Békéscsaba

A Húsvét közeledtével a keresztény hívek az elmúlt héten Békéscsabán a Jézus Szíve templomtól a belvárosi nagytemplomig Keresztutat szerveztek. A Keresztút mindeni számára nyitott volt és bármelyik állomásponton lehetett hozzá csatlakozni.

A Keresztút eredetileg az a kb. 1,5 km-es útvonal, melyet a keresztény hagyomány szerint Jézus a kereszttel megtett a Praetorium és a Golgota között. Ez az út ma egy olyan ájtatosság, melynek segítségével a keresztény hívek Jézus szenvedésein és keresztre feszítésének eseményein elmélkedhetnek. Ennek gyakorlásához egy zárt térben, általában templomban vagy a szabadban megneveznek 14 állomást.

A Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. Vallási jelentőségén túl, egyben a tavaszvárás-, a tavasz eljövetelének ünnepe is.

A Keresztút mindenki számára nyitott volt és bármelyik állomásponton lehetett hozzá csatlakozni.

Többes számban címmel nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása Békéscsabán a Szent István téren. Az I. világháború emlékeit bemutató tárlat 2016 óta járja az országot.

A Békéscsabán most megnyílt, első világháborús tárlat azt mutatja be a látogatóknak, hogy milyen volt a négy éven át tartó nagy háború frontvonalain harcolni és milyen volt a hátországban élni - jelentették be a főtéren tartott sajtótájékoztatón. A kiállítás jubileumi jellegét az adja, hogy száz éve ért véget az első világháború.

A különleges kiállítóteret három részre osztották: az egyikben a front, a másikban a hátország, a harmadikban pedig a hírgyártás kerül közel az érdeklődőkhöz, közel 800 műtárgy segítségével.

A 800 műtárgyi emlék egy vándorkiállításon igazán nagy számnak mondható, ugyanis átlagosan 30-40 műtárgyat szokás kiállítani országjáró kiállításokon. Ez is magyarázat lehet arra, hogy a szokottnál nagyobb az érdeklődés Békéscsaba főterén, főleg fiatalok részéről.

Megtartotta márciusi közgyűlést Békéscsaba képviselőtestülete. A meghozott döntéseket Szarvas Péter polgármester, a FIDESZ frakció és az MSZP képviselői értékelték.

Az eddigi gyakorlattal szemben a márciusi közgyűlés nem nyúlt hosszúra, hiszen már délután fél négykor berekesztette a nyilvános ülést Szarvas Péter polgármester. Így is volt néhány téma, ami komolyabb vitát váltott ki a képviselőkből. Az egyik ilyen volt a Csabagyöngye szőlő ültetvény üzemeltetőjének beszámolója.

A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy a Békéscsabai gyermekélelmezési és a szociális intézmények díjai sem változnak 2018-ban. A FIDESZ frakció sajtótájékoztatóján Herczeg Tamás tanácsnok kifejezte örömét a fejlesztésekkel kapcsolatban, ugyanis többek között kerékpárutak épít és egy óvodai intézményt is felújít az önkormányzat a jövőben.

Az MSZP képviselői is a leendő fejlesztéseket emelték ki a közgyűlési döntések közül.

Békéscsabán tartott lakossági fórumot Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A Tégla Közösségi Ház csordultig megtelt, sokan voltak kíváncsiak a volt miniszterelnökre.

Az április 8-i választásokhoz közeledve minden párt megpróbál minél többet találkozni a választókkal és eljuttatni feléjük legfontosabb jövőbeli terveiket. A Csaba Tv híradójában is szinte minden nap láthatnak összeállításokat a pártok megmozdulásaival kapcsolatban. Ezúttal a Demokratikus Koalíció elnöke látogatott Békéscsabára, ahol információink szerint több mint 400-an voltak jelen a Jaminai Tégla Közösségi Házban.  Gyurcsány Ferenc stúdiónkba is ellátogatott, ahol többek között a lakossági fórumok jelentőségéről kérdeztük.

A Demokratikus Koalíció a Békés 1. számú választókerületben Nagy Huszein Tibort indítja, aki a különböző kutatások szerint egyre népszerűbb a választók körében. A DK elnöke úgy vélekedik, hogy ha sikerül a képviselőjelöltnek az elégedetlenek szavazatait összegyűjtenie, akkor győzhet a Békéscsabát is magába foglaló kerületben.

Ismét valóra válhatott az álmuk azoknak a fogyatékossággal élő embereknek, akik részt vettek a Neked munka, nekem álom elnevezésű programban. Az idei évben tizenkét fogyatékossággal élő személy vett részt a napon.

A kezdeményezés Írországból származik, Magyarországon 2015 óta szervezik meg – eleinte csak Budapesten volt lehetőségük a fogyatékkal élőknek kipróbálni magukat álom munkáikban, azonban két éve a programról szóló napot már minden megyében megrendezik. Békés megyében a Mécses Szolgáló Közösség Egyesület vállalta magára ennek a különleges nyílt napnak a szervezését, melyen tizenketten vettek részt.

A programban értelmükben korlátozottak, hallás- és látáskárosultak vehetnek részt, és olyan munkaköröket próbálhatnak ki, melyeket egészségi állapotuk miatt nem végezhetnének. Az egyik részvevője a nyílt napnak Szanda Gábor, aki egy nyomdába látogatott el.

Idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Palmetta zenekar. Ebből az alkalomból jubileumi nagykoncertet, valamint Tavaszköszöntő estet tartottak Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Kima Norbert zenekarvezetőnek támadt az az ötlete, hogy a metál zenét ötvözze a magyar népdalokkal. A közönség 2008. május 27-én hallhatta e két zenei műfaj ötvözetét. A mindössze 3 dalos produkciót kitörő siker fogadta, majd beindultak a próbák és elkezdtek egy teljes koncert programot összeállítani. Az egyedi hangzásvilág mellé újabb ötlet született: ugyanis a produkcióhoz néptáncosok is csatlakoztak. 2013 márciusában, hagyományteremtő szándékkal elindították Békésen a Tavaszköszöntő Akusztikus Nagykoncertet. A siker nem maradt el és nem volt kérdés a csapat számára, hogy ezt minden évben meg kell ismételniük. A zenekar sikeréről Szebeni Szilviát, az együttes énekesét kérdeztük.

A koncerten a zenekar mellett fellépett a Tűz-Kör Dobkör, az együttes korábbi énekesei, valamint a Belencéres Néptáncegyüttes is, melynek Kavalkád című produkcióját közösen mutatták be.

Nehéz élethelyzetben lévő, elsősorban gyermekes családok számára adományozott élelmiszercsomagot Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata. A húsvéti ünnephez kapcsolódó ételosztáson 300 család kapott 3000 Ft értékű támogatást.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a szociálisan rászorult személyek és családok mindennapi gondjainak enyhítése, szociális biztonságuk érdekében különböző ellátásokat nyújt, valamint szociális és gyermekvédelmi intézményhálózatot működtet. Ezúttal 300 nehéz élethelyzetben lévő, elsősorban gyermekes családok számára adományoztak élelmiszercsomagot.

Fő szempont volt, hogy sokgyermekes családok és az alacsony egy főre eső jövedelemmel rendelkező családok részesüljenek az adományból. 

A húsvéti ételosztáson figyelembe vették azokat a családokat, akik a karácsonyi ételosztásból valami oknál fogva kiszorultak, ők most elsőbbséget élveztek.

Békéscsabán, az Erzsébethelyi Általános Iskola sportcsarnokában került megrendezésre a 2018 évi Békés megyei kick-box Diákbajnokság.

A verseny nem csak a megyei diákbajnokicímek eldöntésére szolgált, hanem főpróbát jelentett az egy hét múlva szintén Békéscsabán megrendezésre kerülő Kick-box Diákbajnokság Országos Döntőjére. A versenyre Hajdú-Bihar és Csongrád megyéből is érkeztek versenyzők , hiszen a verseny nyílt volt.

Az ünnepélyes megnyitókor Kucseráné Szabó Mária , az Erzsébethelyi Általános Iskola igazgatója üdvözölte a megjelenteket, jelezve azt hogy az iskolában nagy számban találhatók eredményes kick-boksz versenyzők, akiket az iskola testnevelő tanára, Debreczeni Dezső mester oktat nagy odafigyeléssel.

21. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Szenior Úszóverseny - Gáspár Ervin Emlékversenyt Békéscsabán, az Árpád Fürdőben. A kétnapos rendezvényen 13 versenyszámban mérettethették meg magukat sportolók.

A Békéscsabai Senior Úszó Egyesület 22 évvel a néhai elnökhelyettes, Marik László ötlete alapján alakult, akinek tiszteletére egy emlékfutamot is rendeztek a szervezők. Az egyesület által rendezett úszóverseny az egykori kiváló békéscsabai úszóedző, Gáspár Ervin nevét viseli, akiről minden évben egy emlékfutammal is megemlékeznek.

A Nemzetközi Szenior Úszóversenyen 13 versenyszámban mérettethették meg magukat a sportolók. A versenyzők között volt olyan is, aki több számban is elindult.

Csepeli Pálma már több éve részt vesz ezen a versenyen. Volt Békés Megye Legeredményesebb Sportolója, de ezen kívül még több remek eredményt is magáénak tudhat. A korábbi évekhez hasonlóan az idei versenyről sem távozott üres kézzel.

Az 1848-49-es szabadságharc magyar hadseregének harcászatáról, valamint a katonák egyenruhájáról és felszereléséről szóló előadást hallhattak az érdeklődők Gerlán, „Élő Történelem Óra” címmel.

A Gerlai Wenckheim Társaság és a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezésében egy, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról szóló előadáson vehettek részt az érdeklődők. A rendhagyó történelemórán az előadók bemutatták a szabadságharc harcászatát, de a látogatók megtekinthettek korabeli egyenruhákat, fegyvereket is.

Az egyesület 2010-ben alakult és 2013 óta működik közhasznú civil szervezetként. Céljuk, hogy minél szélesebb rétegek ismerhessék meg nemzeti múltunkban, de a világtörténelemben is jelentős szerepet játszó huszárság- és a sokszor méltatlanul figyelmen kívül hagyott honvéd gyalogság történetét, kultúráját.

Minden zászlóalj legfontosabb tárgya a zászló volt, mivel iránymutatást adott a katonáknak támadás vagy visszavonulás esetén.

Oldalak