztus 10-én döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fővel történő bővítéséről, jelenleg a képzésben résztvevők száma az 1000 főt is meghaladja. A március 1-én indult tanfolyam ez alakalommal hét helyszínen, és 189 fővel indult el, és augusztus 25-én fejeződik be.A migrációs válság kezelésére létrehozott határvadász-képzés negyedik ütemét kezdte meg az Országos Rendőr-főkapitányság. A Kormány 2016. augusztus 10-én döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fővel történő bővítéséről, jelenleg a képzésben résztvevők száma az 1000 főt is meghaladja. A március 1-én indult tanfolyam ez alakalommal hét helyszínen, és 189 fővel indult el, és augusztus 25-én fejeződik be.

 

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke sajtótájékoztatót tartott a 3. számú választókerülethez tartozó polgármesterekkel együtt a migrációval kapcsolatban.

- A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról tájékoztatott, hogy az utóbbi hetekben, hónapokban az illegális határátlépések száma nem emelkedett a megyében. Rendőreink szolgálatot teljesítettek az országhatár érintett szakaszain, úgy, hogy a településeken sem csökkent a szolgálatok száma, mindezt feszes szolgálatszervezéssel sikerült elérni. A Békés Megyei Polgárősök Szövetsége két héten át összesen 30 emberrel támogatta a határ védelemét 24 órás szolgálatban. Mindezek mellett a Vöröskereszt önkéntesei is hathatós segítséget nyújtottak a menekültek ellátásában – mondta el Zalai Mihály.

A megyei elnök köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik Békés megyéből segítették a határ védelmét és a migráns helyzet kezelését.