autizmus napja

A szemléletformálás, valamint a társadalmi elfogadás további erősítése céljából már 14. alkalommal rendezték meg Békéscsabán az Autizmus Napját.

A mai világban sajnálatos módon a közszolgáltatások igénybevétele során rendszeresen tapasztalják a diszkriminációt az autizmussal élő személyek és családtagjaik, a kommunikációs és szociális nehézségeikből adódóan pedig gyakran kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe például köznevelési és egészségügyi intézményekben, valamint tömegközlekedési eszközökön. Az Autizmus Napja rendezvénnyel a társadalmi elfogadásra szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők.

Tudományos kutatások alapján minden 6.-8. megszületett gyermekből 1 életét befolyásolja ez a betegség. Így Békés megyében, mintegy 5800-, Békéscsabán pedig közel 800 társunk életét nehezíti meg az autizmus.

Az érzékenyítő programon a lufik mellett zenés produkciókkal is szórakoztatták a megjelenteknek.

Sokak által ismeretlen idegi-fejlődési rendellenesség: az autizmus. Az emberek félnek attól, amit nem ismernek. Ezért is fontos felhívni a figyelmet, arra, hogyha egy szokatlanul viselkedő gyermeket, vagy felnőttet látnak, ne ítéljenek elsőre. Az autizmus napját 12. alkalommal tartották meg Békéscsabán.

„Volt egyszer egy világ, a világban egy bolygó, a bolygón egy földrész, a földrészen egy ország, az országban egy város, a városban egy lakás, a lakásban egy szoba, a szobában egy ember, s az emberben egy világ.”- így hangzik egy autista önvallomása. A társadalom egészséges tagjai számára megdöbbentő lehet, ahogy az autizmussal élők kommunikálnak, érthetetlen lehet zavartságuk, túlmozgásaik. A sztereotípiák ellen szervezett 12 alkalommal fordított integrációs napot az AUT-PONT Alapítvány.

Címkék: