kick-box

Budapesten a keddi napon indult be igazán "nagyüzem", folyamatosan működött a hat pást és a három ring a WAKO Kick-boksz Világbajnokságon. A tegnapi napot a delegációk vezetői a magyar Parlamentben rendezett díszvacsorával zárták, ami jelezte a világbajnokság megbecsültségét.

A Békés megyeiek, csakúgy, mint a hétfői, nyitó napon , felemás mérleggel zártak a nap végére. Point-fighting- ban 79 kg-ban a junior Európa-bajnok Opauszki Dávid csapott össze a törökök rutinos,  tavaly Európa-bajnoki bronzérmes versenyzőjével, Husszein Semserci-vel. Szoros mérkőzés alakult ki, "Opa" kicsit görcsösen vívott a nagy akarás miatt. Az első menetben még vezetett, a második menetben a török egyenlített aki a harmadik menetben minimális előnnyel nyert 11:9 arányban. A vége kapkodósra sikerült. Opauszki Dávid megtett mindent, helytállt, nem törte meg a vereség, már a jövőre gondolt.

Véget ért Macedóniában a Kadet és Junior Kick-boksz Európa-bajnokság. A csapat, közte a Békés megyei versenyzőkkel, hazatért, s az öröm és eufória időszaka után elkezdődik a verseny és a versenyzők teljesítményének elemzése, a szakmai és egyéb tanulságok levonása.

Az öröm a Magyar Kick-boksz Szövetség részérül teljesen indokolt. A magyar válogatott 37 nemzet közül a második helyen végzett az éremtáblázaton Oroszország mögött. A kiemelkedő eredmény várható volt, hiszen a korábbi évek utánpótlás Világ és Európa- bajnokságain Magyarország mindig az élmezőnyben végzett. A magyar szövetség klubjaiban túlnyomó részt az utánpótlás korosztályhoz tartozók edzenek olyan edzők keze alatt, akik a hivatalos sportedzői képesítéssel rendelkeznek. Számos klub már az óvodás korosztálytól kezdve neveli a jövő versenyzőit, nem egyszer felmenő rendszerben.

Véget ért Macedóniában a Kadet és Junior Kick-box Európa-bajnokság. A csapat, közte a Békés megyei versenyzőkkel, hazatért, s az öröm és eufória időszaka után elkezdődik a verseny és a versenyzők teljesítményének elemzése, a szakmai és egyéb tanulságok levonása.

Az öröm a Magyar Kick-boksz Szövetség részérül teljesen indokolt. A magyar válogatott 37 nemzet közül a második helyen végzett az éremtáblázaton Oroszország mögött. A kiemelkedő eredmény várható volt, hiszen a korábbi évek utánpótlás Világ és Európa- bajnokságain Magyarország mindig az élmezőnyben végzett. A magyar szövetség klubjaiban túlnyomó részt az utánpótlás korosztályhoz tartozók edzenek olyan edzők keze alatt, akik a hivatalos sportedzői képesítéssel rendelkeznek. Számos klub már az óvodás korosztálytól kezdve neveli a jövő versenyzőit, nem egyszer felmenő rendszerben.

Nagy sikert értek el a Kick-boxosok, büszke lehet megyénk ezekre a sportsikerekre.

Dorog adott otthont a Magyar Kick-box Szövetség 2015-ös 4. Fight Kupa Utánpótlás Magyar Bajnokságának. 27 egyesület 260 versenyzője öt tatamin vívta meg harcát point-fighting, light-contact és kick-light szabályrendszerben. A tét nem csak a magyar bajnoki cím volt, hiszen jó pár versenyzőnek ez a verseny adott utolsó esélyt arra, hogy megszerezze az indulási esélyt az Utánpótlás Kick-box Európa-bajnokságon. Ennek megfelelően nagy feszültség jellemezte a mérkőzések legnagyobb részét. A küzdelmeket pedig a gyorsaság, nem egyszer túlzott keménység jellemezte.

A mezőnyben négy Békés megyei klub versenyzői vettek részt az OB-n, nagy sikerrel. 16 arany, 22 ezüst és 19 bronzérmet szereztek a megyei versenyzők. A válogatottság kérdésében hamarosan döntés születik az esélyek, az anyagi alap és a mutatott teljesítmény, színvonal tükrében.

Címkék:

Összesen 11 éremnél járnak a Békés megyei harcosok a kick-box vb-n.

