Békéscsaba

Békés megyei központi nyílt napot tart a Gál Ferenc Főiskola január 8-án 10 órától, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az induló képzésekkel és bepillanthatnak az intézmény mindennapjaiba.

Nagy változásokon ment keresztül a békéscsabai felsőoktatási intézmény 2018-ban, ugyanis közel tíz év után fenntartót váltott. A Szent István Egyetem helyett február 1-től a Szeged Csanád Megyei Egyházközség által fenntartott Gál Ferenc Főiskola vette át az intézményt. Dr. Árpási Zoltán docens kérdésünkre elmondta, hogy az intézmény stabilan működik és a jövőben szakmai változások-, valamin komoly infrastrukturális fejlődés várható. A felsőoktatási intézmények működési képességének egyik mércéje az, hogy mennyi diák tanul a főiskolán, egyetemen. Ehhez nagyban hozzájárulnak a különböző marketing eszközök, illetve nyílt napok.

Dr. Árpási Zoltán kifejtette azt is, hogy nem csak a közvetlenül az érettségi előtt álló diákok érdeklődését várják.

Bizonyára sokak számára ismeretlen kifejezés a geoláda és a geoláda keresés. Következő riportunkban ezt az egészséges és szórakoztató tevékenységet mutatjuk be.

A geoláda keresés azok számára nyújt kiváló szórakozást, akik szeretnek a szabadban sétálni, szép tájakra és kevésbé ismert látnivalókra is kíváncsiak, illetve különleges helyeket fedeznének fel, melyekről rengeteg információt is megtudhatnak. A geoláda keresés-  más néven geocatching - az Egyesült Államokból indult és mára Magyarországon is egyre népszerűbb. Városunkban is sokan játsszák.

A turisták számára is kifejezetten ajánlott a geoláda keresés, hiszen a kis dobozokat a települések, városok legérdekesebb, legszebb helyein rejtik el.

Nem annyira egyszerű a játék, hogy csak elmegyünk az applikáció által kijelölt lokációra, ugyanis az nem a láda pontos helyét mutatja. Megérkezésünk után a leírásban található segítséggel és a helyszín átkutatásával találhatjuk meg a ládát.

Békéscsaba főterén meggyújtották az első Adventi gyertyát, a december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól pedig a város karácsonyi fényei is világítanak már.

Óvodások műsora várta a kilátogatókat Békéscsaba főterén Advent első vasárnapján. Az előadást követően az adventi koszorún meggyújtották az első gyertyát. Adventkor a XIX. század óta készítenek koszorút. Az adventi koszorú ősét 1839-ben készítették el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyeztek el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtottak meg Karácsonyig. Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere megosztotta stábunkkal Adventi gondolatait.

Megtartotta évértékelő gyűlését Békéscsabán az Alföld Vívó Akadémia. A rendezvényen a klub edzői és a válogatott sportolók mellett a Magyar Vívó Szövetség is képviseltette magát.

A helyi vívóklub évtizedek óta a vidéki utánpótlás egyik kiemelt bázisa, hiszen több korosztályos válogatott, válogatott kerettag és felnőtt válogatott sportoló sikere jelzi az itt folyó munka minőségét. Az Alföld Vívó Akadémia és a Magyar Vívó Szövetség a város vezetőivel együtt közösen értékelte az elmúlt év eredményeit, amire méltán lehet büszke a város, hiszen a sportolók egy igazán eredményes idényt tudhatnak maguk mögött.

A klubban nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő alapok elsajátítására. Az edzések során a fiatalok egy alap fizikai felkészítéssel kezdenek, majd tovább tanulják a vívás tudományát. Ehhez pedig megfelelő ösztönzés lehet, hogy a versenyeken már fiatalon megmérettessék magukat.

13. alkalommal rendezték meg a Digiporáma Fesztivált Békéscsabán. Az alkotásokat ez alkalommal is egy nyilvános vetítésen mutatták be a Lencsési Közösségi Ház nagytermében.

A digiporáma fogalma nem új keletű, elődje, a diaporáma már több mint 50 éves. Magyarországon a 70-es években kezdték el a fényképekre alapuló zenés összeállításokat külön művészeti ágként kezelni. A kezdeti időkben a diaporámát diafilmre készítették és több vetítő segítségével jelenítették meg a vásznon, a digiporámát már teljes egészében digitális és számítógép segítségével készítik. 13 évvel ezelőtt a Lencsési Közösségi Ház, a Márvány Fotóműhely és a Csaba Televízió közösen hirdette meg az első Digiporáma pályázatot.

A témát az alkotók szabadon választhatják, azonban a zenés videót csak állóképekből állíthatják össze különböző áttűnésekkel.

