Békéscsaba

Évnyitó konferenciát tartott Békéscsabán a Békés Megyei Pedagógusok Szakszervezete. A rendezvény célja az volt, hogy a szakszervezeti képviselők megosszák egymással tapasztalataikat, az elért eredményeket és átbeszéljék a jövőbeli teendőket.

A Pedagógusok Szakszervezete 98 évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy védje a pedagógusok, és az oktatásban, egyéb munkakörökben résztvevők érdekeit. A szervezet, utóbbi évek egyik legnagyobb megmozdulása a 2016 elején szervezett sztrájk volt, melyben rengeteg intézmény és pedagógus vett részt. A mostani békéscsabai tanévnyitó értekezleten részt vett Szabó Zsuzsanna és Gosztonyi Gábor alelnök is. Szabó Zsuzsanna szerint a sztrájk óta valamelyest változott a helyzet, azonban még így is rengeteg probléma van a jelenlegi oktatási rendszerrel.

A szakképzés helyzetével sem elégedettek, véleményük szerint a mostani szakképzési rendszer nem elég jó ahhoz, a gyorsan fejlődő és változó szakmákhoz megfelelő képzést biztosítson.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság idén is megrendezte a KRESZ-FESZT elnevezésű programot a Békés megyei iskolások „Zebra Zsarui” számára.

Már hagyományosan, minden évben sor kerül a KRESZ-FESZT elnevezésű rendezvényre, ahol a „Zebra Zsaruk” vetélkednek egymással. A rendőrség ezzel a programmal hálálja meg a gyerekeknek az iskolákhoz közeli zebráknál való segítségüket.

A programon résztvevő gyerekek elmondták, hogy mindig is érdekelte őket, hogyan kell irányítani a forgalmat és nagyon örülnek, hogy hétről-hétre részesei lehetnek ennek a feladatnak.

A jó hangulat nem maradt el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tornatermében, a szervezők pedig bíznak benne, hogy jövőre is sikerül hasonlóképpen meghálálni a „Zebra Zsaruk” munkáját.

Sorrendben már 25. alkalommal rendezték meg a Roma Gasztronómia Napját Békéscsabán. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassák a roma gasztronómia jellegzetes ételeit és ízvilágát.

Roma népviseletek, roma fafaragások, autentikus táncok, nemzetiségi találkozó. 25. alkalommal szervezte meg Kovács Erzsébet, Békéscsaba Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke a Roma Gasztronómiai Napját. Minden évben roma ételspecialitásokat készítenek el a szervezők, ami pedig nem változik, az a töltött káposzta. Idén kézzel szaggatott túrós csuszát is kínáltak az érdeklődő ínyenceknek, a rendezvény különlegességeként pedig a speciális burgonyalevest kóstolhatták meg - velőrózsával tálalva.

A roma ételek elkészítését nem köti szigorú recept. Általában szabadon, az egyéni ízlés szerint főznek. A cigány gasztronómiának azért van néhány jellemzője, ilyen például, hogy sokszor túlzott fűszerezés jellemzi, hasonlóan a magyar paraszti ételekhez.

A roma kultúra szerves része a zene és a tánc szeretete.

Kerékpárral indultak Békéscsabáról Nagyszalontára az Arany János Nyomában Emléktúra résztvevői, akik megkoszorúzták a költő szobrát a 17 ezres lakosú megyei jogú városban.

Több mint százan vágtak neki szombaton a kora reggeli órában a közel hatvan kilométeres távnak, hogy Békéscsabáról - Gyulán és Sarkadon keresztül - elkerékpározzanak Nagyszalontáig.

Sokan több okból vágtak neki a túrának, de abban mindenki egyetértett, hogy egy kitűnő sportolási lehetőséget elegyített a túra a kultúrával.

Nagyszalontán Szarvas Péter polgármester is csatlakozott a túrázókhoz, akik ellátogattak az Arany Portára, valamint megkoszorúzták Arany János szobrát.

A túrázók este 7 órára értek vissza a békéscsabai főtérre, ahonnan reggel indultak. Megkérdeztük őket, hogy milyen élményekkel lettek gazdagabbak.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum is csatlakozik az Országos Polgárőrök Szövetsége kezdeményezéséhez, melynek során a Trefort Ágoston Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban elkezdődik majd az „Ifjú Polgárőrök” toborzása.

 

Kiskunhalas után a békéscsabai szakképző iskola az országban a második olyan oktatási intézmény, aki csatlakozik a szövetséghez és felvállalja, hogy partnere lesz a polgárőrségnek abban, hogy a közbiztonság érdekében az iskolarendszerű oktatásba beépüljön a fiatalok képzése.

 

Gyarmati Sándor

elnök

Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége

 

„És az iskola vállal bizonyos oktatást is a polgárőrség kötelékébe, tehát megtanítja a polgárőröket a törvény tisztelése mellett a törvényes utat felhasználva végezni a társadalmi feladatokat.”

 

Az elmúlt időszakban a polgárőr törvény úgy rendelkezett, hogy a 14 és 18 év közötti fiatalok is teljesíthetnek polgárőri szolgálatot. Az egyesületnél eddig 1200 ifjú polgárőr van és ezzel a kezdeményezéssel ezt a számot növelik majd.

 

XVI. alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Meseház udvarában a Szüreti Mulatságot. Ez alkalomból évente egyszer begyújtják a ház búbos kemencéjét, hogy megsüssék a hagyományos recept alapján készülő kemencés lángost.

 

A lángos készítésen kívül, a Szüreti Mulatságon résztvevők a szőlő szemezgetése után egy présgép segítségével mustot is préselhettek. A gyerekek a számos program mellett belekóstolhattak a csuhébaba készítésének rejtelmeibe is. Veres Krisztinától, a Meseház vezetőjétől megtudtuk, hogy folyamatosan színesítik programjaikat.

 

Veres Krisztina

vezető

Meseház

 

„Évről-évre más tevékenységet találunk ki, tulajdonképpen ezekben egy a közös, hogy a népi hagyományokhoz kötődnek, tehát a népi kézműves technikákkal dolgozunk. Ebben az évben ajtódíszt készítettünk, gyöngyfűzés volt és még festettek a gyerekek.”

 

A már hagyománnyá vált rendezvény 16 évvel ezelőtt indult egy hirtelen ötlettől vezérelve, mely évről-évre megőrzi hagyománytisztelő jellegét.

 

A Törvénytelen randevú című darab főpróbájára került sor a Békéscsabai Jókai Színházban, melynek bemutató előadására szeptember 15-én kerül majd sor.

 

A színházban való közös munka már korán, a tavalyi évad végén  megkezdődött a Törvénytelen Randevú c. darab angol rendezője és a színészek között. A legnagyobb feladatot a munkafolyamatban a hazai és az angol humor találkozása okozta. 

 

 

Fehér Tímea

színművész

 

„Elég izgalmas volt abból a szempontból, hogy másfajta ízlésvilág, másfajta humorérzék, ha lehet ezt így mondani, ha létezik angol humor meg magyar humor, meg nem tudom milyen humor. Tehát ebből a szempontból izgalmas volt, mert az, ami esetleg az angol rendező ízlésvilágnak megfelelő humor, az nekünk nem elég humor és fordítva, tehát ebből, a próbafolyamat izgalma az ebből fakadt.”

 

A színpadi mű közreműködői azt remélik, hogy a szituációkban a nézők majd magukra ismernek és ez lesz a színházi szórakozás alapja, hiszen nevetni legjobban magunkon tudunk, már ha van elég bátorságunk hozzá.

 

Már a 21. Csabai Kolbászfesztivál kezdődik meg októberben. A régió egyik legnagyobb gasztro-fesztiváljára évente több tízezren érkeznek még a határokon túlról is.

 

Idén sem maradnak el az ország legnépszerűbb zenekarai és együttesei a Csabai Kolbászfesztivál programjaiban. Minden korosztály számára jó szórakozást ígérnek a 21. Csabai Kolbászfesztivál koncertjei.

 

Hégely Sándor

fesztiváligazgató

Csabai Kolbászfesztivál

 

„Magyarország szinte minden vezető zenekara, aki ebben az időszakban ráért, ők itt lesznek a Csabai Kolbászfesztiválon, a teljesség igénye nélkül: Magna Cum Laude, Quimby – nekik sokat könyörögtünk az elmúlt években, hogy jöjjenek el – Tankcsapda, Budapest Bár, Punnany Massif, Halottpénz, egy csomó DJ, akik a fiatalok miatt jönnek.”

 

 

Érdemes minél hamarabb szobát foglalni a messzebbről érkező látogatóknak, hiszen a fesztivál idején már nem lesz a környéken olyan szállás, ami szabad lenne.

 

Hégely Sándor

Békés megyében élő nemzetiségek találkoztak az elmúlt hét végén Békéscsabán. A nemzetiségi fesztivál ebben az évben is a „Békében Békésben” címet viselte.

 

A Csabai Szlovákok Szervezete idén is megrendezte a "Békében Békésben" című nemzetiségi fesztivált Békéscsabán.  Az evangélikus Nagytemplom mögötti téren mesterség bemutatók, népi játszóház és kulturális programok várták az érdeklődőket.

 

Hollerné Racskó Erzsébet

elnök

Országos Szlovák Önkormányzat

 

„Ugye 70 évvel ezelőtt a magyar-csehszlovák csere során a békéscsabai szlovák közösség gyengült meg a leginkább, olyan értelemben, hogy innen ment el a legtöbb ember, legtöbb ember innen települt át Szlovákiába, mint egy 7000-7500-ra tehető a szlovákok számra. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a szlovákok többsége itt maradt…. A nyomait nagyon sok minden viseli itt Békéscsabán.”

 

A Békéscsabai Bankműveleti Központ vezetősége és Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere tartott sajtótájékoztatót a pénzintézet és a város közös projektjeiről, terveiről.

 

A Budapest Bank 2006-ban hozta létre Békéscsabán Bankműveleti Központját, mely ma közel 800 operációs munkatársat foglalkoztat és ezzel Békés megye egyik legnagyobb munkaadója. Tóth Viktor vezérigazgató fontosnak tartja, hogy a központ a változó gazdasági és piaci körülményeknek is megfeleljen.

 

Tóth Viktor

vezérigazgató

Budapest Bank

 

„Az idő eléggé felgyorsult és a folyamatok is felgyorsultak, a tranzakcióknak a mennyisége is több lett, illetve az ügyfeleknek az elvárásaik, minőségi elvárásaik is növekedtek a bankokkal szemben és éppen ezért kellett egy olyan egységes tendert folyamatok mentén működő operációt összehozni, hogy ezeknek a kihívásoknak meg tudjunk felelni.”

 

Oldalak