A pénteki első Békés megyei érdekeltségú döntőben Stumpf Márk lépett pástra, és igen meggyőző fölénnyel győzta le ellenfelét, megszerezve ezzel a Debreczeni Team első aranyérmét. Laurincz Péter következett, aki bizony semmivel sem maradt le Márk

mögött akaratban és tudásban, de sajnos ez nem volt elég a vb-címhez, nagyon szép játékkal csiszolta ezüst színűre az érmét.

Bálint Zoltán hihetetlen kemény csatát vívott olasz ellenfelével mind pszichikai, mind fizikai értelemben, és az utolsó másodpercben bekapott egy ponttal maradt alul a hazai versenyző mögött. Laurincz Boglárka volt a csapat utolsó pástra lépő tagja a mai napon, aki Világ- és Európa Bajnokhoz méltó meccset vívott, és immár kétszeres világbajnoknak mondhatja magát.

Riminiben 55 ország közel 2000 nevezője között harcolnak a Békés megyei versenyzők.

Több országból vízumproblémák miatt nem jött versenyző. Viszonylag nagy létszámú csapattal jöttek a mexikóiak, ismét itt vannak Madagaszkárból, s a korábbi évektől jóval nagyobb számban képviselteti magát India. S ha a földrészeket tekintjük a kick-box sportban, az európaiak legnagyobb riválisai, a tengeren túliak – USA, Kanada, Brazília – komoly erőt képviselő utánpótlás válogatottal képviselteti magát.

Jövő héten Riminiben rendezik a junior és kadet kick-box világbajnokságot. A Békéscsabai Lakótelepi SE harcosai számára a felkészülés utolsó hetében már csak a legjobb forma finomítása a feladat. A Madách utcai Erzsébethelyi Általános Iskola tornatermében összesen nyolc szőnyegen zajlott az edzés, immár a világverseny előtti célegyenesben. Pár nappal a nagy megmérettetés előtt Debreczeni Dezső vezetésével azon dolgoznak a versenyzők, hogy a lehető legtökéletesebb állapotban várják a vb-t.

- Mindent megtettünk annak érdekében, hogy felkészültek legyenek a gyerekek. Az egész nyarat erre áldozták fel, edzőtáborokban vettünk részt. Azt hiszem mindenki elérkezett arra a szintre, hogy azt mondhassam, jó formában van a csapat. Még a mentális felkészítés nagyon fontos, hogy ilyenkor, a gyerekek átérezzék a súlyát, hogy hova is utaznak, és hogyha ez egyben lesz, akkor beszélhetünk arról, hogy tényleg felkészültünk – hangsúlyozta Debreczeni Dezső a Békéscsabai Lakótelepi SE vezetőedzője.

Szeptember elején az olaszországi Rimini ad otthont az Utánpótlás Kick-box Világbajnokságnak. Békés megyéből népes mezőny indul a rangos versenyen, a Békéscsabai Lakótelepi SE csapata már gőzerővel készül a megmérettetésre.

Debreczeni Dezső vezetőedző koordinálja az 5-6 fős csapatokat a Mester Klubban, ahol már gőzerővel zajlik a munka, hiszen komoly feladat előtt állnak a fiatalok. A magyar válogatott már június elején összeállt, amelyben népes Békés megyei küldöttség kapott helyet. Az országos bajnokság utáni pihenőt követően már a kemény edzéseké volt a főszerep.

- Július első hetében mintegy három hétig futó edzéseken vettek részt a versenyzők, állóképesség fejlesztés volt a fő cél, és most pedig itt vagyunk a második szakaszban, ahol inkább erősítő jellegű feladatokat látunk el – hangsúlyozta Debreczeni Dezső vezetőedző.

Még soha nem indultak ilyen nagy számban Békés megyeiek az utánpótlás kick-box világbajnokságon.

Szeptember elején az olaszországi Rimini ad otthont a rangos viadalnak. Az idei magyar válogatott is kialakult, a tétnek megfelelően pedig már gőzerővel folyik a felkészülés. A point-fighting válogatottnak az a népes csoportja, akiket Debreczeni Dezső irányít, július 7-én futóedzésekkel kezdte meg a munkát.

A jó hangulatban edző csapat hétfőtől egy hétre beköltözött a Mester Klub tornacsarnokába, ahol napi három tréninggel folytatódik a munka. Itt az állóképesség fejlesztése mellett már az erősítésen van a hangsúly. Ezt követően augusztus elején a mezőtúri edzőtáborral folytatják a felkészülést az ifjú harcosok.

Szerkesztő: Kovács Dávid

Operatőr: Fazekas Róbert

Oldalak