család

Már javában tart a nyár, mellyel együtt jár az is, hogy ilyenkor sokan elutaznak, hogy kipihenjék a mindennapi fáradalmakat és egy kis időt együtt töltsenek családjaikkal, barátaikkal. Utánajártunk, hogy idén melyek a legkedveltebb utazási célok.

A nyaralni indulók körében a belföldi látnivalók mellett, idén is népszerű úti célnak örvendenek a külföldi országok, tengerpartok, így sokan már konkrét tervekkel, igényekkel fordulnak az utazási irodákhoz, vagy szervezik meg vakációjukat. Stábunk egy utazási irodától megtudta, hogy ilyenkor a pihenni vágyók hogyan kalkulálnak a kirándulás költségeivel, és melyek a legnépszerűbb úti célok, illetve utazási formák.

Az utasok körében közkedvelt úti cél Görögország, Olaszország és Horvátország mellett Törökország, Bulgária és a spanyol tengerpart is. Ilyenkor lehetőség van busszal, illetve repülővel utazni, amit egyéb lehetőségekkel, például kompátkeléssel és transzferrel lehet kombinálni.

A Munka, család, egyensúly című projekt legutóbbi programja a Nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásában rejlő lehetőségek helyi bemutatása nevet viselte.

Az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai városfejlesztési nonprofit kft. munka, család, egyensúly projektjének legutóbbi programja a nők társadalmi, illetve gazdasági szerepvállalásáról szólt. Dr. Fekete Klára pszichiáter főorvos lépett először a nézők elé, aki a Női erőforrások jelentősége a mindennapi gyakorlatban címmel tartott előadást. Bár az eseményen többnyire nők vettek részt, azonban meglepetés vendégként megjelent egy férfi, egy apuka, aki saját történetét osztotta meg a közönséggel. Donkó Roland családjában ő maradt otthon gyermekükkel, nem a felesége.

Az édesapa elmondta, hogy anyagi megfontolás miatt döntöttek amellett, hogy a gyermekkel ő marad otthon. Mint mesélte számukra sikerült ennek az időszaknak a legpozitívabb oldalát megélnie.

A Karácsony ünnepe az ajándékozás, a család és a szeretet mellett a finomabbnál-finomabb ételekről is szól. Ilyenkor minden háziasszony igyekszik különleges fogásokat készíteni a családnak.

Sok háziasszony megijed karácsonykor, hiszen tudja, hogy jön az egész rokonság és ilyenkor még inkább ki kell tennie magáért a konyhában. Vajon mindenki a hagyományos ételeket készíti el vagy kipróbálnak valamilyen újdonságot is?

Stábunk a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának cukrász és szakács tanulóit is megkérdezte, hogy mit készítenek Karácsonykor, illetve hogy náluk mi lesz az ünnepi menü.

Felmérésünkből kiderült, hogy a hagyományos karácsonyi ételek azok, amik soha nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, ezek pedig a töltött káposzta, a halászlé és természetesen a mákos és diós bejgli.

Gyermekzsivajtól volt hangos a Csabagyöngye Kulturális Központ. A Családi Társasjáték Napon minden korosztály képviseltette magát és önfeledten szórakozott. A rendezvény célja az volt, hogy a szervezők megmutassák a család minden tagjának, hogy mennyire szórakoztató tud lenni az együtt töltött idő és milyen jó szórakoztatást nyújthatnak a játékok.

Megkérdeztük a legkisebbeket is, hogy hogyan érzik magukat és milyen játékokat próbáltak ki, melyek voltak a kedvenceik.

Ez a program már a kezdetek óta nagy népszerűségnek örvend, így nem kétséges, hogy a jövőben is lesz Családi Társasjáték Nap a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Mindenki más miatt várja az elkövetkező hosszú hétvégét. Pihenés, munka, család, barátok- a járókelőket kérdeztük, hogy kinek mivel fog telni ez a négy nap.

Az év vége, de legalábbis az azt követő év eleje mindenkinek arról szól, hogy megnézi: mennyi hosszú hétvége várható. Akkor van ugyanis lehetőség olyan programot tervezni, amihez nem kell szabadságot kivenni. Persze vannak olyan foglalkozások, ahol az ünnepnap tabu, így nincs mód élvezni ezt a pár egybefüggő napot.

- Hát a gyerekek és apa otthon lesznek, majd valamit kitalálnak úgy, hogy elteljen a nap, én dolgozni fogok. - mondta el Szilágyiné Domokos Enikő

Idén sajnos nem bővelkedhettünk hosszú hétvégékben. Év elején az újévi, év végén a karácsonyi ünnepek, és most ez, a nyár végi 4 nap, ami hosszabb. Kíváncsian kérdeztük a járókelőket, ők mit terveznek, mit csinálnak az ünnep ideje alatt.

A Mária Lovagrend Egyesület szervezésében Családi és Egészségnapot rendeznek a Vasutas Művelődési Házban.

A programban számos izgalmas előadás szerepel, hiszen nyitásképp Gyebrovszki Klára elnök tart előadást a fájdalmak elengedéséről és megértéséről, a jó és rossz életérzés értelmezéséről. Ezt követően több érdekes téma is előkerül, hiszen önmagunk elfogadásáról, önismeretről, a tökéletes élettér kialakításáról, valamint a dob és hangtál terápiáról is hallhatnak az érdeklődők a Vasutas Művelődési Ház földszinti kistermében.

A nagyteremben egész nap tanácsadás várja a látogatókat többek között a kineziológia, az energetikai masszázs, a konfliktuskezelés és a párkapcsolatok területén. Az előteret kézművesek, könyvek, kiadványok, ékszerek, mandalák, házi készítésű készítmények és kóstolók töltik meg élettel, de Sopka Igor Kristályok-ékszerek című kiállítása is megtekinthető lesz. A nap során az emeleti kisteremben gyermekeket is különböző programok várják.

Címkék:

A mezőkovácsházi Dobó család volt a legeredményesebb a népszerű vetélkedő Békés megyei fordulóján.

Interneten is lehet regisztrálni a népszerű vetélkedőre, melynek fődíja egy személygépkocsi.