Békéscsaba

Idén is megrendezik a Szent István Napi Előzetes családi napot Békéscsabán a Lencsési Lakótelepen. A Féja Géza téri eseménynek már nagy hagyománya van a városban, hiszen már több mint 25 éve ott tartják az augusztus 20-át megelőző rendezvényt.

Mint minden évben, idén is rengeteg program várja majd az érdeklődőket. A többi között koncertek, mazsorettek és egy sztárvendég is szórakoztatja majd az egybegyűlteket. Természetesen ezek mellett rengetek kísérő program is várja majd az érdeklődőket.

A színpadi programok péntek délután négy órától kezdődnek.

Peter Sramek koncertje után az ünnepi beszéd következik majd este tíz órától tűzijáték világítja meg a Lencsési lakótelep tömbházait. A Szent István napi előzetes nagy hagyományokra tekint vissza a városban, hiszen az elsőt 1992-ben rendezték meg. Eleinte leginkább csak a Lencsésin lakók népesítették be a Féja Géza teret, azonban az évek során egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt.

Vasárnap indul a vásárcsarnok felújításának első üteme. A következő 90 napban tehát más helyszínen kell majd megvennünk kedvenc gyümölcsinket zöldségeinket.

A békéscsabai vásárcsarnok felújítása a Terület – és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2 ütemben, több mint 700 millió forintból valósul meg. A beruházás első üteme vasárnap indul, így aki még a régi körülmények között szeretne, vásárolni, annak mindenképpen szombaton kell ellátogatnia a csabai vásárcsarnokba.

A Vagyonkezelő Zrt. mint a Piac üzemeltetője biztosítja majd az árusok számára a folyamatos működéshez szükséges feltételeket. A Gazdabolt mellett egy 1000 négyzetméter alapterületű sátorban és különálló faházakban, a vizesblokkot alakítanak ki, illetve áramvételi lehetőség is lesz. A hideg beköszöntével a fűtés is biztosított lesz az eladók számára.

Országos döntőbe jutott a békéscsabai fa az Év Fája versenyen. A közönségszavazatok alapján jelenleg a 9. helyen áll. Az "Égigérő" gerlai vackor leginkább magassága és kora miatt különleges.

Az Év Fája versenyre olyan fákat nevezhettek a jelölők, melyek valamilyen szempontból egyediek, különleges szerepük van a helyi közösség életében vagy egy-egy helyi történet kötődik hozzájuk. A gerlai "Égigérő" vackor különlegessége idős korában és magasságában, illetve a helyi emberek életében betöltött szerepében rejlik.

A parkot és a fákat a Gerlai Wenckheim Társaság gondozza évek óta. Ennek köszönhetően egyre többen és többen látogatnak el ide családjukkal, barátaikkal, de számos óvodás és iskolás csoport is érkezik megcsodálni a kastélyt és a fákat. A fa nevének eredete is hozzájuk köthető.

Augusztus 15-én kezdődik a Romániai Nemzetközi Repülő Szövetség műrepülő világbajnoksága, melyen öt brit pilóta is indul. A légi akrobaták a bajnokság előtti időszakban Békéscsabán gyakoroltak két repülőgéppel.

Műrepülő gépektől volt hangos néhány napon keresztül Békéscsaba légtere, ugyanis itt készült fel a Brit műrepülő válogatott a közelgő világbajnokságra. Stábunk is ott volt az egyik edzésen, ahol az egyik angol pilóta elmondta, hogy miért a csabai repteret választották a felkészülés helyszínéül.

Rövid beszélgetés után a csapat tagjai el is kezdték az edzést. Egyenként szálltak fel a légtérbe, ahol lélegzetelállító pörgéseket és zuhanásokat láthattak azok, akik a csabai repülőtér közelében jártak. Békéscsabán nagy hagyománya van a műrepülésnek, azonban mára egyre kevesebben művelik a repülés ezen fajtáját.

Betekinthettünk Békéscsabán az új Jaminai Egészségházba, melynek hivatalos átadása hetek múlva lesz. A felújítás során a korábbi épületet kibővítették és korszerűsítették, működését pedig gazdaságosabbá tették.

Régi kívánalma volt a jaminai lakosoknak, hogy a helyi egészségházat felújítsák, ugyanis leromlott állapota, - többi között télen a hideg, nyáron pedig a nagy meleg - folyamatos bosszúságot okozott a várakozó betegeknek. Ez hamarosan megváltozik, ugyanis a tervek szerint néhány hét és az épület felújítása teljesen elkészül.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is megtekintette a hamarosan elkészülő egészségházat.

A rekonstrukció eddig zökkenőmentesen zajlott, a felújítás ideje alatt az épületet rendeltetésszerűen használták, mindössze egy napra kellett szüneteltetni a rendelést, azonban akkor is biztosított volt az ellátás egy másik helyszínen. Az előzetes tervek szerint az egészségház hivatalos átadása szeptember közepére várható.

A nyári szünet ideje alatt egyhetes turnusokban szerveztek lovas tábort gyermekeknek Békéscsabán. A táborozás során a lovas élet rejtelmeibe nyerhettek betekintést a Nimród Lovastanya nebulói.

