Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Békéscsaba

Jubileumi 50. alkalommal rendezték meg az Országos Társastánc Bajnokságot Békéscsabán. A Csabagyöngye Kulturális Központban az ország legjobb táncosainak előadásait láthatták az érdeklődők.

B, A, S vagyis a legmagasabb kategóriákban mérték össze tudásukat párok junior-, ifjúsági-, felnőtt- és senior korosztályokban. A Versenyt 1970-ben indította útjára Nyíri Lajos békéscsabai társastánc pedagógus. Azóta minden évben itt, a békési megyeszékhelyen rendezik meg, ami egyedülálló az egész országban.

Három évvel ezelőtt az országos versennyel párhuzamosan a Nyíri Lajos Kupát is elindították a szervezők, melyen a még alacsonyabb kategóriába tartozó táncosok mutathatják meg tudásukat.

A táncversenyhez kapcsolódóan egy kiállítás is nyílt a Csabagyöngye Kulturális Központban, mely a bajnokság elmúlt ötven évét eleveníti fel.

17.alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Meseházban a Tréfás Mesemondón versenyt, amelyen idén is több iskolás gyermek mérte össze tudását.

Az idei tréfás mesemondó versenyen az érdeklődők ismét változatos történeteket hallhattak, így minden bizonnyal az elkövetkezendő években is élvezhetjük majd a gyerekek előadásait. A nagy hagyományra visszatekintő városi megmérettetésen alsó tagozatos diákok mutathatták meg tudásukat a zsűrinek és versenytársaiknak.

Amíg a zsűri félrevonult, addig átrendezték a szobát kézműves-műhellyé, a kis versenyzők pedig elmondták stábunknak hogyan is  készültek fel a versenyre.

Az program egyik kedves különlegessége az volt, hogy a szervezők idén nem hirdettek helyezéseket, mindenki egy oklevéllel és egy doboz csokival térhetett haza.

Az idei évben ismét ellátogatott Békéscsabára Rákász Gergely orgonaművész, aki a Phaedra Rendezvényközpontban kápráztatta el közönségét az ünnepekre hangoló, Karácsonyi Történetek című turnéja csabai állomásán.

Rákász Gergely orgonista nevét mára már az egész ország ismeri, hiszen számos tematikus koncert turnéja volt már. A karácsonyi koncertjei minden évben nagyon sikeresek. A ritka zenei tehetséggel megáldott művész évente ellátogat megyeszékhelyünkre is és újabb és újabb hangzás- és látványvilággal kápráztatja el a nagyérdeműt. Idei évben, ünnepek előtti turnéja a Karácsonyi Történetek címet viseli.

December 1-jén, advent első vasárnapján országszerte meggyújtották az első gyertyát. Nem volt ez másként Békéscsabán sem, ahol a Szent István téren ünnepi műsorral várták a kilátogatókat.

Hivatalosan is kezdetét vette az adventi időszak, Békés megyében is több településen várták ünnepi műsorral és gyertyagyújtással a kilátogatókat. Békéscsaba főterén a járókelők már megcsodálhatták azt a díjnyertes installációt is, ami a „Magyarország legszebb Betleheme” országos versenyen második helyezést ért el.

Az idei évtől újdonság, hogy december 1-től 8-ig, a következő gyertyagyújtásig a Mikulásház is beköltözött a főtérre, ahol a gyerekek személyesen is elmondhatják kívánságaikat a csabai Mikulásnak. Az érdeklődés már advent első vasárnapján is megmutatkozott, elsősorban a kicsik körében.

A Csabai Advent idén is négy hétvégén keresztül várja szeretettel a látogatókat a Szent István téren, a következő évi betlehemi installáció pályázatra pedig 2020. január 6-ig lehet beadni a jelentkezéseket.

A Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus, Szent-Györgyi Albert oktatási nézeteiről mutattak be tanulmánykötetet Békéscsabán.

Tanulmánykötetet mutattak be a Békéscsabai Szakképzési Centrum, Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumban és Kollégiumában. A könyv a híres orvos, biokémikus nevelési elveit mutatja be. „Az emberiség jövője a Szent-GyörgyiAlbertről című olvasmány, nemcsak mint tudós géniuszról, hanem mint a pedagógiához értő szakemberről is szól, melyet elsősorban Békés megye pedagógusainak szántak.

Sokan írtak már Szent-Györgyi Albert munkásságáról, és híres idézeteiről, amelyek sokszor pontatlanul jelentek meg. Erre is reflektál a kiadvány, hiszen itt az eredetieket találhatjuk meg.

Szent-Györgyi Albertnek olyan elvei voltak, amelyeket az iskolákban is meg lehetne valósítani. Sokat tanult, tanított, mindemellett sportolt is.  Úgy tartotta, hogy a testnevelés és a tanulás egymástól elválaszthatatlanok, ezeknek az elveknek pedig az általános iskolától az egyetemig kellene működniük.

Békés megye legnagyobb Adventi Kézműves Vásárát rendezték meg a Csaba Parkban. Számos kézműves alkotó munkáiból nyílt meg a vásár, melyet Hevesi Imre koncertje színesített. Garantált volt a jó hangulat, és széles kínálatból válogathattak a kilátogatók.

Többen először vettek részt ezen a vásáron, és olyan is akadt, aki még a helyszínen is készített termékeket. A vásárban találkoztunk bútorfestővel, ásvány ékszerkészítővel, adventi koszorú készítővel, egyéb tárgykészítővel, akiket arról kérdeztünk, hogy mivel érkeztek a rendezvényre.

Az elkészült tárgyak és dekorációk, magas színvonalat képviseltek. Bátran válogathatott ki-ki a maga ízlésvilágának megfelelően, hiszen a széles választékban hűtőmágnes, asztali díszek, a kimaradhatatlan mézeskalács és a nemezcsizmák is szerepeltek, de voltak horgolt- és ásvány ékszerek is. Simon Zsuzsa ásványékszer készítő két évvel ezelőtt vágott bele az ékszerkészítésbe. Ő maga Békéscsabán valamint a rendezvényen is most mutatkozott be először.

25 tonnás műtárgyszállító kamionnal érkeztek vissza a békéscsabai múzeumba azok a Munkácsy-festmények, melyeket a múzeum 2017/18. évi felújítása során szállítottak fel Budapestre. Az öt kép mellé egy hatodik is társult, a „Siratóasszonyok a keresztfánál”.

Visszakerültek Békéscsabára azok a Munkácsy-festmények, melyek a múzeum 2017/18. évi felújítása során szállítottak fel Budapestre. Ez idő alatt a Nemzeti Galéria a képeket megtisztította és restaurálta, majd ismét a múzeum rendelkezésére bocsájtotta, egy másik Munkácsy-alkotással kiegészülve. A közel 6 méter magasságú, 16 négyzetméteres „Siratóasszonyok a keresztfánál” című festmény a múzeum új, állandó kiállításban kap majd helyet.

A hatodik alkotást, a Siratóasszonyok a keresztfánál-t 500 millió forint értékűre becsülik. A képeket kicsomagolás után alapos vizsgálatnak vetik alá a szakemberek.

A képek a Munkácsy Mihály Múzeum új, állandó Munkácsy-tárlatát fogják gazdagítani a jövőben.

Fény és Élet címmel nyílt meg Barabás Ferenc computer design kiállítása a Csabagyöngye Kulturális Központ békéstáji galériájában.

A művész 1996 óta foglalkozik computer grafikával, és 15 évvel ezelőtt volt legutóbb egyéni kiállítása, művei leginkább csoportos tárlaton szerepelnek. Alkotásai hamar meghozták számára az elismertséget és több európai világvárosban, mint például Berlin-ben vagy Párizsban is megmutathatta alkotásait a nagyérdeműnek.

A kiállítást Dr. CS. Tóth János művészetíró nyitotta meg, aki elismeréssel szólt a grafikus munkásságáról és reméli, hogy ugyan azzal a lelkesedéssel folytatja munkáját, ahogyan azt az elmúlt 23 évben is tette. Kiemelte, azt is, hogy ő az egyik úttörője a számítógépes grafikai művészetnek.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Varga Zsolt gitárművész is. A tárlat 2020. január 18-ig tekinthető meg a Békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ békéstáji galériájában.

Csütörtökön tartotta november havi közgyűlését Békéscsaba képviselőtestülete. A meghozott döntéseket értékelte Szarvas Péter polgármester, Varga Tamás alpolgármester, a Fidesz-frakció és az MSZP képviselői.

A november havi közgyűlésen ismét rengeteg fontos előterjesztést tárgyaltak a képviselők. A napirendi pontok között a jelenlévők több beszámolót is meghallgathattak. Az egyik ilyen volt a Szabolcs utcai kerékpárforgalmi létesítmény miatt szükséges fakivágási munkákkal kapcsolatos, melynél a grémium úgy döntött, hogy a 49 kivágott fa helyett 60 fát ültet, emellett Szarvas Péter azt ígérte, hogy saját maga gondoskodik arról, hogy összesen száz fát ültessenek a Szabolcs utca környékén. A polgármester sajtótájékoztatóján a többi között kiemelte a városi sportcsarnok felújítását, mivel az épület arénája több évtizede nem volt korszerűsítve. A jelen felújítás során a küzdőtér padlózata és a lelátó is megújul. Szarvas Péter továbbá kiemelte a Gyermekélelmezési intézmény egyik épületének teljes rekonstrukcióját is.

Az Egri Csillagok gyermekkori Cecey Évájának és Bornemissza Gergelyének szerepére hirdetett meghallgatást a Békéscsabai Jókai Színház november 21-én és 22-én.

Szereplőválogatást tartott a Békéscsabai Jókai Színház, Várkonyi Mátyás - Béres Attila Egri csillagok című musicalének előadásához. A meghallgatás során a teátrum a kis Vicuska és Bornemissza Gergő szerepére 7 és 11 év közötti gyermekek jelentkezését várta, akik különböző énekes és szituációs feladatokban mérettették meg magukat.

A darab rendezője hozzátette a válogatóra sokan jelentkeztek, aminek kifejezetten örült. A fiatalok egytől egyig nagyon fogékonyak voltak és felkészülten érkeztek.

A gyerekek a kiírás szerint egy, a darabban is elhangzó kötelező dallal, valamint egy szabadon választott verssel és dallal készültek.

Várkonyi Mátyás - Béres Attila Egri csillagok című musicalét Katkó Ferenc rendezésében várhatóan jövő év elején tűzi műsorra a Békéscsabai Jókai Színház.

Oldalak