A fesztivál évtizedes múltja annak is köszönhető, hogy olyan elhivatott alkotók vesznek részt rajta évről-évre, mint Katona Péter, a Márvány Fotóműhely elnöke.

Egy újabb tehetséges művész mutatkozhatott be a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában. Ezúttal Solticz Kálmán végzős művészeti hallgató elmúlt éveinek anyagából nyílt kiállítás.

Mára már hagyománnyá vált, hogy a Szlovák Kultúra Háza lehetőséget biztosít a tehetséges fiatal művészek számára, hogy bemutatkozzanak a nagyközönség előtt is. Ezt a kezdeményezést még Baji Miklós Zoltán „BMZ” indította el másfél évvel ezelőtt, most pedig a sorozat egy újabb állomásához érkezett.

Solticz Kálmán végzős művészeti alkotó 2013 szeptemberétől tanul festészetet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, valamint aktívan vesz részt a különböző művésztelepek munkájában, ahol több alkalommal is kiállították már festményeit.

Művészeti stílusára a különböző formák ötvözése jellemző, nem célja a látvány pontos visszaadása, sokkal inkább a hangulat és a kép összhangja érdekli.

Elmondása szerint festményeihez gyakran használ különböző technikákat a festészet és a szobrászat ötvözésének jegyében.

Hamarosan bemutatják a Showkirálynőt a Jókai Színházban. A mesejáték a mai média-világ veszélyeire és személyiségromboló hatására hívja fel a figyelmet a klasszikus Andersen-mese történetén keresztül.

A rideg Hókirálynő szerepe mindannyiunknak ismerős lehet, hiszen Andersen azonos című klasszikus meséjét számos alkalommal feldolgozták már. A történet a két kis főhős, Gerda és Kay felhőtlen barátságával indul, egészen addig, amíg a jégszívű Hókirálynő bele nem avatkozik életükbe és magával viszi a fiút az örök fagy birodalmába. Zalán Tibor átiratában a Showkirálynő a hó és a fagy világa helyett a show könyörtelen birodalmába rántja magával a kisfiút.

A hidegszívű Showkirálynőt Liszi Melinda színművész alakítja. A címszereplő napjaink szórakoztató média-világának jellemző alakja, aki nem direkt módon mutatja be showműsorok romboló világát.

Az egészséges táplálkozásra, a rendszeres sportolásra és a kézmosás fontosságára hívták fel a diákok figyelmét a Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumában.

Közös érték az egészség címmel indult mintaprogram Békés megyében az egészséges életmódra nevelés, a prevenció és a szűrővizsgálatok fontossága érdekében. Az óvodás korosztálytól az idősekig mindenkit meg szeretnének szólítani.

Az egészségünk megőrzésére számos módon van lehetőségünk. Ezek közül Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács a szezonális termékek fogyasztásának fontosságát emelte ki.

Az ételek elkészítésében két nebuló is segédkezett. A békéscsabai szlovák általános iskolában az ízletes tésztasalátákat különböző zöldségfélékkel kóstolhatták meg a diákok.

Látássérültek irodalmi alkotásaiból adtak elő a Jókai Színház művészei a Békés Megyei Könyvtárban. A rendezvényen egy Braille társasjátékot is megismerhettek az érdeklődők.

„Irodalmi Délután a Fehér Bot Nemzetközi Napján” címmel tartott ünnepi rendezvényt a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete. A Békés Megyei Könyvtárban megtartott eseményen a Jókai Színház művészei Komáromi Anett színművész vezetésével adtak elő zenés-verses műsort a látássérültek irodalmi alkotásaiból.

A pályázatra beérkezett 42 mű közül, 8-at hallgathattak meg az érdeklődők a rendezvényen. A verseket beküldők között két gyulai egyesületi tag is volt. A beküldött művek változatos témákat dolgoztak fel: a személyes élmények mellett a szövetség életéből is merítettek a költők.

A zenés-verses műsor mellett a „Pontról Pontra” Braille társasjátékkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

Mintegy kilencszáz millió forintos kormányzati támogatással újult meg a békéscsabai evangélikus nagytemplom. A templomot ünnepi istentisztelet alkalmával szentelte újra Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke.

Több száz millió forint kormányzati támogatásból és gyülekezeti segítséggel újult meg a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom, melyet ünnepélyesen is birtokba vehettek az evangélikus egyházközség tagjai. A szenteléssel azt jelezték, hogy az építményt Isten szolgálatára szánják. Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke szentelte fel a nagytemplomot, aki beszédében a többi közt köszönetet és hálát adott a gyülekezetnek, a gyülekezet vezetőségének a felújítás gondos előkészítéséért és az általuk nyújtott segítségért. A templomról szólva elmondta, az épület iránti tiszteletet fejezi ki és úgy fogalmazott, a házra nem Istennek, hanem az embernek van szüksége.

Oldalak