Manapság már egyre több gyermek megy el a nyári szünidő alatt valamilyen táborba, hiszen ott együtt lehet a barátaival vagy éppen újakat ismerhet meg. Mára már egyre népszerűbbek a lovas táborok, melyekből Békéscsabán sincs hiány. Az általunk felkeresett Lovas tanyán egészén a nyár végéig egyhetes turnusokban szerveznek táborokat a 4-14 éves korú gyermekeknek. Az ott töltött idő alatt a nebulók betekintést nyerhetnek a lovas élet rejtelmeibe.

A tábor ideje alatt a gyermekek a lovagoltatás mellett bekapcsolódhatnak a lovak ápolásába is. A lovagoltatás, valamint a lovas torna pónin és nagy lovon egyaránt, szakképzett edző segítségével történik.

A gyerekek a lovaglás mellett számos érdekes programon vehettek részt.

Ezek mellett a gyerekek még szőni is megtanulhatnak.

Egész héten jóval harminc fok fölött volt a napi maximum hőmérséklet Békéscsabán és ez várható a jövő hét folyamán is. Ez mindenkinek kellemetlenséget okoz, azonban azoknak az embereknek, akik az utcán élnek vagy valamilyen mentális problémával, szenvedélybetegséggel küzdenek, még nagyobb problémát jelent.

Az Egyensúly AE Egyesület annak érdekében, hogy könnyebbé tegye a hajléktalanok, mentális problémával vagy szenvedélybetegséggel küzdő emberek mindennapjait ebben a hőségben, plusz szolgáltatásokat nyújt számukra. A többi között védőitalként szódavizet fogyaszthatnak, illetve ebben a hőségben megfelelő táplálkozásról kaphatnak információkat.

Az egyesület székhelyén kívül is próbálnak segíteni az arra rászorulóknak. A nyári időszakban a pszichiátriai és szenvedély betegekhez heti rendszerességgel mennek ki az egyesület munkatársai, akik tanácsokkal és mentális tréningekkel látják el őket. Annak ellenére, hogy ilyen hosszan tartó kánikula van az intézet látogatottsága nem nőtt drasztikusan.

Ebben a - szinte elviselhetetlen - melegben az egyik hely, ahol szívesen tartózkodik az ember, az a strand. Békéscsabán sincs ez másképp, ugyanis ottjártunkkor sok csabai hűsölt a medencében.

Ugrálás, úszás, pezsgőfürdőzés, napozás.  Ezek a legkedveltebb időtöltések a mostani tapasztalataink alapján a békéscsabai strandon. A nagy meleg miatt most talán még többen választják a medencéket, mint korábban, melyek a fiatalok mellett az idősebb generáció számára is jó szórakozási lehetőséget nyújtanak. Az idősebbeknél a meleg vizes medencék és az 50 méteres versenymedence-, míg a gyerekeknél inkább a strand élményfürdője a favorit.

Egy e-sportról szóló napot rendeztek Békéscsabán, a Jaminai Közösségi Házban, ahol a békéscsabai és környékbeli fiatalok együtt űzhették ezt a játékot. A résztevő gamerek 3 féle játékban mérhették össze tudásukat.

Az e-sport a mai világban már egy megkerülhetetlen fogalommá nőtte ki magát, azonban kis hazánkban még nem kapta meg a kellő figyelmet. Ezért a szervezők célja nemcsak egy versenysorozat elindítása, hanem szeretnének egy összetartó közösséget kovácsolni Békés megyében, majd a későbbiekben, akár országos szinten is.

A résztvevő fiatalok három játékban mérhették össze tudásukat: a Fifa-ban, a League of Legends-ben és a Hearthstone-ban.

A rendezvény lényege, hogy kimozdítsák a fiatalokat és az e-sport nap keretében egy minőségi, közösségi programon vehessenek részt. Stábunk utánajárt, hogy a résztevő tinédzsereknek, melyek a kedvenc játékaik.

A következő megmérettetésre előreláthatólag szeptember közepén kerül majd sor.

 

Már ötödik éve, hogy a nyár minden hétfőjén megrendezik a Sporthétfő elnevezésű családi programot Békéscsabán, a Főtéren. Ez ezen a héten sem volt másként, az érdeklődők kipróbálhatták a ping-pongot vagy a tollaslabdát is.

A Sporthétfő elsődleges célja, hogy az egyesületek bemutatkozhassanak, és bemutassák a lakosoknak, hogy hány féle sportolási lehetőség rejlik Békéscsabán. Az egyik ilyen lehetőség városunkban a tollaslabda, amit ki is próbálhattak az érdeklődők.  Az egyesületük fontosnak találja, hogy minden évben bemutassa ezt a sportot Békéscsaba Főterén. Kérdésünkre elmondták mivel készültek a gyerekeknek.

Nem csak sportegyesületekkel találkozhattak a kilátogatók ezen a héten, hanem informálódhattak különböző túrákról is. Aki szeret hegyet mászni, vagy gyönyörű helyeken túrázni, az is megtalálhatta a magának való programot.

Oldalak