Békéscsaba

A NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adóklubot rendezett Békéscsabán. Az előadás során a résztvevők tájékoztatást kaphattak az adójogszabályok 2018. évi változásairól.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is történtek adójogszabályváltozások. Ennek keretében ettől az évtől kezdve például megváltozott az adóhatóság mentorálási rendszere. Ha a kezdő vállalkozások úgy döntenek, hogy vállalják a mentorálást, akkor az adóhatóságnál regisztrálniuk kell és ügyfélkapun keresztül kell   majd adózniuk. Ezen kívül egy nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy belépnek a mentorprogramba, mely hat hónapon keresztül tart. Egy másik fontos változás az általános forgalmi adóval van összefüggésben. Az ÁFA mértéke bizonyos élelmiszerek esetében jelentősen csökkent.

Miután Áder János Köztársasági elnök kitűzte a választás időpontját, a pártok folyamatosan jelentik be az országgyűlési képviselőjelöltjeiket. Békés megyében, a 3-as választókerületben, az MSZP jelöltje Pluhár László, Elek jelenlegi polgármestere lesz.

A Demokratikus Koalíció és az MSZP a megállapodásuk alapján Békés megyében két-két választókerületben indít jelöltet. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Békéscsabát érintő kerületben a DK jelöltje indul. Gyulán ezzel szemben az MSZP jelölt, a párt választása pedig Pluhár Lászlóra, Elek polgármesterére esett. A hivatalos bejelentésre Gyulára érkezett Kunhalmi Ágnes, az MSZP kampányának vezetője is.

Pluhár László 2002 óta vezeti Elek városát és korábban a Gyulai kistérség elnöke is volt. Elmondása szerint legfontosabb célja a közösség és az emberek szolgálata.

A sajtótájékoztatón az MSZP-s politikusok mellett megjelentek a Demokratikus Koalíció képviselői is, akik támogatásukról biztosították Pluhár László országgyűlési képviselőjelöltet.

A Békéscsabát érintő választókerületben korábban már bejelentette, hogy kit indít a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is. Ezt most megtette a nagyobbik kormánypárt helyi szervezete is.

Sokáig nem volt biztos, hogy kit indít a FIDESZ a Békés Megyei 1-es választókerületben.  ugyanis 5 lehetséges jelölt, Hanó Miklós, Herczeg Tamás, Erdős Norbert Szarvas Péter és Vantara Gyula között választhatott a párt vezetése. Végül a döntés Herczeg Tamásra esett, aki jelenleg Békéscsaba önkormányzati képviselője és szociális tanácsnoka.

Herczeg Tamás 1990-ben lett először önkormányzati képviselő az MDF tagjaként. Jelenleg politikai pályája mellett a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese is. Mint azt a jelölt elmondta, kampányában a cél a pozitív üzenetek és a meglévő problémákra való lehetséges megoldások eljuttatása szerepel.

A grillázskészítés fortélyai címmel nyílt kiállítás a Békéscsabai Ipartestület székházában. A tárlattal egybekötve Fehér György aranykoszorús cukrászmester előadást is tartott a megjelenteknek a grillázskészítés munkafolyamatáról, a tervezés fázisától - a késztermékig.

A grillázs egy cukorból készített, törött darabokból álló édesség. Főleg cukorból áll, de sokan diót, mogyorót, pekándiót, vagy mandulát is adnak hozzá. Egyes közel-keleti tájakon pisztáciát, számos ázsiai országban pedig szezámmagot is tesznek bele. Magyarországon a leggyakrabban használt alapanyag a dió és a földimogyoró. Fehér György aranykoszorús cukrászmester művészi módon készíti ezt a különleges édességet.

A grillázshoz Fehér György elsősorban dióbelet használ, hazánkban ez a legelterjedtebb alapanyag. Az édesség megalkotásához a cukrászmester többféle anyagot is használ, ezeknél különböző eljárásokat alkalmaz.

Ismét sikeresen pályázott Békéscsaba a Hiszek Benned programsorozat megrendezésére. A tavalyi kiváló visszajelzések után idén 5,7 millió forintból ismét színvonalas és motiváló programokon vehetnek majd részt a város fiataljai.

Az 5.7 millió forintos forrást a sportrendezvényekre az EMMI Sportért felelős Szakállamtitkársága biztosítja. Négy különböző programon vehetnek majd részt a csabai fiatalok. 2016 óta az önkormányzat vállalta annak a finanszírozását, hogy a Belvárosi Uszoda hétvégenként is nyitva tarthasson. Március 30-ig ennek költségét az EMMI állja majd. Emellett folytatódik a tavalyi nagy sikerrel zárult Sportolj Együtt Olimpikonokkal program is.

A Sportolj Együtt Olimpikonokkal rendezvény mellett Óvodai bukfencparádét és labda kavalkádot is rendez a város.

Megszerezte első győzelmét a Békéscsabai Női Kézilabda csapat. Az MTK elleni hazai mérkőzésen megtört a nyeretlenségi széria és sikerült begyűjteni a csapat idénybeli első pontjait.

10, pont nélküli mérkőzés után fogadta hazai pályán az MTK csapatát a Békéscsabai Női Kézilabda csapat. A fordulót megelőzően a Vasas elleni kiesési rangadót sajnálatos módon elvesztették a lila-fehérek, majd 13-án szombaton a csapat javítani tudott és hazai győzelemmel megszerezte első pontjait az idei bajnokságban. Az év első hazai meccsén aratott győzelemmel felcsillant némi reménysugár a bent maradásra és ha ebből a sikerből erőt tudnak meríteni a csabai lányok a következő meccsekre, akkor kétség kívül megnövelhetik bentmaradási esélyeiket.

A találkozó előtt a klub- és a város vezetői egy ajándékcsomaggal köszöntötték a 35 éves jubileum alkalmából az 1982-ben ezüstérmet nyert csapat tagjait és az akkori csapat sikeredzőjét, Szabó Károlyt.

Jégkorong fesztivált rendeztek Békéscsabán. A barátságos mérkőzéseken nem az eredmény volt a fontos, hanem az, hogy minden pályára lépő fiatal jól érezze magát.

2016 végén alakult Békéscsabán az első jégkorong csapat, Csabai Farkasok Jégkorong Egyesület néven. Azóta a klub egyre népszerűbb a fiatalok körében, ezt jól mutatja a most megrendezett Csabai Jégkorong Fesztivál, melyen rengeteg fiatal gyűlt össze a barátságos megmérettetésre.

Attól függetlenül, hogy a szezon már elkezdődött, továbbra is lehetőségük van a gyerekeknek csatlakozni a farkasokhoz.

A Csabai Farkasoknál már közel negyven kis jégkorongozó kergeti a pakkot. Közülük kérdeztünk meg néhányukat, hogy miért pont ezt a sportot választották.

2017 szeptemberében nyílt meg Békéscsabán a Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola. Azóta megszakítás nélkül folyik az oktatás Békéscsaba legnagyobb bevásárlóközpontjának épületében.

A Kis Zseni Iskola célkitűzése az, hogy a gyermekek a lehető leggyorsabban fejlődjenek és kihozzák magukból a maximumot. Programjuk a 4-12 éves gyerekeknek szól, módszerük pedig Japánból származik. Az úgynevezett abakusszal és a matematika eszközével fejlesztik a bal- és a jobb agyféltekét.

Az abakusz egy ősi számolóeszköz, különböző formáit szinte minden ókori kultúrában használták. Néhány vékony pálcát tartalmaz, amelyek mindegyikén meghatározott számú, esetleg különböző színű, csúsztatható korong vagy golyó található. Ezek segítségével végzik el az összeadás és a kivonás műveletét. A szombat reggeli órákra örömmel és vidáman érkeztek a dákok és hamar el is kezdték a játékos számolást.

A gyerekek elmondása szerint nagyon élvezik a tanórákat és a játékos feladatokat.

Interaktív bábelőadással várja a legkisebbeket Békéscsabán a Napsugár Bábszínház. A gyerekek az Afrika című darabban a kontinens különleges állataival ismerkedhetnek meg.

A legapróbb gyerekeknek szól az a bábelőadás, melyet a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban játszanak. A négy éves korig ajánlott darab középpontjában egy játékos majom szerepel, aki Afrika több állatát is bemutatja a gyerkőcöknek.

Az apróságoknak az ilyen előadások lehetnek az első színházi élményük, így fontos szerepet kap a darabban az, hogy a gyermekeket is bevonják a játékba.

Januárban még két alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők az előadást, 18-án és 21-én délelőtt 10 órától.

Egy újszülött kislányt hagytak a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában. Megtalálásának napja a Fruzsina naphoz volt közel, ezért a gyermekosztály dolgozói Réthy Fruzsinának keresztelték el.

A kórház nevének megfelelően a kislány a Réthy vezetéknevet kapta, s mivel megtalálásának napja Fruzsina napjához volt közel, a gyermekosztály dolgozói Réthy Fruzsinának keresztelték el a kisgyermeket. 2006 óta ő a kilencedik újszülött, akit a kórház inkubátora révén sikerült biztonságba helyezni.

A riasztó hangjára elsőként az intézmény portása figyelt fel, ebből tudta, hogy valaki újszülöttet hagyott az inkubátorban. A portás ezután értesítette a gyermekosztály munkatársait, akik azonnal biztonságba helyezték a 2900 grammal és 49 centiméterrel született kislányt.

Oldalak