Békéscsaba

Vitézek töltötték meg a belváros utcáit Békéscsabán, invitálva a járókelőket a VI. Békéscsabai Vitézi Játékokra. A felvonulás résztvevői korhű ruházatban és fegyverzetben meneteltek a Gabonamúzeumig, ahol kezdetét vette a középkori mulatság.

Az V. Békéscsabai Vitézi Játékok nemzetközi hagyományőrző fesztivál egy felvonulással vette kezdetét. A menet alatt a zászlóvivők és a dobosok különböző mutatványokkal kápráztatták el a közönséget, majd a városházához érkezve a vitézeket és a nemeseket Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is köszöntötte.

A köszöntés után a sokaság továbbindult és elhagyta a főteret. A Gabonamúzeum területére érve számos bemutató vette kezdetét. A hatalmas teret vitézek, népművészek és trubadúrok népesítették be, a látogatók közül szinte mindenki megtalálta a neki tetsző programot. A rendezvény egyik célja az volt, hogy minél több ország vitézeit és lovagjait megismerhesse a közönség.

Idén első alkalommal a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Békéscsabára is elérkezett. A programhoz a Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Emlékház is csatlakozott.

A Mozaik Múzeumtúra a Néprajzi Múzeum által megvalósított program, mely 2014-ben indult a múzeumok népszerűsítésének céljával. Egyik fő eleme a Mozaik Múzeumtúra Roadshow, melyhez idén először a Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Mihály Emlékház is csatlakozott.

A Munkácsy Emlékház rendhagyó tárlatvezetésén, mely a pincétől a padlásig címet kapta, a bemutatott polgári foglalkozások mind Munkácsy Mihály családjához köthetők. Így, amíg a látogatók megismerhették ezeket a foglalkozásokat, eddig ismeretlen információkat szerezhettek Munkácsy gyerekkoráról és rokonságáról. Róluk néhány érdekességet Szalay Ágnes történész osztott meg szerkesztőségünkkel.

Egységesebb és erősebb Európára van szükség Dobrev Klára szerint, aki a Demokratikus Koalíció listavezetője lesz a május 26-i Európa Parlamenti választásokon. A politikus Békéscsabán tartott lakossági fórumot a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Megtelt a Csabagyöngye Kulturális Központ Agóra terme Dobrev Klára békéscsabai fórumán, ahol a Demokratikus Koalíció EP listavezetője a többi között az európai egység kialakításának fontosságáról beszélt. Véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Európai Unióból kivezetné Magyarországot, ami rettenetes következményekkel járna.

A Demokratikus Koalíció, megalakulása óta az Európai Egyesült Államok vízióját tekinti külpolitikai célkitűzésének, amely sokkal szorosabb együttműködést alakítana ki a tagállamok között. Természetesen a párt Európa Parlamenti programjában is szerepel ez a javaslat.

Ezen programpontokon felül A DK támogatja az Európai Ügyészéghez való csatlakozást is.

A Magyar Úszó Szövetség és a Békéscsabai Előre Úszó Klub rendezésében negyedik alkalommal tartották meg a Nyíltvízi Úszás Országos Medencés Bajnokságot Békéscsabán, az Árpád fürdőben.

Május 2-a és 4-e között rendezték meg a békéscsabai Árpád fürdőben a negyedik nyíltvízi úszás országos medencés bajnokságot. A három napos rendezvény első napján az  U18-19-es korosztály állt a rajtkőre, őket követték az utánpótlás korúak, majd a verseny zárónapján az U14-15 és az U16-17 felnőtt mezőnyből kerültek ki a dobogósok.

Az ország 36 egyesületéből több, mint 300 versenyző érkezett, akiknek szabad ég alatt kellett teljesíteni a távokat. Ehhez a szeles időjárás nem mindenki szerint volt kedvező.

A bajnokságra a versenyzők az idejük nagy részét  felkészüléssel töltötték, ezzel is elősegítve, hogy a megmérettetésen a legjobb formájukat tudják hozni.

A Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar megnyitotta idei első hobbi gyűjteményét. A kollekció témája ezúttal a mérőeszközök volt.

A Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar lassan három éve nyitotta meg kapuit.  Tevékenységei közé tartozik olyan rendhagyó kulturális események szervezése, mint a hobbi gyűjtemények kiállítása. A legutóbbi tárlat gyűjtője Mester Gábor, aki ezúttal mérőeszközeit mutatja be.

A kiállítást Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a mérőeszközök gyakorlatilag egyidősek az emberiséggel.

Mester Gábor 45 éve foglalkozik régiségekkel. Ezen évek alatt  olyan mérőeszközök kerültek gyűjteményébe, amelyeket különlegesnek látott, amelyek eltértek a szokványostól.

A mérőeszközökről szóló hobbi gyűjtemény május 19-ig tekinthető meg a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar várótermében.

Főpróbájához érkezett az Ármányos puncspancs című előadás a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban. Michael Ende egyik legismertebb művét Kovács Géza állítja színpadra.

A darab egy kissé groteszk, ám egy lenyűgöző világot idéz meg a néző számára. Michael Ende meséje egyszerre fordulatos kalandsorozat, versenyfutás az idővel, ugyanakkor lírai szépségű történet a felelősségről, a bátorságról és a barátságról, ami egy macska és egy varjú esetében különösen ritka, de azért lehetséges. A mesét Kovács Géza állítja színpadra, akitől megtudtuk, hogy az előadásban nagyon fontos kérdésekről beszélnek, a többi között a világ szennyezéséről és megmentéséről. A darab tehát klasszikus mesei alapokon egy időszerű kérdéscsoportot jár körbe.

Szilveszter éjszakáján rettenetes dolog készül. Lidérczy, a varázsló a laboratóriumában rotyog, fortyog. Nagynénjével, - akit Csortán Zsóka alakít - elkészítik a legszörnyűbb, legborzasztóbb kotyvalékot: a sátánármányos parázsvarázs-pokolikőr-puncspancs-lódítóbóditókát. A bábszínész elárulta azt is, hogy nehéz próbafolyamatokon vannak túl

A környezettudatosság jegyében történik a gyerekek nevelése a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvodában. A kicsik amellett, hogy jól szórakoznak, számos olyan dolgot tanulnak, melyek hatására tudatos felnőttekké válhatnak.

A madárbarát cím elnyerése után az intézmény következő célja a Zöld óva cím kiérdemlése, a néphagyományok őrzése mellett ugyanis kiemelten fontosnak tartják a gyermekek környezettudatosságra való nevelését a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda óvodapedagógusai. Mind a két intézmény a környezetei adottságokból adódóan egy olyan helyen helyezkedik el, ahol évtizedes fák találhatóak az udvaron. A zöldfelület növelése érdekében az óvodapedagógusok gyógy- és fűszernövénykertet is kialakítottak, hiszen ezen elemek mind-mind feltételei a zöld óvoda cím elnyerésének.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Innovációs és Technológiai Minisztérium a területi kamarák bevonásával tartott országos szakmai fórumot, amelynek témája a jelenleg még kidolgozás alatt lévő KKV-stratégia volt.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara-, valamint a kis- és középvállalkozások vezetőinek részvételével tartották meg azt a programsorozatot, amelynek elsődleges célja, hogy a KKV-szektor képviselői első kézből értesülhessenek a kormányzat erre vonatkozó intézkedéseiről. A szakmai fórum célja volt az is, hogy a hazai gazdaság gerincét képező vállalkozások, a felmerülő szakmai kérdéseikről konzultálhassanak a jelenlévő állami vezetőkkel.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke a szakmai fórum kapcsán három fontos periódust emelt ki. Az indítás folyamatát, a végrehajtásét, illetve a már elért eredmények megvitatását. Úgy fogalmazott, ha komoly a szándék, az előrelépést nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjára emlékeztek meg Békéscsabán. Az eseményre egy nyílt nap keretében került sor.

2012 óta április 28-án Magyarországon hivatalosan is a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalókra emlékezünk. Idén ez alkalomból a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala egy nyílt napot szervezett, melynek fő célja volt hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét.

Az eseményre vállalkozókat és munkavállalókat is vártak, hiszen mindkét fél számára kárt jelent egy-egy munkahelyi baleset. A 2014 és 2018 között mért statisztikai adatok szerint a munkavégzés közbeni halálos balesetek száma megközelítette a 80 főt. Közös érdek ezt a számot jelentősen lecsökkenteni.

Békéscsaba önkormányzata idén tavasszal is meghirdette Békéscsaba hazavár programját. A támogatást ezúttal három helyi fiatal nyerte el.

Békéscsabán a közgyűlés 2015-ben döntött a Békéscsaba hazavár életkezdési támogatásról. A támogatásban azokat az egyetemi tanulmányaikat már befejező szakembereket vagy még hallgatói jogviszonyban álló tanulókat kívánják segíteni, akik munkájukat Békéscsabán szeretnék végezni. Arról, hogy mely szakmáknak szeretne a program teret adni a városban, egy tanácsadó testület döntött.

A program kezdete óta 18 hallgatói ösztöndíjról és 49 életkezdési támogatásról szóló szerződést írtak már alá Békéscsabán. Évente kétszer hirdetik meg a felhívást, 2019 tavaszán egy hallgatói ösztöndíjassal és két életkezdési támogatásban részesülő fiatallal nőtt a támogatottak száma.

Várai Viktor építőmérnök korábban már pályázott az életkezdési támogatásra. Néhány munkával telt évvel később, idén újra jelentkezett.

Oldalak