Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

horgászat

Halegészségügyi fórumot tartott a termelőknek és a horgászszervezeteknek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kötelességének érzi azt, hogy a halászati ágazat - mely az élelmiszergazdaságnak egy nagyon fontos része - kellő hangsúlyt kapjon, valamint gazdasági szempontból még hatékonyabb fejlődést és odafigyelést élvezhessen. Hazánkban -  annak ellenére, hogy édesvizekben, mint természeti kincsekben gazdag, mégis alacsony a halfogyasztás az európai viszonylathoz képest. Magyarországon az évi halfogyasztás alig éri el az 5-6 kilogrammot, miközben az európai átlag 25 kilogramm felett van.

A halegészségügyi fórum célja ezért az, hogy fenntartsák az országban a jó halegészségügyi helyzetet. Ennek érdekében a rendezvény résztvevőinek átadták a „Halegészségügy, halbetegségek” című mezőgazdasági kézikönyvet.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság ifjúságvédelmi tábort szervezet általános iskolás, roma származású gyermekek számára Békésen, a Dánfoki Üdülőközpontban. A három napos eseményen 35 általános iskolás vesz részt, akik megismerkedhetnek a rendőri munkákkal és a balesetvédelmi szabályokkal.

A rendőrség évek óta kiemelt feladatként kezeli a roma kisebbséggel való kapcsolattartást, ennek a feladatait az Országos Rendőr-kapitányság adja ki a megyei főkapitányságoknak. Az ifjúságvédelmi tábort a roma származású gyermekek számára a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztálya szervezte meg. Idén nyáron három ehhez hasonló tábort szerveztek meg a viharsarki megyében Szeghalmon, Békésen és majd Gyomaendrődön. A tábort harmadik alkalommal rendezik meg, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a különféle rendőri munkálatokkal.

Már lehet jelentkezni a szeptember 18-án kezdődő Békés Megyei Bojlis Találkozóra. Az első fordulót Gyomaendrődön, a Spicces tavon rendezik meg, ahol 72 órán keresztül bizonyíthatnak a horgászok, míg a második forduló a gyulai Munkácsy tavon fog eldőlni. A versenyre csak Békés megyei horgászok jelentkezhetnek.

A bojlis versenyek lényege, hogy minél nagyobb pontyokat vagy amurt fogjanak a pecások, a zsűri pedig ennek értelmében, csak a 3 kilogramm fölötti halakat mérlegeli, és értékeli majd. Békés megyében most először szerveznek olyan bojlis versenyt, amelyen kizárólag a horgász társadalom megyei képviselői vehetnek részt.

- Itt Békés megyében sajnos nem igazán van elterjedve ez a verseny, pár csapatot tudunk csak, akik bojlis horgászatot űznek és szeretnénk, ha itt is nagyobb hírneve legyen ennek versenyformának – fogalmazott Kiss Árpád szervező.

Először Gyomaendrődön, majd Gyulán csapnak össze a horgászok.

Már lehet jelentkezni a szeptember 18-án kezdődő Békés Megyei Bojlis Találkozóra. Az első fordulót Gyomaendrődön, a Spicces tavon rendezik meg, ahol 72 órán keresztül bizonyíthatnak a horgászok, míg a második fordulót a gyulai Munkácsy tavon rendezik. A bojlis versenyek lényege, hogy minél nagyobb pontyokat vagy amurt fogjanak a pecások, a zsűri pedig csak a 3 kilogramm fölötti halakat mérlegeli és értékeli majd.

A kétfordulós versenyre kizárólag Békés megyei horgászokat várnak a szervezők. A nevezési feltételeket megtalálják a www.balatonibojlisverseny.hu weboldalon, a Békés Megyei Bojlis Találkozó fülre kattintva.

Néhány év alatt jelentősen visszaesett a szabálytalan horgászat, illetve halászat miatt kiszabott halvédelmi bírságok száma Békés megyében. A szakemberek szerint elsősorban a fokozott ellenőrzéseknek köszönhető a pozitív változás, azonban még a bírságok száma csökken, addig az összeghatárok folyamatosan emelkednek.

A horgászok és halászok ellenőrzését 45 fő halászati őr, valamint 80 fő társadalmi halőr végzi a térség álló- és folyóvizei mellett, napi szinten.  Békés megyében a kiszabott halvédelmi bírságok száma évekkel ezelőtt még megközelítőleg 150 volt, míg a tavalyi évben már a százat sem érte el.  A szabálytalankodók jelentős része állami horgászjegy, valamit területi engedély nélkül horgászott. 

Címkék: