Békéscsaba

Békés megye számos települése mellett az ország más részeiből érkező szakemberek is mestervizsgát tettek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Az ünnepélyes átadóra Békéscsabán, a Phaedra Rendezvényközpontban került sor.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál elég nagy múltja van a mesterképzésnek. Az elmúlt 16 évben több mint ezer mesterlevet adták át. Az utóbbi években felgyorsult a képzés, ugyanis a mesterleveleknek több mint a felét 2014 után adták át. A szakemberek például autószerelő, kőműves, ács, cukrász, kozmetikus és pincér szakmákban szerezhetik meg a „mester” címet. A kamara ebben nagymértékű támogatást is nyújt.

A Békés Megyei Kormányhivatal hosszú távú stratégiájához tartozik az, hogy szervesen hozzájáruljon Békés megye felemelkedéséhez. Ezért a kormányhivatalnak nem a saját tevékenysége a fontos, hanem az, hogy segítséget tudjon nyújtani a megyében működő vállalkozásoknak és kamaráknak. Ezt négy különféle területen valósítja meg.

Két fiatal fotós képeit mutatja be az a kiállítás, mely a Szent István Egyetem Agrár és Gazdaságtudományi Kar békéscsabai campusán nyílt.

A technikai fejlődés miatt manapság rengetegen hozzáférnek a kiváló képek készítésére alkalmas mobiltelefonokhoz vagy fényképezőgépekhez. Ezekkel az eszközökkel gyönyörű képeket lehet készíteni, azonban ahhoz, hogy valaki profi fotós legyen és profi képeket készítsen, Nagy Károly grafikus szerint ennél sokkal több kell.

A szakember véleménye szerint a kiállítás két művésze ilyen tehetséggel és látásmóddal rendelkezik.

A képekből az ott élő emberek kultúrájába és az országban dúló szegénységbe pillanthatunk be. A másik kiállító Szabó Luca, aki leginkább portréfotózással foglalkozik. A tárlaton kiállítottak közül, kedvenc képe édesapját ábrázolja.

Újabb városi fejlesztési projektet jelentett be Békéscsaba Önkormányzata legutóbbi lakossági fórumán. A rekonstrukciós tervekben 6 olyan helyszín szerepel, melyek felújításra kerülnek majd Békéscsabán.

1 milliárd forintos vissza nem térintendő támogatást nyert a „Belváros rehabilitáció III. ütem Munkácsy-negyed program. A projektet Szloszjár György vezető tervező ismertette a városháza dísztermében egy  lakossági fórum keretében.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere irodájában fogadta a város diákpolgármesterét és alpolgármestereit. A találkozón az ifjúságot érintő témákról tanácskoztak.

Az idei Garabonciás Napokon megválasztott diákpolgármestert és a diák-alpolgármestereket fogadta irodájában Szarvas Péter. A találkozón a diákpolgármester egyeztette azon terveit, melyeket megválasztásakor kampányában ígért. Emellett a diák-alpolgármesterek is felvetettek a várossal kapcsolatos kérdéseket.

Ünnepélyesen átadták a békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvoda megújult udvarát. A felújított terület ezentúl már minden előírásnak és szabványnak megfelel, de a legfontosabb szempont a gyerekek biztonságának a növelése volt.

Az békéscsabai óvodában mostantól megújult környezetben játszhatnak a gyerekek az udvaron. Az ünnepélyes átadás a nagycsoportosok előadásával kezdődött.

A megjelenteket Tóthné Svecz Valéria, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője, Bíró Csaba önkormányzati képviselő és Kócsi Sándorné óvodavezető köszöntötte.

Az új környezet a gyerekek mindennapjait is színesíti, de a szülőknek és az óvodában dolgozóknak is megnyugvást jelent a biztonságosabb udvar.

A serdülőkori szorongások sajátosságairól tartott előadást Körömi Kitti pedagógiai szakpszichológus Békéscsabán, a Békés Mérték Közösségi Házban.

Időnként mindenki érez szorongást, feszültséget, nyugtalanságot, félelmet. Egy bizonyos szintig ez egészséges: fokozza például a teljesítőképességet. A nyugtalanságérzet akkor válik problémává, ha az élet több területére átterjed és általános érzéssé válik. Olyan is előfordul, hogy a teljesítménnyel vagy aktivitással kapcsolatos aggodalmak kerülnek a szorongás előterébe.

Körömi Kitti iskolapszichológusként dolgozik és főként serdülőkkel foglalkozik. A szakember középiskolákban tapasztalt jelenségek bemutatásával próbált kulcsot adni ahhoz, hogy hogyan hat a szorongás például a diákok tanulmányi eredményére. Az előadás során szó volt arról is, hogy a fiataloknak mi segít abban, hogy úrrá legyenek ezen a problémán, illetve hogy hogyan tudják ezeket a helyzeteket kezelni. A szakember útmutatást adott ahhoz is, hogy a szülők ilyenkor hogyan tudnak segítséget nyújtani gyermekeiknek.

A Lengyel Függetlenség Napját ünnepelték Békéscsabán a Lencsési Közösségi Házban. November 11-e talán az egyik legjelentősebb ünnep a közel 40 millió lakossal bíró országban.

A XVI. században Lengyelország az egyik legerősebb gazdasággal bíró ország volt, azonban az 1700-as évek végére fokozatosan felosztották a szomszédos országok - háború nélkül. 123 évig ez az állapot fent is maradt, Lengyelország csak az I. világháború végén nyerte vissza függetlenségét, 1918. november 11-én. Nem csak az anyaországban élőknek, hanem a békéscsabai közösségnek is nagyon fontos ez a jeles ünnep, ezért minden évben megemlékeznek róla.

Békéscsabán jelenleg körülbelül 60-70 lengyel nemzetiségű lakos él, közülük sokan megjelentek a Lencsési Közösségi Házban, ahol egy különleges kiállítás várta őket.

Retro magnó és rádió kiállítást tartottak Békéscsabán, a VOKE Vasutas Művelődési Házában. A hétvégi tárlaton rengeteg magángyűjteményekből származó magnót és rádiót állítottak ki, sokat közülük az érdeklődők ki is próbálhattak.

Ismét a retró világába kalauzolta a békéscsabai a VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára az érdeklődőket. Az elmúlt hétvégén rendezték meg ugyanis a Retro Magnó- és Rádiókiállítást. A kiállítás megnyitóján többek között részt vett Máthé Sándor, a Rádiógyűjtők Magyarországi Klubja Egyesület elnöke is.

A kiállításon több, ritka darabot is megcsodálhattak az érdeklődők. Máthé Sándor szerint ezen a békéscsabai kiállításon sokkal színvonalasabb gyűjteményt sikerült összeszedni, mint az előző-, más városokban tartott tárlatokon. Békés megye egyik legismertebb rádiógyűjtőjének, Bereczki Lajosnak már több önálló kiállítása is volt, de most igazi ritkaságokkal is meglepte a közönséget. A gyűjtőnek már gyermekkora óta szenvedélye a rádiótechnika.

Már 12. alkalommal rendezik meg a Digiporáma Fesztivált Békéscsabán. Az alkotásokat egy nyilvános vetítésen mutatják be november 25-én a Lencsési Közösségi Ház nagytermében.

A Digiporáma Fesztivál évekkel ezelőtt a Lencsési Közösségi Házban működő Márvány Fotóműhely egyik tagjának ötletéből indult útjára. Az ötletet a közösségi ház, a fotóklub és a Csaba Televízió közösen karolta fel és az eltelt évek alatt országosan is ismert eseménnyé tette.

A fesztiválon bármelyik Magyarországon élő alkotó részt vehet különösebb feltételek nélkül. Egyetlen megkötés csupán a művek hosszát szabályozza. A beküldött pályamunkák tematikájában az alkotók szabad kezet kapnak, hiszen a cél az, hogy a lehető legkülönbözőbb alkotások szülessenek.

Békéscsabán, a Városháza dísztermében tartották a díszdiplomás pedagógusok fogadását, valamint az aktív és nyugdíjas köznevelési intézményvezetők baráti találkozóját.

Dr. Krupa Andrásné pedagógus családba született, valamint nagyon szereti a gyerekeket, így meg sem fordult a fejében, hogy esetleg másik pályát válasszon. Nagyon sokat jelentett neki, hogy 10 évvel ezelőtt megkapta az Aranydiplomát, most pedig a Gyémántdiplomát.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy a ma köztünk lévő igazgatók mesélhetnek arról, hogy a mai x-, y-, z-generáció nevelése, oktatása legalább annyi kihívást jelent a pedagógusok számára, mint a régi-, szinte eszköztelen, palatáblás oktatás.

Szarvas Péter polgármester kiemelte azt is, hogy a pedagógus társadalom iránti elvárások, minden társadalmi korszakban magasak voltak és ma is a civilizációs fejlődés megalapozóiként tekintünk rájuk.

Oldalak