Szarvas Péter polgármester

A múlt heti közgyűlés döntéseit már korábban értékelte Szarvas Péter polgármester, a FIDESZ frakció, illetve az MSZP. Most Szabóné Kocziha Tünde, a Jobbik és Kaposi László, a DK képviselője is kifejtette véleményét a meghozott döntésekkel kapcsolatban.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom önkormányzati képviselője Szabóné Kocziha Tünde sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nagy vihart kavaró Helyi Akciócsoportokkal kapcsolatban, hogy szerinte minél több a terv és a pályázat annál jobbak a lehetőségei városunknak. A kormány egyik döntésével kapcsolatban is kifejtette a véleményét, ami Békéscsabát is szorosan érinti.

Kaposi László a Demokratikus Koalíció képviselője szerint a Békéscsabai és a Gyulai kórházak összevonása nem javít az egészségügyi szolgáltatás minőségén.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, és a forradalom kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a város. Az ünnepi programsorozatban a Kossuth szoborhoz és a Szent István térre várták a békéscsabaiakat.

A Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar térzenéjével kezdődött a városi ünnepség.

A program részeként a város vezetői, a civil szervezetek, valamint az egyesületek és a politikai pártok képviselői helyezték el Kossuth Lajos szobránál az emlékezés virágait.

A koszorúzást egy közös felvonulás követte, melyen a város vezetőin és a hagyományőrzőkön kívül, számos résztvevő is jelen volt.

A felvonulást követően ünnepélyes zászlófelvonás következett, katonai tiszteletadással, ezután Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, március 15-ei gondolatait hallhatta a jelenlévő közönség.

Mindezt követően átadták a „Békéscsabáért” kitüntetést, melyet Martin Gábor fotóművész kapott, majd a „Békéscsabai életműdíj”-at vehette át Szelekovszky László nyugalmazott természetvédelmi főtanácsos.

A Városháza dísztermében tartották meg a XI. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep alkotásainak sajtó nyilvános átadását. A rendezvényen jelen volt Szarvas Péter polgármester, Bíró Csaba képviselő és Lonovics László a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke.

A korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is számos remekmű készült a művésztelepen, szám szerint 44 festmény. „Ez többek között köszönhető a város által nyújtott támogatásnak”, fogalmazott Lonovics László. A művésztelepre Lengyelországból, Szlovákiából, Erdélyből és Vajdaságból érkeztek festőművészek. Az alkotótábor egyik célja az volt, hogy szélesebbre tárja a kaput Európa felé a csabai hivatásos képzőművészek előtt. Ezzel is elősegítve a könnyebb kapcsolatteremtést a hazai és európai kortárs művészeti élet szereplőivel.

Új helyszínre, a Jaminai közösségi házba hívta össze Szarvas Péter polgármester az e havi közgyűlést. 58 napirendi pontról kellett volna dönteni, azonban a 17 képviselő közül csak hatan jelentek meg, így a közgyűlés határozatképtelen volt. A távol-maradók a FIDESZ frakció képviselői voltak.

Szarvas Péter polgármester elmondta: a város ügyei nem szenvedhetnek halasztást, ezért intézkedni fog és soron kívüli közgyűlést hív össze. A megjelent képviselők szorgalmazták a rendkívüli közgyűlés mielőbbi összehívását és elmondták, ők minden ülésen részt fognak venni, bárhol is legyen az. A rendkívüli közgyűlés pontos időpontjáról és helyszínéről akkor még nem született döntés, ugyanis ahhoz, hogy a városházán tartsák, újra vissza kellett volna telepíteni a technikát és a bútorokat. Miklós Attila az MSZP képviselője kifejtette a véleményét ezzel kapcsolatban:

Címkék: