Békéscsaba

Ismét útra kelnek a csabai hajósok. Major Gyula rendező és Gyurkó Dániel producer, csapatával ezúttal Rotterdamban helyezi majd vízre hajóikat és indulnak a több mint három hetes kalandos utazásra, melynek végállomása ismét Békéscsaba lesz.

Ez a Hollandiából induló utazás adja majd az alapot Major Gyula rendező és Gyurkó Dániel producer ötödik filmjének. A búcsúztatásukra Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is eljött, hogy sok szerencsét kívánjon a hajótúrához.

Egy ilyen nagy utazás sok buktatóval járhat, ennek ellenére a hajósok nagy örömmel indulnak a kalandos útra.

A kilenc fős legénység három hajóval teszi majd meg a sok száz kilométeres utat. Major Gyula rendező és fia végig kameráznak, hogy ne csak ők élhessék át ezt a kivételes utat, hanem később a nézők is. Ugyanígy volt ez előző útjaik során is, melyből a filmsorozat első két része született.

Békés megyébe látogatott Elisabeth Ellison-Kramer magyarországi osztrák nagykövet, aki a megye települései által nyújtott befektetési lehetőségekkel ismerkedett meg.

Orosházán aktív munkát végez a helyi német nemzetiségi önkormányzat, kezdeményezésükre 2001-ben Német Kultúra Hete elnevezéssel programsorozatot is szerveztek. A nagy hagyományokkal bíró esemény keretében minden évben megemlékeznek a város újratelepítéséről. Ez az esemény az idei évben „Osztrák Hét” címmel kerül megrendezésre.

A látogatás során azokkal az ipari területfejlesztésekkel ismertették meg a Nagykövet asszonyt, amelyek megvalósítása ebben az esztendőben indul Békéscsabán és a megye településein.

Ausztriának és Magyarországnak nagyon hosszú közös történelmi múltja van és már régebben is nagyon jól tudott együttműködni a két ország.  Ezek a találkozások jót tesznek a kultúrának, a békének, tehát jólétet teremt mind a két oldalon - tette hozzá a nagykövet.

Több száz fiatal népesítette be a Csabagyöngye Kulturális Központot, az „Éneklő Ifjúság” kórustalálkozó és minősítő hangversenyen Békéscsabán.

A hangverseny egy közös énekléssel kezdődött, a fiatalok együtt dalolták el a legismertebb magyar gyermekdalokat.

A nagy hagyományokkal bíró rangos gyermek-ifjúsági amatőr művészeti eseményre az idei évben rekord mennyiségű iskolai kórus jelentkezett és mutatta meg az együtt éneklés szépségét az érdeklődőknek.

A mai felgyorsult és digitalizált világban sokan úgy gondolják, hogy a kórusban való éneklés már idejétmúlt, azonban ez tévedés, hiszen  Békés megyének és azon belül Békéscsabának is nagyon gazdag a kórusélete. Ez a versenyen induló kórusok számából is jól leszűrhető, hiszen idén rekord számú - 18 iskola indult a megmérettetésen.

Megnyitották Scholtz Endre festőművész „Nekem Csaba” című  kiállítását a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az alkotó kedvenc témája a mediterrán tengerpart, ezért helyezte el hasonló világba Békéscsabát most kiállított képein.

Scholtz Endre rendkívül termékeny alkotó, az évek során több ezer képet festett. Magyarországon háromezer festménye található közintézményekben, többek között a Munkácsy Mihály Múzeumban és magángyűjtőknél. Jelenlegi kiállításában Békéscsaba városát egy mediterrán világban ábrázolta.

Scholtz Endre az alföldi stílus képviselője, kolorista művész. Az alkotó visszatérő kedvence a mediterrán világ, a tenger és a magyar Alföld. Ismerősei csak „gesztuskirály” néven emlegetik, a festő ennek történetéről is beszélt.

A festő 23 képét állították ki a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében, a tárlatot május 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Idén is átadták az Anikó-díjat az év Békés megyei anyakönyvvezetőjének. Ez alkalommal egy battonyai és egy dombegyházi anyakönyvvezető lett a díjazott

Második alkalommal adták át az Anikó-díjat az év anyakönyvvezetőinek. Ez alkalommal a battonyai Lénárt Anna és a dombegyházi Hurguly Lászlóné vehette át a kitüntetést a Békés Megyei Kormányhivatal Nagytermében. Odaadó munkájuk elismeréseként a díjazottak egy ünnepség keretében vették át a díjakat, melyet egy szakmai konferencia követett.

A dombegyházi anyakönyvvezetőt, Hurguly Lászlónét meglepte, hogy ő az egyik díjazott, de hatalmas megtiszteltetésnek érzi a kitüntetést.

A battonyai díjazott, Lénárt Anna személyesen is ismerte a díj névadóját, meghatódott, hogy kiérdemelte ezt a szakmai díjat.

A 2016-ban elhunyt Hegedűs Béláné Bozsó Anikó hajdani békési anyakönyvvezető emléke előtt adózva alapították az Anikó-díjat, melyet minden évben a megye legjobb anyakönyvvezetőjének adományoznak egymás véleménye alapján.

Immáron negyedik alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Jamina Napot, melyen számos érdekes programmal várták a családokat. Volt kézműves foglalkozás, táncos torna bemutató, valamint különböző előadók és csoportok műsorait is hallhatták az érdeklődők.

A Jamina Napot Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg. A rendezvény célja, hogy a helyiek egy jó hangulatú, családbarát napot töltsenek el együtt, melyen számos érdekes program várta őket. Volt például kiskerti palántanevelési bemutató, mézkóstolás, fából készült teke, helyi termékbemutató- és vásár, valamint bemutatkoztak a népi kézművességgel foglalkozó szakemberek is.

A családi nap során a békéscsabai Kertvárosi Óvoda Tompa Utcai Óvoda gyermekei egy szlovák nyelvű műsorral kedveskedtek a megjelenteknek. Az óvodai nevelés mindennapi része a szlovák nevelés, mely során udvariassági szófordulatokat, köszönéseket, dalokat, verseket tanulnak a gyerekek.

Rendőrségi járművekkel, kerékpáros ügyességi pályával és további érdekességekkel várta az érdeklődőket Szent György nap alkalmából Békéscsaba főterén a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

A délelőtt folyamán fegyverzet-technikai- és bűnügyi-technikai bemutatóval, részeg szemüveggel és kerékpáros akadálypályával is várták a látogatókat, akik kipróbálhatták, hogyan kell ujjlenyomatot készíteni, valamint közelebbről megnézhették a rendőrség járműveit, eszközeit is.

A programokra leginkább a fiatalok voltak kíváncsiak, ami nem is meglepő, hiszen a rendőrség egyik célja az a rendezvénnyel, hogy a fiatalok megismerjék munkájukat és felhívják figyelmüket a szabályok betartásának fontosságára.

Április 29-e és 30-a között a Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhelyen rendezik meg V. Vitézi Játékokat. Az eseményről Békéscsabán, a Kolbászmúzeumban tartottak tájékoztatót a sajtó képviselőinek.

A rendezvényen bemutatják, hogy a vitézi korban milyen volt az élet Magyarországon. Milyenek voltak a korabeli mesterségek, illetve, hogy milyen is volt egy bajvívás a honfoglalás korában. A rendezvény céljáról Medgyesi Pál, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese beszélt stábunknak.

A rendezvényre Békéscsaba testvérvárosait is meghívják. Láthatunk majd lovagi tornát, valamint több, mint száz korhű kosztümbe öltözött vitéz és úrhölgy felvonulását Békéscsaba belvárosában, amikor a jelmezes sokadalom a bevásárlóközponttól, egy-két megálló beiktatásával elsétál a városházához, ahol a város első emberétől engedélyt kérnek a Vitézi Játékok megtartásához. A korábbi évek tapasztalata alapján a szervezők mindig próbálnak valamit újítani, valamivel egy kicsit jobbá tenni a rendezvényt.

A világ meséit vitték színre Békés megyei középiskolások és általános iskolások az idei Ádámok és Évák ünnepén április 23-án, a Jókai Színház nagyszínpadán. Idén 12 csapat lépett a színpadra, előadásukban pedig láthatók voltak egyebek mellett magyar-, cigány-, görög- és orosz népmesék is. A játék szervezője, a díszelőadás rendezője Tege Antal színművész volt.

Békés megye 10 oktatási intézményéből közel kétszáz diák csatlakozott a programhoz. A diákok szabadon választhatták meg, hogy milyen stílusban és felfogásban dolgozzák fel az általuk kiválasztott mesét. Az izgalmas, értékteremtő előadás zajos sikert aratott: igazán különleges esemény volt, hiszen minden csapat más ízlés szerint, más koncepció mentén dolgozta fel meséjét.

Az egyes csapatok pedagógusai mellett színészek és rendezők mentorálásával ősz óta készültek a premierre.

A Jókai Színház Terefere elnevezésű programsorozatában ezúttal Csuta György festőművész volt a vendég. A beszélgetés során a művész felidézte a kezdeteket és jövőbeli terveiről is beszélt az érdeklődőknek.

Csuta György, a Csuta Művésztelep megálmodója volt a vendége a Jókai Színház szokásos péntek délutáni beszélgetésének, a Tereferének. A békési művész visszaemlékezett a gyermekkorára, az első lépésekre, melyek a művészetek irányába vezették őt.

Pályafutása során számtalan elismerést érdemelt ki, létrehozott egy neves nemzetközi művésztelepet, tavaly elkészült a Csutaságok című könyve, de további tervei is vannak még.

Nagykárolyban harminc ország ötven művésze választotta a legkiválóbb alkotónak Csuta Györgyöt. A kortárs képzőművészet fejlesztéséért a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki a fővárosi Hagyományok Házában, Békés várossá nyilvánításának 39. évfordulója alkalmából pedig díszpolgári címmel ismerték el néhány évvel ezelőtt.

Oldalak